Cholesterol je dlhodobo považovaný za hlavného páchateľa srdcových chorôb, čo je všeobecný termín pre ochorenia ovplyvňujúce srdce a krvné cievy. Okrem cholesterolu však na srdcové choroby prispievajú aj mnohé ďalšie faktory, ako sú krvný tlak, krvný cukor a hmotnosť.
Tak čo je cholesterol a prečo má taký významný vplyv na zdravie srdca? Tu sa dočítate, čo by ste mali vedieť o vzťahu medzi cholesterolom, zápalom a srdcovými chorobami.
Cholesterol je voskovitá, mastná látka, ktorú produkuje pečeň. Cholesterol sa vyskytuje aj v potravinách. Cholesterol má dve hlavné formy: lipoproteín nízkej hustoty (LDL), alebo "zlý" cholesterol, a lipoproteín vysokej hustoty (HDL), alebo "dobrý" cholesterol.
Cholesterol v krvi je nevyhnutný pre udržanie dobrého zdravia, pretože vyrába hormóny a rozkladá mastné jedlá, okrem iných dôležitých funkcií.
Ale príliš veľa cholesterolu môže byť škodlivé. To je preto, že vysoké hladiny LDL cholesterolu a nízke hladiny HDL cholesterolu zvyšujú riziko srdcových chorôb, vrátane infarktu a mŕtvice.
Na meranie hladín cholesterolu vás zdravotnícky pracovník požiada, aby ste podstúpili lipoproteínový panel (alebo lipidový panel), čo je krvný test. Predtým, ako podstúpite test, musíte byť na lačno po dobu 9 až 12 hodín. Môžete piť len vodu, žiadne jedlo ani iné nápoje.
Lipoproteínový panel zmeria vaše celkové hladiny cholesterolu, LDL, HDL a ne-HDL cholesterolu. Zmeria tiež vaše triglyceridy, ďalší typ tuku v krvi, ktorý môže zvýšiť riziko srdcových chorôb.
Pre dospelých, merané v miligramoch na deciliter (mg/dL), zdravé hladiny sú:
Pokiaľ ide o to, kedy by ste mali test podstúpiť, existujú rôzne odporúčania, ktoré zahŕňajú:
Výskum zistil, že zápal je primárnym zdrojom chronických chorôb vrátane srdcových chorôb. Zápal je príval bielych krviniek a chemikálií, ktoré vaša imunitná sústava uvoľňuje, aby odvrátila poškodenie alebo infekciu.
Cholesterol by nebol tak nebezpečný, keby nebol prítomný zápal, ktorý spôsobuje aterosklerózu. Ateroskleróza je stvrdnutie artérií, ktoré nastáva, keď sa v nich hromadí LDL cholesterol.
Nadmerný LDL cholesterol preniká do vnútornej steny artérie, keď hladiny cholesterolu v krvi stúpnu, čo spúšťa zápalovú reakciu. Táto reakcia urýchľuje hromadenie cholesterolu v stene artérie.
Následne dochádza k ďalšiemu zápalu. Tento proces sa opakuje, až kým uložený cholesterol neztvrdne na plak. Tento plak môže prasknúť a viesť k tvorbe krvných zrazenín, ktoré spôsobujú infarkty a mŕtvice.
Okrem toho niektoré dôkazy naznačujú, že zápal súvisí s mnohými chorobami a stavmi ovplyvňujúcimi srdce a mozog.
"Zápal je spoločným menovateľom takmer všetkých chorôb, s ktorými sa stretávame," povedal James H. O'Keefe, MD, kardiológ a lekársky riaditeľ Centra pre zdravie a wellness srdca a ciev Charlesa a Barbary Dubocovcov pri Stredoeurópskom srdcovom inštitúte svätého Lukáša, časopisu Health. "Srdcové choroby, diabetes, demencia. Všetky súvisia s nevhodným, nízkym, chronickým zápalom."
Úloha zápalu pri ateroskleróze nezníži dôležitosť cholesterolu. Stále musíte udržiavať nízku hladinu LDL cholesterolu a vysokú hladinu HDL cholesterolu.
Ale spojenie medzi zápalom a srdcovými chorobami ponúka ďalší spôsob, ako predvídať srdcové ochorenia. Tu je to, čo by ste mali vedieť o meraní zápalu.
Bunky vo vašej pečeni uvoľňujú CRP ako reakciu na zápal. CRP môže byť účinnejší ako cholesterol pri meraní rizika infarktu a ďalších srdcových stavov.
V skutočnosti niektoré dôkazy naznačujú, že CRP je jedným z najcennejších biologických ukazovateľov aterosklerózy. Ďalšie štúdie potvrdili prediktívnu úlohu CRP pri vzniku srdcových ochorení a ďalších stavov súvisiacich so zápalom.
V roku 1998 schválila Administratíva pre potraviny a lieky test CRP určený na meranie rizika srdcových chorôb, známy ako test vysokej citlivosti na C-reaktívny proteín (hsCRP).
Tento test sa stal takmer takým bežným ako panel lipoproteínov. Niektorí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dokonca vykonávajú test hsCRP, ktorý vyžaduje jednoduché krvné vyšetrenie, ako súčasť ročných lekárskych prehliadok. Napriek tomu je dôležitosť CRP predmetom diskusie.
"Jedným z problémov a kontroverzií týkajúcich sa CRP ako rizikového faktora pre kardiovaskulárne choroby bolo, či je to len ukazovateľ, alebo či vyššie hladiny skutočne spôsobujú infarkt a mŕtvicu," povedal Alexander Reiner, MD, výskumný profesor epidemiológie na Škole verejného zdravotníctva Univerzity vo Washingtone, časopisu Health. "Je veľmi ťažké to rozlíšiť. Môže to fungovať oboma spôsobmi a môj dojem je, že pravdepodobne aj funguje."
Dr. Reiner je súčasťou skupiny výskumníkov v Spojených štátoch, ktorí skúmajú gény, aby zistili súvislosť medzi zápalovými markermi a rizikom srdcových chorôb. Títo výskumníci identifikujú genetické variácie, ktoré predpovedajú úrovne CRP (C-reaktívneho proteínu, bielkovina indikujúca zápal). Skúmajú tiež variácie, ktoré predpovedajú infarkty a iné srdcové ochorenia.
Avšak k januáru 2023 títo výskumníci nenašli jediný gén, ktorý by indikoval oboje. Teoreticky by tento gén ukázal súvislosť medzi CRP a kardiovaskulárnym ochorením, ak by taká existovala.
"To by bol svätý grál," dodal Dr. Reiner.
Takže presná úloha zápalových markerov nie je jasná. Ale predpokladajme, že váš CRP test odhalí vysoké úrovne CRP, ktoré sú nad tri miligramy na liter. V takom prípade by ste mali posúdiť svoje riziko srdcových chorôb, aj keď máte normálny cholesterol. Napríklad zdravotnícky poskytovateľ môže začať s liečbou aspirínom alebo, pravdepodobnejšie, liekom na zníženie cholesterolu.
Výskumy ukázali, že tieto lieky, tiež nazývané statíny, znižujú zápal a znižujú zápalové markery ako úrovne CRP. Aj keď niektoré statíny majú silnejší účinok na zápal než iné, sú účinnými liečbami zápalu.
Aj keď ľudia často používajú statíny, iné štúdie zistili aj iné lieky, ako je kolchicín, ktoré môžu tiež znižovať zápal a úrovne CRP.
Ale lieky nie sú zázračným riešením. Úrovne CRP možno upraviť zmenami životného štýlu. Výskumy zistili, že úrovne CRP môžu klesnúť s nasledujúcimi zmenami životného štýlu:
Konkrétne, zlá strava môže zhoršiť zápal. Jedlá s vysokým obsahom kalórií a tukov môžu spôsobiť náhly nárast CRP a ďalších zápalových markerov.
"Zápal je spôsobený základným problémom používania nesprávneho paliva pre motor," vysvetlil Dr. O'Keefe. "Nie sme navrhnutí na spaľovanie tejto látky. A keď to robíme, vyvoláva to všetky tieto zápalové vedľajšie produkty."
Diéta s obmedzeným príjmom kalórií, podobná stredomorskej diéte, môže pomôcť minimalizovať zápal, povedal Dr. O'Keefe. Stredomorská diéta sa napríklad zameriava na potraviny ako:
"Kľúčom k obnove dobrého zdravia v Amerike je prinútiť ľudí, aby si uvedomili spojenie medzi dynamickou, hodinu za hodinou meniacou sa povahou zápalu a ich všeobecným zdravotným stavom a pohodou—ich srdca, mozgu, krvi," poznamenal Dr. O'Keefe. "Z hľadiska zdravia nie je nič dôležitejšie, ako udržiavať tieto úrovne zápalu nízke."
Nie každý je presvedčený, že zápal je ďalšia veľká vec v starostlivosti o srdce. Zároveň by mohli byť markery zápalu užitočné na testovanie a liečbu.
Ale tieto markery pravdepodobne nenahradia cholesterol, povedal Alan Daugherty, PhD, riaditeľ Saha Cardiovascular Research Center na Univerzite Kentucky College of Medicine pre časopis Health.
"Keby ste dali poskytovateľom zdravotnej starostlivosti na výber medzi testom na cholesterol alebo CRP (C-reaktívny proteín), som si celkom istý, že viac ako 90% by si vybralo meranie LDL cholesterolu," uviedol Daugherty. "Veľmi pochybujem, že by to kedy mohlo nahradiť zníženie cholesterolu, ale mohlo by to byť veľmi dobre doplnkom."
Cholesterol je často hlavným páchateľom pri hodnotení rizika srdcových chorôb. Okrem toho niektoré dôkazy naznačujú, že markery zápalu môžu tiež hodnotiť zdravie srdca.
Ak máte vysoký cholesterol alebo zápal, poraďte sa so zdravotníckym poskytovateľom o zmenách životného štýlu, ktoré môžete urobiť na zníženie rizika srdcových chorôb. Zanechanie fajčenia, pravidelné cvičenie, dodržiavanie zdravého stredomorského štýlu stravovania a udržiavanie zdravej hmotnosti môže pomôcť.
American Heart Association. Making sense of cholesterol - the good, the bad and the dietary.
Centers for Disease Control and Prevention. About cholesterol.
American Heart Association. What is cholesterol?.
National Library of Medicine. Cholesterol levels: What you need to know.
Tsoupras A, Lordan R, Zabetakis I. Inflammation, not Cholesterol, Is a Cause of Chronic Disease. Nutrients. 2018;10(5):604. doi:10.3390/nu10050604
National Library of Medicine. Atherosclerosis.
Arroyo-Espliguero R, Viana-Llamas MC, Silva-Obregón A, Avanzas P. The Role of C-reactive Protein in Patient Risk Stratification and Treatment. Eur Cardiol. 2021;16:e28. doi:10.15420/ecr.2020.49
Sproston NR, Ashworth JJ. Role of C-Reactive Protein at Sites of Inflammation and Infection. Front Immunol. 2018;9:754. doi:10.3389/fimmu.2018.00754
Food and Drug Administration. Review criteria for assessment of C-reactive protein (CRP), high sensitivity C-reactive protein (hsCRP) and cardiac C-reactive assays.
Nehring SM, Goyal A, Patel BC. C Reactive Protein. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; July 18, 2022.
Diamantis E, Kyriakos G, Quiles-Sanchez LV, Farmaki P, Troupis T. The Anti-Inflammatory Effects of Statins on Coronary Artery Disease: An Updated Review of the Literature. Curr Cardiol Rev. 2017;13(3):209-216. doi:10.2174/1573403X13666170426104611
Ma J, Chen X. Anti-inflammatory Therapy for Coronary Atherosclerotic Heart Disease: Unanswered Questions Behind Existing Successes. Front Cardiovasc Med. 2021;7:631398. doi:10.3389/fcvm.2020.631398
van 't Klooster CC, van der Graaf Y, Ridker PM, et al. The relation between healthy lifestyle changes and decrease in systemic inflammation in patients with stable cardiovascular disease. Atherosclerosis. 2020;301:37-43. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2020.03.022
Li J, Lee DH, Hu J, et al. Dietary Inflammatory Potential and Risk of Cardiovascular Disease Among Men and Women in the U.S. J Am Coll Cardiol. 2020;76(19):2181-2193. doi:10.1016/j.jacc.2020.09.535
National Library of Medicine. Mediterranean diet.