Väčšina ľudí zažila reflux žalúdočnej kyseliny alebo pálenie záhy v určitom bode svojho života. Skutočne, viac ako 60 miliónov ľudí v Spojených štátoch zažíva pálenie záhy každý mesiac.
Kyselinové pálenie záhy, tiež známe ako gastroezofageálny reflux (GER), nastáva, keď sa kyselina z vášho žalúdka vráti späť do jedálne (trubice, ktorá spája ústa a žalúdok).
Tento stav je spôsobený slabým dolným ezofageálnym sfinkterom (LES), prstencom svalov na spodku jedálne. LES slúži ako bariéra, ktorá zabraňuje návratu obsahu žalúdka späť do jedálne. Keď LES funguje normálne, umožňuje potrave bezproblémový prechod do žalúdka. Keď LES príliš povolí alebo oslabne, umožňuje návrat potravy a tráviacich štiav.
Príznaky kyselinového pálenia záhy sa môžu líšiť v závislosti od toho, čo jete; spôsob, akým vaše telo reaguje na jedno jedlo, sa môže líšiť od reakcie na iné. Príznaky kyselinového pálenia záhy zahŕňajú:
Najlepší spôsob, ako predchádzať príznakom kyselinového pálenia záhy, je vyhnúť sa potravinám, ktoré ho môžu spustiť. Tu sú potraviny, ktoré môžu spôsobiť kyselinové pálenie záhy.
Sódy a iné sýtené nápoje sú častými príčinami refluxu. Je to preto, že oxid uhličitý v týchto šumivých nápojoch môže spôsobiť plynaté rozšírenie žalúdka (nafúknutie), čo zvyšuje tlak na dolný ezofageálny sfinkter a vedie ku kyselinovému páleniu záhy.
Väčšina sódy tiež obsahuje kyselinu (najmä fosforečnú a kyselinu citrónovú) a kofeín, ktoré sú bežnými spúšťačmi kyselinového pálenia záhy. Konzumácia sýtených nápojov môže viesť k vzniku príznakov kyselinového pálenia záhy a tiež zvyšuje riziko gastroezofageálneho ochorenia (GERD), čo je stav, keď dochádza k opakovanému kyselinovému páleniu záhy, potenciálne dráždiac vnútornú výstelku pažeráka.
Citrusové ovocie ako limetky, citróny, pomaranče, grapefruity a ananásy prirodzene obsahujú veľké množstvá kyseliny citrónovej, čo ich robí veľmi kyslými. Kyselina prítomná v citrusovom ovocí môže spôsobiť uvoľnenie LES (ezofageálnym sfinkterom) a vyvolať príznaky refluxu. Bobule tiež obsahujú významné množstvá.
Niektoré zlúčeniny v citrusovom ovocí môžu tiež zvýšiť riziko gastroezofageálneho ochorenia (GERD) tým, že oslabia LES a spomalia čas potrebný na vyprázdnenie žalúdka po jedle.
Čokoláda obsahuje metylxantín, chemikáliu v kakaovníkových stromoch, ktorá má účinky podobné kofeínu a môže spôsobiť uvoľnenie LES. Čokoláda tiež môže spôsobiť, že vaše črevá uvoľnia veľké množstvo serotonínu, chemického posla často nazývaného „hormón šťastia“. Príliš veľa serotonínu môže vyvolať uvoľnenie LES a spustiť príznaky refluxu.
Čokoláda obsahuje látky ako kyslé kakaové prášky, kofeín, theobromín a tuky, ktoré môžu spôsobovať reflux (návrat obsahu žalúdka späť do pažeráka).
Hoci sú paradajky plné zdraviu prospešných živín, obsahujú kyselinu jablčnú a citrónovú, ktoré môžu zhoršiť pálenie záhy u ľudí trpiacich na reflux kyseliny.
Okrem obmedzenia paradajok by ste mali zvážiť aj obmedzenie príjmu výrobkov z paradajok, ako sú paradajková šťava, marináda a kečup.
Zložky ako papriky, sriracha, tabasco omáčka a chilli papričky sú plné chuti a môžu oživiť vaše obľúbené jedlá. Avšak štúdia z roku 2021 zistila, že pikantné jedlá boli hlavným spúšťačom príznakov acidného refluxu a GERD (gastroezofageálna refluxná choroba). Z 85 opýtaných ľudí 62% označilo pikantné jedlá za hlavný spúšťač acidného refluxu.
Vyprážané jedlá sú často ťažšie stráviteľné pre váš žalúdok, čo môže spôsobiť pálenie záhy. Bežné príklady vyprážaných jedál zahŕňajú hranolky, kuracie nugety, šišky a langoše.
Niektoré výskumy naznačujú, že vyprážané jedlá môžu stimulovať uvoľňovanie dráždivých látok v pažeráku, ako sú žlčové soli a cholecystokinin, gastrointestinálny hormón, ktorý stimuluje trávenie tukov a bielkovín. To môže podporovať relaxáciu dolného ezofageálneho zvierača (LES) a prispieť k páleniu záhy.
Konzumácia alkoholu môže spôsobiť priame poškodenie pažeráka a ovplyvniť funkciu LES. Čím viac pijete alkohol, tým vyššie je vaše riziko vzniku GERD. Okrem toho vás môže alkohol dehydrovať, čo môže zhoršiť príznaky kyslého refluxu.
Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti často odporúčajú úplne sa vyhnúť alkoholu, ak máte záchvaty kyslého refluxu. Ak nemôžete úplne prestať piť alkohol, môže byť užitočné obmedziť sa na jeden alkoholický nápoj za deň a vyhnúť sa používaniu kyslých nápojov, ako sú pomarančová šťava a sýtené nápoje.
Jedlo alebo občerstvenie pred spaním môže zhoršiť príznaky kyslého refluxu, pretože nočné jedlá sú často ihneď nasledované ležaním. To sťažuje udržanie obsahu žalúdka, aby sa nevracal späť do pažeráka, čo spôsobuje pálenie záhy alebo regurgitáciu.
Aby ste sa vyhli týmto príznakom, odborníci odporúčajú ľuďom s kyslým refluxom vyhnúť sa ľahnutiu si po jedle alebo nejesť neskôr ako tri až štyri hodiny pred spaním.
Hoci mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku môžu poskytovať zásadné živiny pre zdravie kostí, môžu spustiť pálenie záhy u ľudí s kyslím refluxom.
Na zvládnutie vašich príznakov môžete skúsiť nahradiť mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku za alternatívy s nízkym obsahom tuku. Niektoré príklady zahŕňajú použitie:
Výber nízkotučných alternatív pre vysokotučné maslo a zmrzlinu môže tiež pomôcť zmierniť vaše symptómy.
Tukové časti mäsa môžu zvyšovať riziko záchvatov refluxu kyseliny, pretože tieto potraviny majú tendenciu zdržiavať sa v žalúdku dlhšie.
Tukové mäsá môžu zahŕňať slaninu, klobásy a obedy alebo mäsové výrobky z lahôdky. Iné typy červeného mäsa, ako sú steak a filet mignon, sú tiež často vysoko tukové. Výber chudých zdrojov bielkovín, ako sú hydina bez kože, ryby alebo morské plody a chudé hovädzie mäso, môže minimalizovať frekvenciu vašich symptómov.
Pitie niekoľkých šálok kávy alebo čaju každé ráno, alebo konzumácia vysokotučných špeciálnych káv z vašej miestnej kaviarne, môže zhoršiť symptómy refluxu.
Väčšina káv a čajov obsahuje kofeín, ktorý môže oslabiť dolný ezofageálny zvierač (LES). Ak máte symptómy kyslého refluxu, skúste obmedziť príjem kávy a iných kofeínových nápojov, aby ste zmiernili podráždenie pažeráka.
Ak trpíte na reflux kyseliny, váš zdravotnícky poskytovateľ pravdepodobne odporučí zmeny v strave a životnom štýle. Okrem obmedzenia sa alebo vyhýbania sa potravinám uvedeným vyššie, vás môže lekár požiadať, aby ste sa:
Bez predpisu sú tiež dostupné lieky na liečbu refluxu kyseliny. Medzi bežné lieky patria:
Reflux kyseliny je bežný, no frustrujúci tráviaci stav, ktorý mnoho ľudí môže zažiť v určitom bode svojho života. Chronický reflux kyseliny môže byť znakom stavu nazývaného gastroezofageálna refluxná choroba (GERD).
Našťastie, reflux kyseliny sa zvyčajne dá zvládnuť doma prostredníctvom zmien v strave a životnom štýle. Mnoho ľudí zisťuje, že určité potraviny alebo nápoje, ako sú pikantné jedlá, tukové jedlá, kyslé potraviny a sóda, môžu zhoršiť ich symptómy. Liečba symptómov zvyčajne zahŕňa obmedzenie potravín spúšťajúcich príznaky, konzumáciu výživných jedál, zníženie fajčenia a vyhýbanie sa ľahnutiu krátko po jedle. Ak vaše symptómy pretrvávajú, sú tiež dostupné lieky bez predpisu.
Ak trpíte pálením záhy, poraďte sa so svojím lekárom, aby ste vypracovali personalizovaný plán liečby, ktorý vám pomôže zvládať príznaky.
National Institutes of Health. Heartburn: What you need to know.
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Symptoms & causes of GER & GERD.
Heidarzadeh-Esfahani N, Soleimani D, Hajiahmadi S, Moradi S, Heidarzadeh N, Nachvak SM. Dietary intake in relation to the risk of reflux disease: A systematic review. Prev Nutr Food Sci. 2021;26(4):367-379. doi:10.3746/pnf.2021.26.4.367
Eslami O, Shahraki M, Bahari A, Shahraki T. Dietary habits and obesity indices in patients with gastroesophageal reflux disease: A comparative cross-sectional study. BMC Gastroenterol. 2017;17(1):132. doi:10.1186/s12876-017-0699-1
American Society for Gastrointestinal Endoscopy. Diet and gastroesophageal reflux disease.
Tosetti C, Savarino E, Benedetto E, et al. Elimination of dietary triggers is successful in treating symptoms of gastroesophageal reflux disease. Dig Dis Sci. 2021;66(5):1565-1571. doi:10.1007/s10620-020-06414-z
Newberry C, Lynch K. The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: Why we feel the burn. J Thorac Dis. 2019;11(S12):S1594-S1601. doi:10.21037/jtd.2019.06.42
Pan J, Cen L, Chen W, Yu C, Li Y, Shen Z. Alcohol consumption and the risk of gastroesophageal reflux disease: A systematic review and meta-analysis. Alcohol and Alcoholism. 2019;54(1):62-69. doi:10.1093/alcalc/agy063
Chen S hua, Wang J wei, Li Y ming. Is alcohol consumption associated with gastroesophageal reflux disease? J Zhejiang Univ Sci B. 2010;11(6):423-428. doi:10.1631/jzus.B1000013
The University of Michigan Medicine. Gastroesophageal reflux disease (GERD).
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Eating, diet, & nutrition for GER & GERD.