Divertikulitída je ochorenie hrubého čreva, ktoré spôsobuje gastrointestinálne (tráviace) príznaky ako nadúvanie alebo nevoľnosť, ale dá sa liečiť zmenami v strave. Najlepšia diéta pri divertikulitíde sa zameriava na potraviny bohaté na vlákninu – ako sú ovocie, zelenina a celozrnné produkty. Tu je ďalšie rozčlenenie stravovacích odporúčaní pre ľudí, ktorí pociťujú príznaky divertikulitídy.
Oba stavy, divertikulóza a divertikulitída, spadajú pod nadradený pojem divertikulárna choroba. Avšak tieto dva stavy sa mierne líšia na základe charakteristík divertikul – malých vydutých vrecúšok v hrubom čreve.
Prítomnosť divertikul spôsobuje, že osoba má divertikulózu. Ak máte divertikulózu, nemusíte mať žiadne príznaky alebo problémy spojené s divertikulami.
Divertikulitída však nastáva, keď sa ktorékoľvek z divertikul zápalovo zmení. Môže to spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, ako sú bolestivé, plné hnisu oblasti nazývané abscesy alebo diery v hrubom čreve, známe ako perforácia. Príznaky divertikulitídy môžu zahŕňať:
Môžete byť vystavení riziku vzniku divertikulitídy, ak ste ju už mali predtým alebo máte divertikulózu. Približne 15%–20% ľudí s divertikulózou si v priebehu života rozvinie divertikulitídu.
Diéta pri divertikulitíde zdôrazňuje ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a strukoviny. Strava bohatá na vlákninu môže pomôcť predchádzať zápche. Tiež môže znížiť tlak v hrubom čreve a pomôcť predchádzať záchvatom divertikulitídy. Príklady potravín bohatých na vlákninu zahŕňajú:
Niektoré rady uvádzajú, že počas záchvatu by ľudia mali prechádzať na diétu z čírej tekutiny pre komfort, ktorá môže obsahovať:
Ak sa na to cítite, môžete do svojej stravy začať pridávať pevné látky, začínajúc diétou s nízkym obsahom vlákniny. Toto môže zahŕňať:
Všeobecne platí, že potraviny, ktorým by sa ľudia mali počas záchvatu vyhnúť, sa líšia individuálne. Napríklad orechy, semienka a popcorn by sa mali eliminovať len v prípade, že spolu so zdravotníckym poskytovateľom zistíte, že zhoršujú vaše príznaky.
Hoci niektoré výskumy našli súvislosť medzi určitými potravinami a zvýšeným rizikom vzniku divertikulitídy, mali by ste obmedziť tieto potraviny, ktoré zahŕňajú:
Nízky príjem vlákniny sa považuje za rizikový faktor pre vznik divertikulitídy. Napriek tomu väčšina ľudí v USA nedostáva dostatok vlákniny vo svojej strave. Podľa usmernení USDA by dospelí mali prijímať 22–34 gramov (g) vlákniny denne, v závislosti od ich veku a pohlavia.
Odporúča sa, aby každý s históriou divertikulitídy konzumoval diétu obsahujúcu vlákninu z ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a strukovín. Užívanie doplnku vlákniny tiež môže zvýšiť príjem vlákniny vo vašej strave. Avšak nesmie to nahradiť diétu bohatú na vlákninu.
Doplnky stravy sú minimálne regulované FDA a môžu byť pre vás vhodné alebo nie. Účinky doplnkov sa líšia od osoby k osobe a závisia od mnohých premenných, vrátane typu, dávkovania, frekvencie užívania a interakcií s aktuálnymi liekmi. Pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti alebo farmaceutom.
Pacienti sa často obávajú konzumácie potravín bohatých na vlákninu, aj keď sa cítia dobre, kvôli strachu z ďalšieho záchvatu, povedala Ryan Warren, RD, CDN, registrovaná dietologička a klinická výživová terapeutka so špecializáciou na gastrointestinálne zdravie z New Yorku. Keďže príjem vlákniny je kritický, Warren sa snažila sústrediť na zdravé, bezpečné spôsoby, ako ľudia môžu začleniť potraviny bohaté na vlákninu do svojej stravy, aby zostali v remisii.
""Často odporúčam stredomorský typ diéty, pretože podporuje širokú škálu pravých, celých potravín a primárne sa zameriava na rastlinné potraviny,"" vysvetlila Warren. Dodržiavanie tohto stravovacieho vzoru by prirodzene obmedzilo príjem pridaného cukru, spracovaných potravín a nasýtených tukov zo živočíšnych bielkovín, povedala Warren.
Podľa amerických usmernení pre stravovanie je v zdravej strave málo miesta pre červené a spracované mäso, cukrom sladené potraviny a nápoje a rafinované obilniny. Vyšší príjem týchto potravín súvisí s väčším zdravotným rizikom, a divertikulitída nie je výnimkou.
Taktiež si dávajte čas, keď zvyšujete príjem vlákniny. Je najlepšie postupne zvyšovať príjem vlákniny – pridávať 5 g týždenne, až kým nedosiahnete svoj cieľ. Merané zvyšovanie množstva vlákniny vo vašej strave pomôže zmierniť nadúvanie a plynatosť.
Zvyšovanie príjmu vlákniny je kľúčom k prevencii divertikulitídy. Konzumácia väčšieho množstva vlákniny tiež môže znížiť pravdepodobnosť opätovného výskytu divertikulitídy. Ďalšie spôsoby prevencie divertikulitídy okrem zmeny stravy zahŕňajú:
Navštívte zdravotníckeho poskytovateľa, ak máte akékoľvek príznaky divertikulitídy alebo ak ste už boli diagnostikovaní a zažívate:
Pri zápale divertikulitídy sú dobrými voľbami potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Niektoré potraviny by ste mali počas záchvatu obmedziť alebo vylúčiť, ako sú červené mäso a sladkosti, aby ste znížili riziko vzniku divertikulitídy.
Divertikulitídu môžete tiež predchádzať zmenami životného štýlu. Navštívte však zdravotníckeho poskytovateľa, ak máte príznaky tohto ochorenia alebo sprievodné príznaky ako nevoľnosť alebo silnú bolesť brucha.
MedlinePlus. Diverticulosis and diverticulitis.
MedlinePlus. Diverticulitis.
Hawkins AT, Wise PE, Chan T, et al. Diverticulitis: An update from the age old paradigm. Curr Probl Surg. 2020;57(10):100862. doi:10.1016/j.cpsurg.2020.100862
Akbar A, Shreenath AP. High fiber diet. In: StatPearls.StatPearls Publishing; 2023.
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Treatment for diverticular disease.
Peery AF, Shaukat A, Strate LL. AGA clinical practice update on medical management of colonic diverticulitis: expert review. Gastroenterology. 2021;160(3):906-911.e1. doi:10.1053/j.gastro.2020.09.059
MedlinePlus. Full liquid diet.
American Cancer Society. Low-fiber foods.
American Academy of Family Physicians. Diverticular disease.
Carabotti M, Falangone F, Cuomo R, Annibale B. Role of dietary habits in the prevention of diverticular disease complications: a systematic review. Nutrients. 2021;13(4):1288. doi:10.3390/nu13041288
U.S. Department of Agriculture. Dietary guidelines for Americans, 2020–2025.
Stollman N, Smalley W, Hirano I, et al. American Gastroenterological Association institute guideline on the management of acute diverticulitis. Gastroenterology. 2015;149(7):1944-1949. doi:10.1053/j.gastro.2015.10.003
MedlinePlus. Dietary fiber.
Centers for Disease Control and Prevention. Healthy weight, nutrition, and physical activity.
Pemberton JH. Patient education: diverticular disease (beyond the basics). In: UpToDate.UpToDate; 2022.