Čo sú spúšťače bolesti pri DNA?

Aktualizované: 
08. apr 2025
10 zdrojov k článku
7 minút čítania
Existujú určité faktory, ktoré môžu spôsobiť záchvaty dny. Niektoré faktory sú všeobecne známe, iné sú prekvapujúce.

DNA je bežný typ artritídy, ktorý môže postihnúť akýkoľvek kĺb, najčastejšie však palcový kĺb na nohe. DNA sa zvyčajne vyskytuje v obdobiach bez symptómov a obdobiach so symptómami. Keď sú prítomné symptómy, hovoríme o záchvate alebo útoku. Záchvaty dny môžu sprevádzať bolesť, opuch, začervenanie a obmedzená pohyblivosť kĺbu a zvyčajne trvajú jeden až dva týždne. Existuje široká škála faktorov, ktoré môžu vyvolať záchvat DNY: od potravín po lieky až po dehydratáciu.

Bežné spúšťače záchvatov DNY

DNA je spôsobená vysokou hladinou kyseliny močovej v tele. Kyselina močová vzniká rozkladom purínov, ktoré sú chemikálie prirodzene sa vyskytujúce v tele a v niektorých potravinách. Kyselina močová je zvyčajne rozložená a vylúčená močom. Ak sa nadbytočná kyselina močová neodstráni správne, mení sa na ihličkovité kryštály v kĺboch, ktoré spôsobujú záchvaty DNY.

Existujú určité veci, ktoré sú dobre známe ako spúšťače záchvatov DNY. A pretože tieto spúšťače možno vo veľkej miere obísť, je dôležité ich poznať, keď sa snažíte predchádzať alebo zvládať bolesti DNY.

Určité druhy mäsa a morské plody

Mnoho potravín bohatých na puríny môžu zvýšiť hladiny kyseliny močovej v tele, čo zvyšuje riziko záchvatu DNY. Potraviny s vyšším obsahom purínov zahŕňajú:

  • Červené mäso, ako je hovädzie, jahňacie a bravčové
  • Orgánové mäso, ako sú pečeň a obličky
  • Niektoré druhy morských plodov, ako sú ančovičky
  • Sardinky
  • Mušle
  • Hrebíčky
  • Pstruh
  • Tuniak

Nie všetky potraviny bohaté na puríny však zvyšujú hladiny kyseliny močovej alebo riziko DNY. Zelenina ako hrach, fazuľa, šošovica, špargľa, špenát a huby sú bohaté na puríny, ale—ak sa konzumujú v miernom množstve—zdá sa, že nemajú vplyv na riziko DNY.

Alkohol

Pitie piva, vína a liehovín je známe tým, že zvyšuje hladiny kyseliny močovej v krvi. Čím viac alkoholu vypijete, tým väčšie je riziko záchvatu DNY.

Jedna štúdia však zistila, že dokonca aj mierny príjem alkoholu môže zvýšiť riziko záchvatu DNY u mužov. V skutočnosti mali mužskí účastníci, ktorí počas 24-hodinového obdobia vypili až dva nápoje, o 36% vyššie riziko záchvatu DNY ako tí, ktorí v tom istom čase nevypili žiadny alkohol. Na druhej strane, jeden nápoj počas 24-hodinového obdobia významne nezvýšil riziko.

Obmedzenie konzumácie alkoholu by mohlo pomôcť predchádzať záchvatom.

Nápoje a jedlá bohaté na fruktózu

Fruktóza, druh cukru, je jediný cukor, ktorý zvyšuje hladiny kyseliny močovej v tele. Nápoje bohaté na fruktózu, ako sú ovocné šťavy a sladené nealkoholické nápoje, boli preukázane ako zvyšujúce hladiny kyseliny močovej v krvi.

Konzumácia jedál bohatých na fruktózu, ako sú sušienky a cukrovinky, bola tiež spájaná so zvýšeným rizikom záchvatov DNY. Vyhnúť sa alebo obmedziť tieto vysoko cukrové nápoje a jedlá by mohlo pomôcť znížiť riziko záchvatu DNY.

Vyšší index telesnej hmotnosti

Mať nadváhu alebo obezitu súvisí s počiatočným vývojom DNY. Existuje súvislosť medzi vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI) a vyššími hladinami kyseliny močovej. Táto súvislosť môže pokračovať aj po tom, ako si už DNU vyviniete.

Ak patríte do kategórií s nadváhou alebo obezitou podľa BMI, strata hmotnosti prostredníctvom diéty a cvičenia môže byť spôsobom, ako znížiť hladiny kyseliny močovej a zabrániť budúcim záchvatom.

Prekvapujúce spúšťače DNY

Aj keď sú určité potraviny, nápoje a životné faktory dobre známe ako spúšťače záchvatov DNY, existujú aj iné spúšťače DNY, ktoré by sa mali tiež zvážiť.

Stres

Presný vzťah stále nie je určený, ale výskum naznačuje, že stres môže spôsobiť zvýšenie hladín kyseliny močovej v krvi. Aby sa predišlo záchvatom DNY, výskumníci navrhujú, aby sa ľudia s DNOU snažili vyhnúť stresu alebo prijali kroky na jeho zníženie.

Aspirín

Nízke dávky aspirínu môžu zvýšiť hladiny kyseliny močovej v krvi a niekedy takmer zdvojnásobiť riziko záchvatu DNY. Jedna štúdia zistila, že riziko záchvatu DNY sa zvýši po dvoch dňoch užívania nízkych dávok aspirínu. Čím nižšia dávka, tým väčšia súvislosť.

Ale nízke dávky aspirínu sa často používa na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb. Preto aj keď môže spúšťať záchvaty DNY, neodporúča sa, aby ste prestali alebo zmenili používanie svojho aspirínu, ak ho užívate na ochranu pred infarktom alebo mŕtvicou. Namiesto toho môžete riešiť iné spúšťače DNY vo svojom živote, ako je napríklad konzumácia alkoholu a červeného mäsa.

Dehydratácia

Dehydratácia môže viesť k vyšším hladinám kyseliny močovej kvôli zníženiu močenia a teda eliminácii kyseliny močovej.

Na zníženie rizika záchvatu DNY by mali ľudia s DNOU piť dostatok vody každodenne. Ak cvičia alebo trávia čas v teplejších prostrediach, ako je sauna, je dôležité piť extra množstvá vody.

Zmeny teploty

Počasie môže mať vplyv na DNU. Vysoké teploty a nízka vlhkosť každá zvyšujú riziko záchvatu DNY. Kombinácia horúceho a suchého počasia môže obzvlášť spustiť záchvat DNY. Mimoriadne vysoká vlhkosť tiež zvyšuje riziko záchvatu DNY, ale v menšej miere.

Presné dôvody za týmito súvislosťami ešte nie sú úplne pochopené, ale jedna teória je, že dehydratácia hrá úlohu. Ľudia s DNOU by mali zostať hydratovaní, aby sa snažili predchádzať záchvatom DNY spôsobeným počasím v horúcich alebo suchých prostrediach.

Zhrnutie

Bežné spúšťače záchvatu DNY, ako sú červené mäso, alkohol a nápoje s vysokým obsahom cukru, by sa mali obmedziť alebo sa im vyhnúť, aby sa pomohlo znížiť riziko záchvatu DNY. Iné spúšťače DNY, ako je aspirín, stres alebo počasie, by sa tiež mali brať do úvahy pri zisťovaní, ako predchádzať a zvládať záchvaty.

Nie každý trpiaci DNOU bude ovplyvnený každým spúšťačom. Aby ste zistili, ktoré faktory vyvolávajú útok DNY u vás, všímajte si, čo ste konzumovali alebo aké aktivity ste vykonávali predtým, než sa DNA zhoršila. Uchovávaním denníka týchto faktorov by ste mohli rozpoznať vzor vo výkyvoch DNY.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže tiež pomôcť identifikovať spúšťače a pomôcť predchádzať budúcim záchvatom. Ak zažívate záchvat, porozprávajte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o možnostiach liečby, ktoré môžu zahŕňať nesteroidné protizápalové lieky, ako je ibuprofén (Advil), alebo predpísané lieky na zvládanie bolesti.

10 zdrojov k článku

  1. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Gout.

  2. Abhishek A, Roddy E, Doherty M. Gout - a guide for the general and acute physicians. Clin Med (Lond). 2017;17(1):54-59. doi:10.7861/clinmedicine.17-1-54.

  3. Centers for Disease Control and Prevention. Gout.

  4. Agency for Healthcare Research and Quality. Managing Gout.

  5. Kakutani-Hatayama M, Kadoya M, Okazaki H, et al. Nonpharmacological Management of Gout and Hyperuricemia: Hints for Better Lifestyle. Am J Lifestyle Med. 2017;11(4):321-329. doi:10.1177/1559827615601973.

  6. Neogi T, Chen C, Niu J, Chaisson C, Hunter DJ, Zhang Y. Alcohol quantity and type on risk of recurrent gout attacks: an internet-based case-crossover study. Am J Med. 2014;127(4):311-318. doi:10.1016/j.amjmed.2013.12.019

  7. Arthritis Foundation. How Fat Affects Gout.

  8. Zhang Y, Neogi T, Chen C, Chaisson C, Hunter DJ, Choi H. Low-dose aspirin use and recurrent gout attacks. Ann Rheum Dis. 2014;73(2):385–390. doi:10.1136/annrheumdis-2012-202589.

  9. American College of Rheumatology. Gout.

  10. Neogi T, Chen C, Niu J, et al. Relation of Temperature and Humidity to the Risk of Recurrent Gout Attacks. Am J Epidemiol. 2014; 180(4):372–377. doi:10.1093/aje/kwu147.

100
%
prečítané
Nahlásiť chybu na webe

Mohlo by vás zaujímať

Copyright 2025 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle