Je E. Coli nákazlivá? Príčiny, prevencia a liečba

Aktualizované: 
08. apr 2025
11 zdrojov k článku
7 minút čítania
Baktérie E. coli môžu spôsobiť symptómy ako hnačka, nevoľnosť a zvracanie. Dozviete sa, odkiaľ pochádza E. coli, či je nákazlivá a ako jej predchádzať.

Odkiaľ pochádza Escherichia coli, známa ako E. coli? Ukazuje sa, že väčšina baktérií E. coli žije pokojne okolo nás a v nás neustále – v našich črevách, v črevách iných zvierat a v zemi či vode. Niektoré sú dokonca "dobré" baktérie, ktoré pomáhajú v tráviacom procese.

Ale potom sú tu menej pokojné druhy, typy E. coli, ktoré môžu spôsobiť krvavú hnačku, nevoľnosť, vracanie, kŕče a ďalšie symptómy – inak známe ako potravinové otravy.

Zdroje E. Coli

E. coli môže byť prítomná v mnohých zdrojoch.

Mäso

Epidémie E. coli boli spojené so surovým hovädzím a hydinou. Mleté mäso, ktoré sa dostane do supermarketov a nakoniec na jedálenské stoly, zvyčajne kombinuje mäso z mnohých rôznych zvierat, čo vedie ku krížovej kontaminácii. Aj nedostatočne uvarené mäsové výrobky sú zdrojom E. coli.

Zelenina

Sieť kontaminácie sa môže rozšíriť odtiaľ: Surová zelenina, často tá, ktorá prišla do kontaktu s odtokom z hovädzích fariem, je ďalším bežným zdrojom infekcií E. coli. Špenát, šalát a klíčky lucerny sú bežnými páchateľmi.

Mlieko

Dojný dobytok môže prenášať baktérie E. coli aj iným spôsobom – cez ich mlieko. "Baktérie môžu byť prenesené z vemien kravy a infikovať mlieko," povedal Robert Glatter, MD, pohotovostný lekár z nemocnice Lenox Hill v New Yorku, časopisu Health. Odtiaľ môže E. coli infikovať aj mäkké syry.

Preto je tak dôležité piť len pasterizované mlieko. To isté platí pre šťavy z ovocia a zeleniny: Ak neboli pasterizované, môžu stále obsahovať E. coli prenesenú z pôvodného ovocia alebo zeleniny. Pasterizácia likviduje škodlivé baktérie.

Surové sušienkové cesto

Surové sušienkové cesto môže obsahovať E. coli – nie z vajec v ceste (ktoré by mohli mať salmonelu) ale z múky. Múka pochádza z obilnín, ktoré rastú na poliach, kde sa mohli pohybovať dobytok a iné zvieratá.

Voda

Voda je ďalším potenciálnym rezervoárom E. coli. "Exkrementy od ľudí alebo zvierat infikovaných E. coli môžu potenciálne dostať do bazénov, ako aj do vodovodného zdroja," povedal Dr. Glatter. "Ľudia sa môžu tiež nakaziť E. coli, keď kontaminovaný zdroj vody nebol adekvátne ošetrený chlórom alebo keď ľudia náhodne prehltnú kontaminovanú vodu pri plávaní v jazere alebo bazéne infikovanom výkalmi."

Na to, aby vás tieto zdroje mohli nakaziť, stačí len ochutnať jedlo alebo prehltnúť hrsť vody.

Je E. Coli nákazlivá?

E. coli sa môžete nakaziť buď kontaktom človek-človek alebo zviera-človek. Stane sa to, keď prehltnete neviditeľné častice výkalov od ľudí alebo zvierat.

Niektorí ľudia sa mohli nakaziť baktériou E. coli na veľtrhoch, farmách alebo v kontaktných zoologických záhradách. Môžete sa nakaziť aj od inej osoby.

„Toto sa zvyčajne stáva, keď infikovaná osoba si  poriadne neumyje ruky po vykonaní veľkej potreby,“ vysvetlil Dr. Glatter. „E. coli sa môže preniesť z rúk infikovanej osoby na iných ľudí alebo dokonca na predmety.“

Napríklad, osoba sa môže nakaziť E. coli z jedla pripraveného niekým, kto si po použití toalety poriadne neumyl ruky.

Prevencia E. coli

Dobrou správou je, že aj keď sú nebezpečné kmene baktérie E. coli všade okolo nás, nemusíte ochorieť.

Začnite tým, že mleté hovädzie a bravčové mäso budete variť do teploty 71 stupňov Celzia v najhrubšom bode. Hovädzie steaky a pečienky by mali byť uvarené aspoň na 63 stupňov Celzia a potom nechajte odpočívať tri minúty po vybratí z grilu alebo sporáka.

„Ak infikované mäso nie je uvarené na dostatočne vysokú teplotu, baktérie E. coli môžu prežiť a spôsobiť infekciu, ak toto mäso zjete,“ povedal Dr. Glatter.

Nespoliehajte sa na farbu mäsa, aby ste si boli istí. Používajte skutočný kuchynský teplomer, keď varíte doma. Ak ste v reštaurácii, je najbezpečnejšie objednať si hamburgery aspoň na stredne prepečené alebo dobre prepečené.

Pite len pasterizované mliečne výrobky a džúsy a dobre umývajte všetky ovocie a zeleninu.

Pri príprave jedla doma sa uistite, že minimalizujete šancu na krížovú kontamináciu. Umyte akékoľvek náradie alebo povrchy, ktoré prišli do kontaktu s mäsom a umyte si ruky po dotyku s mäsom.

Udržujte surové mäso oddelené od iných potravín (ideálne použite samostatnú dosku na krájanie) a rozmrazujte surové mäso v chladničke, nie na pulte. Používajte rôzne príbory a nádoby pre surové a upečené jedlá.

A potom, samozrejme, je tu umývanie rúk, najmä v nasledujúcich situáciách:

  • Pred a po manipulácii s jedlom alebo po jeho konzumácii
  • Po návšteve toalety alebo manipulácii s plienkami
  • Po dotyku so zvieratami alebo s čímkoľvek v ich prostredí
  • Po návšteve miesta, kde žijú zvieratá (napríklad zoo alebo farma)
  • Po vyzlečení oblečenia alebo obuvi, ktoré boli nosené v prostredí zvierat
  • Pred kŕmením vašich detí
  • Pred dotykom úst vášho dieťaťa alebo s čímkoľvek (napríklad cumlíkom), čo pôjde do úst vášho dieťaťa

Mydlo a voda sú vždy najlepšie, ale ak nie sú k dispozícii, alkoholový dezinfekčný prostriedok (aspoň 60 percent alkoholu) často poslúži v núdzi.

Všetko, čo ide do úst vášho dieťaťa, ako sú cumlíky alebo hryzadlá, by malo byť tiež udržiavané čisté. Okrem toho sa vyhýbajte prehĺtaniu vody pri plávaní, či už v bazéne alebo v akejkoľvek inej vodnej nádrži.

Liečba E. coli

Väčšina ľudí sa zbaví symptómov do piatich až desiatich dní, dokonca aj bez liečby. Dôležité sú tekutiny a odpočinok. Antibiotiká a lieky proti hnačke sa neodporúčajú, pretože môžu zvýšiť riziko komplikácií.

Ľudia, ktorí sa vyvinie hemolyticko-uremický syndróm (HUS), zriedkavá, ale vážna komplikácia, ktorá ovplyvňuje obličky, môžu dostať lieky, tekutiny, krvné transfúzie a dialýzu.

Symptómy HUS zahŕňajú:

  • Krvavú hnačku
  • Extrémnu únavu
  • Nezvyčajné krvácanie
  • Neobjasnené modriny
  • Zníženú produkciu moču

Ak máte tieto príznaky, je čas zavolať poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Tiež by ste mali kontaktovať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak vaša hnačka trvá dlhšie ako tri dni alebo je sprevádzaná horúčkou vyššou ako 39 stupňov Celzia.

Stručný prehľad

Hoci existujú neškodné typy baktérií E. coli, ktoré môžu existovať v tele, infekčné typy sa môžu nachádzať v zdrojoch ako kontaminované jedlá a nápoje.

Infekcie E. coli sú nákazlivé, ale liečiteľné tekutinami a odpočinkom. Infekcie tiež môžete predchádzať opatreniami ako správna príprava jedla a umývanie rúk.

11 zdrojov k článku

  1. Centers for Disease Control and Prevention. E. coli questions and answers.

  2. U.S. Food and Drug Administration. Escherichia coli (E. coli).

  3. World Health Organization. E. coli.

  4. Luna-Guevara JJ, Arenas-Hernandez MMP, Martínez de la Peña C, Silva JL, Luna-Guevara ML.The role of pathogenic E. coliin fresh vegetables: behavior, contamination factors, and preventive measures. Int J Microbiol. 2019;2019:2894328. doi:10.1155/2019/2894328

  5. Centers for Disease Control and Prevention. Raw milk.

  6. Centers for Disease Control and Prevention. Say no to raw dough.

  7. Centers for Disease Control and Prevention. E. coliand food safety.

  8. Centers for Disease Control and Prevention. E. coli: Prevention.

  9. Centers for Disease Control and Prevention. Prevent E. coli from animals with clean hands.

  10. American Academy of Family Physicians. Hemolytic uremic syndrome.

  11. Centers for Disease Control and Prevention. E. coli symptoms.

100
%
prečítané
Copyright 2025 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle