6 prekvapujúcich miest, kde sa skrývajú orechy

Aktualizované: 
20. máj 2024
5 zdrojov k článku
6 minút čítania
Alergény z orechov sa môžu skrývať vo vašej strave. Dozviete sa o potravinách, na ktoré by ste mali dávať pozor, ak ste alergický na arašidy alebo orechy.

Mať potravinovú alergiu je v istom zmysle paradoxný zdravotný problém: Ste úplne zdraví. A predsa vás môže zabiť nesprávne jedlo v nesprávnom množstve, ak sa nepodá rýchlo správne množstvo epinefrínu.

Sujan Patel, MD, alergológ/imunológ z New York University Langone Medical Center v New Yorku a David Stukus, MD, hovorca American College of Allergy, Asthma, and Immunology z Columbusu poskytli časopisu Health pohľad na skryté potravinové alergie.

Omáčky

Bežným nebezpečenstvom v mexickej kuchyni je omáčka mole. Hoci najznámejšou zložkou mole je čokoláda (sama o sebe potenciálny problém pre alergikov na orechy), v zmesi môže byť tiež arašidové maslo alebo arašidy.

„Omáčky sú vo všeobecnosti nebezpečné,“ varoval doktor Sujan Patel a dodal, že indická a thajská kuchyňa sú obzvlášť zložité. „V indickej kuchyni sa používajú kešu oriešky a mandle, ktoré sa spracujú na pastu a potom sa používajú ako zahusťovadlo.“

Francúzske hranolky

Väčšina hranoliek je v poriadku, ale keď si kupujete hranolky mimo domu, opýtajte sa na olej. Arašidový olej je obľúbený v niektorých reťazcoch, ako napríklad Five Guys, ako aj v menších reštauráciách.

„Zaujímavé na arašidovom oleji je,“ povedal Dr. Sujan Patel, „že keď sa vyrába v USA, je tak rafinovaný, že takmer nikto s alergiou na arašidy by na neho nereagoval. Ale problém je, že nevieme, či ide o olej z Číny, ktorý je menej rafinovaný. Toto ľuďom nehovoríme, pretože nechceme, aby riskovali.“

Časť, na ktorú ste alergickí, ak máte alergiu na arašidy, je bielkovina v arašidoch. V rafinovanom arašidovom oleji je bielkovina odstránená, ale menej rafinovaný olej bielkovinu stále obsahuje.

Mäsové výrobky

V roku 2016 vydal BJ's Wholesale Club stiahnutie mäsových výrobkov z predaja kvôli neoznámeným pistáciam: omylom dostali Mortadellu Citterio a predávali ju - spolu s inými mäsami krájanými na rovnakom zariadení - bez uvedenia pistácií na štítkoch.

Ako teda zabezpečiť, aby vaše mäsové výrobky neobsahovali nechcené zvyšky orieškov? „Opýtajte sa osoby za pultom na akýkoľvek potenciálny zdroj krížovej kontaminácie,“ poradil Dr. David Stukus. „A ak si nie sú istí, radšej sa tomu vyhnite a zvoľte balené mäsové výrobky s označením bezpečné pre alergikov na orechy.“

Koktaily

Predtým, než si dáte ten podpisový koktail, je lepšie sa opýtať, čo obsahuje. Veľkí výrobcovia vodky teraz predávajú fľaše s príchuťou lieskových orieškov, mandlí a iných stromových orieškov. Frangelico získava svoju chuť z lieskových orieškov a Nocello z orechov.

A tu je niečo, čo by ste možno nevedeli: Mnohé ginové destiláty, vrátane Bombay Sapphire, sú ochutené mandľami. Ani pivo nie je úplne bezpečné. Hnedé pivá môžu obsahovať arašidy, makadamové oriešky, orechy alebo iné stromové orechy.

Krmivo pre domáce zvieratá

Je vaše batoľa v štádiu, keď si všetko dáva do úst? Ak je alergické na arašidy alebo stromové orechy, dávajte si pozor na krmivo pre psa, varoval Dr. Sujan Patel.

Krmivá pre domáce zvieratá nie sú predmetom zákona o označovaní alergénov v potravinách a ochrane spotrebiteľov (Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act) - zákona, ktorý ukladá, aby na etiketách potravín bolo jasne a zrozumiteľne uvedené, či obsahujú ktorýkoľvek z ôsmich najčastejších alergénov (arašidy, orechy stromov, mlieko, vajcia, pšenica, sója, morské plody a ryby).

Ale pri prezeraní etikety krmiva pre šteniatka by vás malo upozorniť na prítomnosť arašidov, dodal Dr. Sujan Patel. V prípade pochybností kontaktujte výrobcu.

Krmivo pre vtáky takmer vždy obsahuje orechy alebo má upozornenie na orechy. Jedným z riešení je kúpiť potravinárske slnečnicové semená (označené ako bezpečné pre alergikov na orechy) pre naše vonkajšie kŕmidlá.

Bezlepkové odmeny

Bezlepkový koláčik alebo chlieb sa môže zdať neškodný pre všetkých, ale nemýľte sa: Môže obsahovať lupinu, „strukovinu často používanú ako múka v bezlepkových výrobkoch, ktorá môže krížovo reagovať s arašidmi,“ povedal Dr. David Stukus. Bolo hlásených mnoho prípadov reakcií ľudí s alergiou na arašidy na lupinu, dodal Dr. David Stukus.

Tiež si dajte pozor na mandľovú múku, ktorá sa niekedy používa na spojenie surovín v bezlepkových sladkostiach.

Ďalším problémom? Orechové maslá objavujúce sa na neočakávaných miestach. „Mala som mamu, ktorej dieťa malo reakciu na chipsy z kelu,“ zdieľala Dr. Sujan Patel. „Náhodne boli vyrobené s maslom z kešu orechov.“

Aby ste boli o krok vpred, čítajte vždy etikety (zloženie známych produktov sa môže zmeniť). Vždy sa pýtajte, aj keď sa zdá nepravdepodobné, že by jedlo mohlo obsahovať orechy. Pri zvládaní potravinových alergií nikdy nemôžete byť príliš opatrní.

Stručný Prehľad

Ak máte alergiu na orechy, viete, že sa musíte vyhýbať čomukoľvek, čo by mohlo obsahovať orechy. Ale ukazuje sa, že spúšťače alergie na orechy môžu byť skryté v potravinách, o ktorých by sa nezdalo, že obsahujú orechy, ako sú mäsové výrobky z delikatesy, omáčky a koktaily.

Skontrolujte zloženie na etiketách, dokonca aj na potravinách, s ktorými by ste mohli byť oboznámení – nikdy neviete, či sa zloženie alebo spôsob výroby nezmenil. Keď jedávate vonku a máte pochybnosti, spýtajte sa v reštaurácii, čo je v jedle a či existuje možnosť krížovej kontaminácie.

100
%
prečítané
Copyright 2024 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle