Keď máte gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERD), kyselina z vášho žalúdka môže tiecť nesprávnym smerom a vracať sa späť do vášho pažeráka – trubice spájajúcej váš žalúdok a ústa.
Toto spätné pohybovanie žalúdočnej kyseliny je známe ako acid reflux (kyselinový reflux). Keď dôjde ku kyselinovému refluxu, váš pažerák sa podráždi a môžete zažiť pálenie záhy.
Vyvarovanie sa neskorých nočných vyjedaniam a nechodiť spať hneď po jedle sú spôsoby, ako predchádzať popáleniu pažeráka spôsobenému kyselinovým refluxom. Ale ľudia s gastroezofageálnou refluxnou chorobou by si mali dávať pozor aj na to, čo a ako jedia.
Tu sú niektoré potraviny, ktoré by ste mali jesť pre možnú úľavu od gastroezofageálnej refluxnej choroby – a niektoré potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť, pretože môžu vyvolať kyselý reflux.
Ak máte GERD, existuje niekoľko potravín, ktoré by mohli pomôcť znížiť príznaky tohto stavu.
Konzumácia potravín bohatých na vlákninu sa ukázalo ako spôsob, ako znížiť príznaky GERD (napr., pálenie záhy), hoci presný dôvod, prečo je to tak, nie je známy.
Na 1 000 potravinových kalórií (kcal) sa odporúča množstvo vlákniny 14 gramov. Našťastie, existuje mnoho možností, ako zvýšiť príjem stravovacej vlákniny, obzvlášť ak máte gastroezofageálnu refluxnú chorobu. Potraviny, ktoré sú skvelými zdrojmi vlákniny, zahŕňajú:
Je dôležité poznamenať, že príliš rýchle zvýšenie príjmu vlákniny bez dostatočného množstva tekutín môže viesť k iným tráviacim problémom, ako je nevoľnosť alebo zápcha. Preto pridávajte vlákninu do svojej diéty postupne.
Ďalšou potravinou, ktorú by ste mali jesť, ak máte gastroezofageálnu refluxnú chorobu, sú banány. Banány sú súčasťou takzvanej nevýraznej stravy. Nevýrazná strava obsahuje potraviny odporúčané pri problémoch s gastrointestinálnym traktom (GI), a zahrnuje potraviny, ktoré sú nízko kyslé. Potraviny s nízkym obsahom kyselín alebo vysokým obsahom alkalických zložiek môžu pomôcť upokojiť príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby tým, že zmiernia žalúdočnú kyselinu.
Okrem toho, banány obsahujú pektín, rozpustnú vlákninu, ktorá pomáha potrave prechádzať tráviacim systémom.
Koreňová zelenina je bohatá na vlákninu a zasýti vás, čím zabráni prejedaniu, ktoré často spôsobuje pálenie záhy. Koreňovú zeleninu, ktorú by ste mohli zaradiť do svojej stravy, zahŕňa:
Niektoré spôsoby, ako si vychutnať tieto potraviny, zahŕňajú pečenie, varenie alebo restovanie. Niektorú koreňovú zeleninu, ako napríklad mrkvu, je možné jesť aj surovú.
Voda môže riediť žalúdočnú kyselinu, čím ju robí menej škodlivou. Preto potraviny s vysokým obsahom vody môžu zmierniť príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby.
Ovocie ako jahody a melón a zelenina ako šalát a špenát sa skladajú z 90% až 100% vody. A medzi potraviny s 70-89% obsahom vody patria:
Ak si vyberiete cestoviny ako jednu z vašich celozrnných možností pre vlákninu, uistite sa, že si vyberiete správny druh omáčky, ktorá k nim bude pasovať. Omáčky na báze paradajok sú možno vašou obľúbenou voľbou pre cestovinové jedlá. Avšak paradajky—kvôli ich kyslosti—nie sú vhodné pre ľudí trpiacich GERD (gastroezofageálna refluxná choroba).
Môžete skúsiť použiť kurací vývar ako "omáčku" na cestoviny. Môžete tiež zvážiť pridanie koreňovej zeleniny do cestovín, čo by mohlo znížiť možnosť vyvolania symptómov GERD.
Rovnako ako existujú potraviny, ktoré môžu uľaviť od symptómov gastroezofageálnej refluxnej choroby, existujú aj potraviny, ktoré môžu symptómy zhoršiť.
Symptómy gastroezofageálnej refluxnej choroby môžu byť horšie, keď jete potraviny ako pizza, burgery alebo krídla. Mastné, pikantné alebo vyprážané jedlá môžu spomaliť vyprázdňovanie žalúdka. Môžu tiež spôsobiť, že dolný ezofageálny zvierač (LES) – otvor do vášho žalúdka – sa uvoľní, čo vedie k refluxu kyseliny.
Navyše, niektoré pikantné jedlá môžu obsahovať vyššie množstvo kapsaicínu, chemickú zlúčeninu, ktorá sa nachádza v chilli papričkách. Kapsaicín môže zvýšiť tlak LES a kontrakcie pažeráka. A čím pikantnejšie jedlo, tým horšie sú symptómy gastroezofageálnej refluxnej choroby.
Výskumy naznačili, že kyslé potraviny a nápoje môžu spôsobiť ďalšie problémy u jedincov s gastroezofageálnou refluxnou chorobou. Ľudia môžu pociťovať symptómy GERD (gastroezofageálnej refluxnej choroby) kvôli zvýšenému kyslému obsahu, častému prehĺtaniu a zníženiu pH pažeráka týmito potravinami a nápojmi.
Okrem paradajok a výrobkov na báze paradajok by ste mali zvážiť vyhýbanie sa aj niektorým kyslým potravinám a nápojom ako sú:
Hoci ovplyvňuje malý počet jedincov trpiacich GERD, mäta je stále považovaná za bežný spúšťač pre týchto jedincov. Podobne ako mastné alebo pikantné jedlá, mäta môže viesť k refluxu kyseliny z uvoľneného LES.
Výskumy ukázali, že konzumácia alkoholu súvisí s GERD. Alkohol tiež môže spôsobiť uvoľnenie LES a zvýšiť expozíciu pažeráka k žalúdočnej kyseline.
Ale problémy s gastroezofageálnej refluxnej choroby sa môžu zhoršiť v závislosti od toho, koľko alkoholu človek pije a ako často ho pije. Napríklad, nadmerné pitie je považované za rizikový faktor pre výskyt symptómov gastroezofageálnej refluxnej choroby.
Pitie príliš veľa, alebo nadmerné pitie, sa môže považovať za opojné pitie alebo ťažké pitie. Opojné pitie znamená mať štyri až päť nápojov alebo viac za jedno sedenie. Ťažké pitie znamená mať osem alebo viac nápojov (pre ženy) alebo pätnásť alebo viac nápojov (pre mužov) na týždennej báze.
Taktiež jedna štúdia zistila, že spojenie medzi GERB (gastroezofageálna refluxná choroba) a príležitostným pitím alebo nepitím je slabšie. Avšak častejšie pitie (t.j. viac ako tri až päťkrát dní v týždni) môže u osoby spôsobiť príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby.
Zdroje kofeínu — vrátane kávy a čokolády — boli identifikované ako možné spúšťače príznakov gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERB). Príznaky GERB môžu nastať v dôsledku kofeínu kvôli schopnosti stimulantu uvoľniť LES (dolný ezofageálny zvierač).
Ak urobíte zmeny v tom, čo jete, ale vaše príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby sa nezlepšia, poraďte sa so zdravotníckym poskytovateľom. Tiež by ste mali vyhľadať lekársku pomoc, ak zažívate:
Múdre výbery jedla sú kľúčovým faktorom v minimalizácii účinkov gastroezofageálnej refluxnej choroby. Potraviny, ktoré obsahujú veľa vody (napr. jahody) a vlákniny (napr. orechy a semienka) sú niektoré z dobrých možností, rovnako ako koreňová zelenina ako mrkva alebo zemiaky.
Existujú však jedlá, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ako sú pikantné, vyprážané alebo kyslé jedlá, pretože môžu zhoršiť gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERB). Navštívte zdravotníckeho poskytovateľa, ak máte stále problémy s GERB, aj po zmene stravovacích návykov.
Zhang M, Hou ZK, Huang ZB, Chen XL, Liu FB. Dietary and lifestyle factors related to gastroesophageal reflux disease: a systematic review. TCRM. 2021;Volume 17:305-323. doi:10.2147/TCRM.S296680
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Eating, diet, & nutrition for GER & GERD.
Newberry C, Lynch K. The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. J Thorac Dis. 2019;11(Suppl 12):S1594-S1601. doi:10.21037/jtd.2019.06.42
Larson H. Easy ways to boost fiber in your daily diet. Academy of Nutrition and Dietetics.
AskUSDA. How much (dietary) fiber should I eat?U.S. Department of Agriculture.
Weir SS, Akhondi H. Bland diet. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2021.
Hanghicel T, Strugaru E, Ionescu OM, Profire L. The symptomatology of the gastroesophageal reflux disease and the first line therapy. Ro J Pharm Pract. 2021;14(S):17-20. doi:10.37897/RJPhP.2021.S.3
Bai Y, Gilbert RG. Mechanistic understanding of the effects of pectin on in vivo starch digestion: a review. Nutrients. 2022;14(23):5107. doi:10.3390/nu14235107
Phillips KM, McGinty RC, Couture G, Pehrsson PR, McKillop K, Fukagawa NK. Dietary fiber, starch, and sugars in bananas at different stages of ripeness in the retail market. de Brito E, ed. PLoS ONE. 2021;16(7):e0253366. doi:10.1371/journal.pone.0253366
U.S. Department of Agriculture. Rediscovering our roots in December.
WIC Works Resource System. What do I do with root vegetables?U.S. Department of Agriculture.
Gordon B, Klemm S. How much water do you need?Academy of Nutrition and Dietetics.
American Society for Gastrointestinal Endoscopy. Diet and gastroesophageal reflux disease (GERD).
Georgescu SR, Sârbu MI, Matei C, et al. Capsaicin: friend or foe in skin cancer and other related malignancies? Nutrients. 2017;9(12):1365. doi:10.3390/nu9121365
American Dental Association. Dental erosion.
Heidarzadeh-Esfahani N, Soleimani D, Hajiahmadi S, Moradi S, Heidarzadeh N, Nachvak SM. Dietary intake in relation to the risk of reflux disease: a systematic review. Prev Nutr Food Sci. 2021;26(4):367-379. doi:10.3746/pnf.2021.26.4.367
Antunes C, Aleem A, Curtis SA. Gastroesophageal reflux disease. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2022.
Centers for Disease Control and Prevention. Alcohol use and your health.
Pan J, Cen L, Chen W, Yu C, Li Y, Shen Z. Alcohol consumption and the risk of gastroesophageal reflux disease: a systematic review and meta-analysis. Alcohol and Alcoholism. 2019;54(1):62-69. doi:10.1093/alcalc/agy063
MedlinePlus. Gastroesophageal reflux disease.