Potraviny, ktoré pomáhajú pri pálení záhy

Aktualizované: 
08. apr 2025
12 zdrojov k článku
7 minút čítania
Zápal žalúdka je pálenie v hrudníku, ktoré sa môže vyskytnúť po jedle. S týmto však určité potraviny môžu pomôcť zabrániť príznakom zápalu žalúdka.

Pálenie záhy je páliaca bolesť na hrudi, ktorá sa zvyčajne objaví po jedle. Tento jav môže nastať, keď trpíte refluxom žalúdočnej kyseliny. Dochádza k nemu, keď sa žalúdočná kyselina vráti späť—alebo regurgituje—do jedálne, ktorá je trubicou prenášajúcou jedlo z úst do žalúdka.

Ak máte pálenie záhy, môžete tiež pociťovať:

  • Bolesti krku
  • Problémy s prehĺtaním
  • Kašeľ, ktorý sa zhoršuje, keď si ľahnete
  • Páliaci pocit v hrdle

Hoci je to nepríjemné, príznaky občasného pálenia záhy sú bežné. Ak často trpíte pálením záhy, môže to byť znakom gastroezofageálnej refluxovej choroby (GERD), chronickej choroby, ktorá spôsobuje opakované epizódy refluxu žalúdočnej kyseliny.

Aj keď existuje niekoľko potravín, ktoré môžu vyvolať pálenie záhy, dobrá správa je, že niektoré potraviny môžu vaše príznaky zmierňovať.

Potraviny, ktoré môžu pomôcť pri pálení záhy

Zahrnutie potravín, ktoré predchádzajú páleniu záhy do vašej stravy, vám môže pomôcť zvládať vaše príznaky a zlepšiť kvalitu života.

Celozrnné obilniny

Celozrnné potraviny sú dôležitou súčasťou zdravej stravy. Sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá môže pomôcť tráveniu.

Vláknina hrá dôležitú úlohu pri znižovaní príznakov pálenia záhy. Strava s nízkym obsahom vlákniny môže spomaliť trávenie a brániť správnemu vyprázdňovaniu žalúdka. To môže spôsobiť príznaky refluxu žalúdočnej kyseliny, ako sú pálenie záhy a regurgitácia.

Štúdia z roku 2018 tiež zistila, že ľudia, ktorí jedli potraviny bohaté na vlákninu, mali lepšie trávenie a menej často pociťovali príznaky pálenia záhy.

Niektoré celozrnné potraviny, ktoré môžu pomôcť zmierniť pálenie záhy, zahŕňajú:

  • Ovsené vločky
  • Kuskus
  • Hnedá ryža
  • Celozrnný chlieb

Neagresívne ovocie

Citrusové ovocie ako pomaranče, citróny, ananásy a grepfruity môžu byť vysoko kyslé. Kyselina z týchto ovocí môže vyvolať príznaky pálenia záhy.

Namiesto toho môžete skúsiť tieto neagresívne ovocie:

  • Hrušky
  • Jablká
  • Banány
  • Hrozno
  • Melón
  • Žltý melón
  • Medový melón

Môžete tiež zvážiť iné možnosti, ako napríklad jablkové pyré alebo čerstvo vytlačenú šťavu z neagresívneho ovocia.

Hydina a morské plody

Potraviny s vysokým obsahom tuku môžu zhoršiť príznaky pálenia záhy. To sa deje, pretože tučné a mastné jedlá sa prirodzene trávia dlhšie. Príklady tučných a mastných jedál môžu zahŕňať:

  • Tučné červené mäso, ako sú filet mignon alebo slanina
  • Mliečne výrobky ako syr, maslo a zmrzlina
  • Čokoláda a iné sladkosti

Po zjedení vaša potrava cestuje z úst cez jedáleň do žalúdka. Ak sa potrava trávi príliš dlho, môže oslabiť svaly jedálne. Ak sa tieto svaly oslabia, môže to vytvoriť medzeru medzi jedálnou a žalúdkom. V dôsledku toho môže žalúdočná kyselina a jedlo cestovať späť do jedálne a spôsobiť príznaky pálenia záhy.

Ak zažívate pálenie záhy, môžete sa rozhodnúť znížiť alebo vyhnúť sa potravinám s vysokým obsahom tuku. Ako alternatívu môžete zvážiť konzumáciu chudého mäsa, ako sú kuracie, morčacie alebo rybie mäso.

Pri príprave chudého mäsa alebo morských plodov je najlepšie obmedziť použitie oleja a masla. Pri varení skúste metódy pečenia, grilovania alebo broilingu (rýchle grilovanie pod horúcim zdrojom tepla), keďže vyprážané jedlá môžu vyvolať príznaky pálenia záhy.

Zdravé tuky

Nie všetky potraviny s vysokým obsahom tukov vyvolávajú pálenie záhy. V skutočnosti vám zdravé tuky môžu pomôcť znížiť príznaky pálenia záhy.

Potraviny bohaté na nasýtené tuky (napr. tučné mäso a mliečne výrobky) a trans-tuky (napr. margarín a pečivo) môžu zhoršiť pálenie záhy. Namiesto toho sú mononenasýtené a polynenasýtené tuky lepšou voľbou pre ľudí trpiacich pálením záhy. Avšak aj tieto typy tukov by sa mali konzumovať s mierou.

Príklady mononenasýtených tukov zahŕňajú:

  • Orechy
  • Semienka
  • Avokádo
  • Arašidy a arašidové maslo
  • Olivový olej
  • Repkový olej
  • Sezamový olej
  • Slnečnicový olej

Príklady polynenasýtených tukov zahŕňajú:

  • Slnečnicové semienka
  • Ľanový olej
  • Orechy vlašské
  • Ľanové semienka
  • Sójový olej
  • Saflový olej
  • Pstruh
  • Losos
  • Tuniak albacore (biely)
  • Makrela
  • Sled
  • Kukuričný olej

Zelenina

Zelenina môže pomôcť znížiť príznaky pálenia záhy, pretože je dobrým zdrojom vlákniny a je typicky nízkotučná. Môžete si vybrať, ako zahrniete zeleninu do svojej stravy. Môžete zvážiť použitie zeleniny vo svojom šaláte, pridanie nakrájanej zeleniny do obľúbených jedál, alebo zmiešanie s ovocím na prípravu čerstvých štiav.

Niektoré príklady zeleniny, ktorú by ste mohli zvážiť zahrnúť do svojej stravy, sú:

  • Zázvor
  • Zemiaky
  • Sladké zemiaky
  • Kukurica
  • Zelené papriky
  • Zelené fazuľky
  • Uhorky
  • Kapusta
  • Špenát
  • Brokolica
  • Karfiol
  • Mrkva

Avšak môžete sa chcieť vyhnúť prílišnému použitiu cesnaku alebo cibule vo vašich jedlách, keďže tieto zeleniny obsahujú vysoké hladiny kyselín.

Žuvačka

Žuvanie žuvačky s mierou môže tiež zmierňovať príznaky pálenia záhy.

Keď žujete žuvačku, zvyšujete množstvo sliny, ktorú vaše ústa produkujú. Nadbytok sliny vo vašich ústach môže spôsobiť, že budete prehĺtať. Akt prehĺtania môže pomôcť tlačiť kyselinu zo žalúdka alebo jedlo späť do žalúdka a znížiť pravdepodobnosť vzniku pálenia záhy.

Avšak mali by ste sa vyhnúť žuvaniu žuvačiek s príchuťou mäty piepornej alebo spearmintu, pretože mäta môže brzdiť správnu funkciu svalov v pažeráku.

Stručný prehľad

Či už trpíte pálením záhy príležitostne alebo často, môžete vyskúšať urobiť niektoré zmeny vo svojej strave, ktoré môžu pomôcť zmierniť vaše príznaky. Potraviny ako celé zrná, ovocie, zelenina, chudé mäso a zdravé tuky pomáhajú znížiť pravdepodobnosť vzniku pálenia záhy. Nezabudnite sa snažiť vyhýbať sa citrusovým plodom a potravinám s vysokým obsahom tukov alebo oleja pre dosiahnutie najlepších výsledkov.

Ak naďalej trpíte pálením záhy a potrebujete podporu pri manažmente vašich príznakov, obráťte sa na poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, aby ste našli najvhodnejšie možnosti liečby.

12 zdrojov k článku

  1. Medline Plus. Heartburn.

  2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Eating, diet, & nutrition for GER & GERD.

  3. International Foundation for Gastrointestinal Disorders. Diet changes for GERD.

  4. Morozov S, Isakov V, Konovalova M. Fiber-enriched diet helps to control symptoms and improves esophageal motility in patients with non-erosive gastroesophageal reflux disease. World J Gastroenterol. 2018;24(21):2291-2299. doi: 10.3748/wjg.v24.i21.2291

  5. American Society of Gastrointestinal Endoscopy. Diet and gastroesophageal reflux disease (GERD).

  6. MedlinePlus. Bland diet.

  7. Academy of Nutrition and Dietetics. Gastroesophageal reflux.

  8. Academy of Nutrition and Dietetics. Eating right isn't complicated.

  9. Academy of Nutrition and Dietetics. Choose healthy fats.

  10. MedlinePlus. Facts about polyunsaturated fats.

  11. U.S. Department of Agriculture. Vegetables.

  12. GI Society. Natural and over the counter heartburn treatments.

100
%
prečítané
Copyright 2025 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle