5 potravín, ktoré spôsobujú DNU

Aktualizované: 
08. apr 2025
8 zdrojov k článku
8 minút čítania
Potrava môže byť príčinou dny. Vaša strava zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní bezbolestných kĺbov. Tu sú potraviny, ktoré sú škodlivé (a prospešné) pre dnu.

DNA je forma artritídy, ktorá spôsobuje opuchnuté a stuhnuté kĺby. Vaše telo a potraviny obsahujú látku nazývanú kyselina močová, ktorá sa zvyčajne rozpúšťa v krvnom obehu.

U niektorých ľudí, ktorí môžu byť k tomu predisponovaní, sa kyselina močová úplne nerozpúšťa. Namiesto toho sa hromadí a tvorí ihličkovité kryštály. Keď sa tieto kryštály hromadia v kĺboch, dochádza k DNE.

DNA je mimoriadne bolestivá a určité potraviny ju môžu zhoršiť. Záchvat DNY môže spôsobiť červené mäso a iné potraviny. Existujú však aj potraviny, ktoré jej vzniku môžu zabrániť. Tu sú informácie o tom, ako strava ovplyvňuje DNU.

Ako ovplyvňuje strava DNU?

Potraviny, ktoré jete, môžu ovplyvniť hladinu kyseliny močovej vo vašej krvi. Vysoké hladiny môžu zvýšiť pravdepodobnosť tvorby týchto kryštálov, čo spôsobí záchvat. Nízke hladiny kyseliny močovej môžu pomôcť zabrániť útoku DNY.

Potraviny bohaté na puríny majú tendenciu zvyšovať vašu hladinu kyseliny močovej. Puríny sú molekuly, ktoré tvoria vašu DNA a plnia ďalšie funkcie. Potrebujete určité množstvo purínov vo vašej strave, ale nie príliš veľa.

Vysoké hladiny purínov môžu zvýšiť vaše riziko nielen DNY, ale aj vysokého krvného tlaku, kardiovaskulárnych chorôb, chorôb obličiek a metabolického syndrómu. Niektoré potraviny však môžu vaše riziko DNY skutočne znížiť.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Všeobecne by ste mali obmedziť príjem akýchkoľvek potravín alebo nápojov, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej vo vašej krvi, vrátane potravín bohatých na puríny uvedených nižšie. Mali by ste tiež znížiť alebo úplne vylúčiť potraviny a nápoje s vysokým obsahom cukru fruktózy.

1. Červené mäso

Červené mäso je príkladom potraviny, ktorá obsahuje vysoké hladiny purínov. Červené mäso zahŕňa hovädzie, jahňacie a bravčové.

Vaše telo rozkladá puríny na kyselinu močovú. V dôsledku toho sa zvyšuje hladina v krvi, čo zvyšuje šancu na tvorbu kryštálov v kĺboch a spôsobuje záchvat.

Červené mäso má vyšší obsah dvoch špecifických purínov nazývaných hypoxantín a adenín ako iné potraviny. Tieto dva puríny boli preukázané ako zvyšujúce riziko DNY.

2. Pivo

Alkohol všeobecne zvyšuje riziko záchvatu DNY, podľa recenzie publikovanej v roku 2017 v časopise Journal of Advanced Research. Avšak pivo má najvyššie riziko zhoršenia symptómov DNY v porovnaní s destilátmi a vínom.

Víno je lepšou voľbou, ale ťažké pitie je zlý nápad pre každého, obzvlášť pre ľudí, ktorí trpia DNOU. Výživové smernice pre Američanov (Dietary Guidelines for Americans) doporučujú najviac 1-2 alkoholické nápoje denne.

Zdravotnícki poskytovatelia zvyčajne odporúčajú počas záchvatu DNY sa úplne zdržať alkoholu.

3. Morské plody

Široká škála morských plodov bola spojená s vyšším rizikom DNY. Ak máte DNU alebo ste v riziku jej vzniku, možno budete chcieť obmedziť tieto druhy:

  • Ančovičky
  • Sardinky
  • Mušle svätojakubské
  • Slávky
  • Pstruh
  • Tuniak

Tieto morské plody sú bohaté na puríny, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie hladiny kyseliny močovej. Tento nadbytok kyseliny močovej môže ľahko spôsobiť jej nahromadenie a ďalšie dráždenie symptómov DNY.

Máte trochu viac slobody vo výbere jedál, keď je DNA pod kontrolou, ale stále je dobré udržiavať príjem mäsa a morských plodov na minime.

4. Sladené nápoje

Puríny nie sú dôvodom, prečo by ste mali obmedziť sladené nápoje; cukor je. Najmä fruktóza môže zvýšiť hladinu kyseliny močovej, čím sa zvýši riziko náhleho zhoršenia (flare-up).

Obmedzte nápoje sladené vysoko-fruktózovým kukuričným sirupom, ako sú nediétne kolové nápoje alebo „ovocné“ šťavy. Sladidlá v týchto nápojoch stimulujú telo k produkcii viac kyseliny močovej.

5. Mäso z orgánov

Produkty živočíšneho pôvodu sú vo všeobecnosti bohaté na puríny, ale niektoré orgánové mäsa majú obzvlášť vysoké úrovne. Ako pri červenom mäse, aj v tejto skupine potravín sú vysoké úrovne purínov adenín a hypoxantín.

Mäso z orgánov, ako sú pečeň, obličky a jazyk, by sa mali konzumovať v obmedzenom množstve. Toto mäso môže zvýšiť úrovne kyseliny močovej vo vašej krvi. Obmedzenie príjmu tohto mäsa môže znížiť pravdepodobnosť náhleho zhoršenia DNY.

Aké potraviny pomáhajú odstrániť príznaky DNY?

DNA sa zhoršuje v dôsledku vysokých hladín kyseliny močovej v tele. Neexistujú nutne potraviny, ktoré by počas zhoršenia pomohli znížiť tieto úrovne, ale môžete mať prospech z vyhýbania sa potravinám s vysokým obsahom purínov, ktoré môžu spôsobiť ešte väčšie zvýšenie hladiny kyseliny močovej.

Majte na pamäti, že nie všetky zdroje purínov sú rovnaké. Zdroje purínov živočíšneho pôvodu sú obvykle spojené so zvýšeným rizikom DNY, ale zelenina s vysokým obsahom purínov nezvyšuje vaše riziko.

Diéty s nízkym obsahom purínov sú vašou najlepšou stávkou, ak sa snažíte predchádzať zhoršeniu DNY. DASH diéta a stredomorská diéta boli obidve odporúčané na pomoc v prevencii DNY. Obidve sú bohaté na zeleninu a zahŕňajú obmedzené množstvo mäsa.

Môžete tiež skúsiť nasledujúce potraviny, ktoré boli preukázané, že pomáhajú znižovať úrovne kyseliny močovej:

  • Kofeín, obzvlášť čaj
  • Vysoké dávky vitamínu C
  • Produkty s nízkotučným mliekom
  • Sójové produkty

Rastlinné oleje ako olivový, slnečnicový a sójový olej boli tiež spojené s nižším rizikom DNY.

Ďalšie spôsoby, ako odstrániť príznaky DNY

Dôvodom, prečo je jedlo účinné len do určitej miery pri znižovaní príznakov DNY, je, že asi 70% kyseliny močovej vo vašej krvi je produkované vašim telom. Takže diéta s nízkym obsahom purínov môže pomôcť iba s ostatnými 30%.

Ak ste veľmi obézny, chudnutie by mohlo pomôcť. Avšak pôst nie je odporúčaný, pretože môže vyvolať záchvat DNY. Poraďte sa s diétológom o zmenách v strave, ak trpíte na DNU a snažíte sa schudnúť.

Ak užívate akékoľvek lieky na DNU, užívajte ich podľa pokynov. Tiež si všimnite, že niektoré lieky ako Aspirín a diuretiká (známe aj ako vodné tablety) môžu vyvolať bolesti DNY. Porozprávajte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o liekoch, ktoré užívate, vrátane liekov bez lekárskeho predpisu a doplnkov.

Stručný prehľad

DNA je bolestivá forma artritídy. To, či dôjde k záchvatu alebo nie, môže závisieť od toho, čo jete. Najviac môžete profitovať obmedzením určitých potravín s vysokým obsahom purínov, ako sú červené mäso, niektoré druhy morských plodov a vnútornosti, ako aj alkohol. Mali by ste sa tiež vyhýbať cukrovým potravinám a sladeným nápojom.

Rastliny s vysokým obsahom purínov nemajú rovnaké puríny ako ich živočíšne protikusy a nezvýšia vaše riziko DNY. Niektoré potraviny ako nízkotučné mliečne výrobky dokonca môžu znížiť riziko DNY.

Chudnutie môže pomôcť znížiť príznaky DNY u ľudí, ktorí sú veľmi obézni, ale pôst môže vyvolať záchvat. Vždy sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti alebo nutričným terapeutom, aby ste získali správne stravovacie odporúčania pre vaše špecifické potreby.

8 zdrojov k článku

  1. MedlinePlus. Gout.

  2. U.S. Department of Agriculture. USDA and ODS-NIH Database for the Purine Content of Foods.

  3. Centers for Disease Control and Prevention. Gout.

  4. Ragab G, Elshahaly M, Bardin T. Gout: An old disease in new perspective – A review. J Adv Res. 2017;8(5):495-511. doi:10.1016/j.jare.2017.04.008

  5. Dietary Guidelines for Americans. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025 and online materials.

  6. George C, Minter DA. Hyperuricemia. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2023.

  7. Jakše B, Jakše B, Pajek M, Pajek J. Uric acid and plant-based nutrition. Nutrients. 2019;11(8):1736. doi:10.3390/nu11081736

  8. Institute for Quality and Efficiency in Health Care. What can I do on my own to prevent gout attacks?InformedHealth.org [Internet]; 2018.

100
%
prečítané
Nahlásiť chybu na webe

Mohlo by vás zaujímať

Copyright 2025 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle