17 potravín, ktoré by ste mali jesť, keď máte prechladnutie

Aktualizované: 
20. máj 2024
25 zdrojov k článku
9 minút čítania
Chamomile tea, polievky alebo vývary a zázvor môžu byť užitočné pri príznakoch bežného prechladnutia. Dozvedzte sa viac o potravinách a nápojoch, ktoré môžete vyskúšať, ak máte prechladnutie.

Keď ste chorý s bežnou nádchou, môžete sa viac sústrediť na dostatočný spánok než na jedlo alebo pitie čohokoľvek - okrem tekutín, aby ste zostali hydratovaní. Avšak určité jedlá a nápoje môžu poskytnúť úľavu od symptómov nádchy.

Ak sa pýtate, čo jesť a piť, keď máte nádchu, tu je niekoľko možností: banány, harmančekový čaj, kurkumu a šťavu z granátového jablka. Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli o ďalších potravinách a nápojoch bojujúcich proti nádche, vrátane toho, ako ich pridať do vašej stravy pre prevenciu symptómov bežnej nádchy.

1. Banány

Banány sú jedným z najľahších jedál na tráviaci systém a zostávajú jedným z mála príťažlivých jedál, keď vaša chuť k jedlu klesne kvôli chorobe. Toto ovocie obsahuje fruktány, ktoré sú cukry s antivírusovými vlastnosťami a môžu podporovať imunitu.

Banány môžete jesť tak, ako sú, alebo ich zmiešať do iných chutných pochúťok. Rozmačkajte ich a pokvapkajte surovým medom a čerstvo nastrúhaným zázvorom, zmiešajte ich do smoothie alebo zamrazte a jedzte ako nanuk.

2. Bobule

Ak máte nádchu, skúste jesť bobule. Od čučoriedok po maliny, toto ovocie obsahuje niekoľko zdravých antioxidantných, protizápalových a antivírusových vlastností.

Bobule sú všestranné; pridajte ich do vody, smoothies, šalátov a ďalších. Ak potrebujete rýchle občerstvenie, môžete si ich vychutnať samostatne alebo s jogurtom a granolou.

3. Vývar

Vývar je horúca, vodná tekutina často používaná na polievky, ktorú by ste mali zvážiť, ak máte nádchu. Tekutina má protizápalové vlastnosti. Vo vývare sú tiež aminokyseliny a minerály, ktoré pomáhajú podporovať imunitný systém.

Môžete použiť kupovaný kockový vývar alebo si vyrobiť vlastný z hovädzích, bravčových, kuracích alebo dokonca jeleních kostí. Ak nejete mäso, vyberte si zeleninový vývar ochutený prídavkami ako cesnak, zázvor, kajenský prášok, kurkuma a čierne korenie.

4. Mrkva

Mrkva sa môže pridať do vývarov alebo polievok pre ochutenie, ale môže byť prospešná pre imunitný systém ako bonus. Táto koreňová zelenina obsahuje beta karotén, ktorý je karotenoid vitamínu A. Vitamín A pomáha pri fungovaní imunitného systému.

Môžete si pochutiť na surovej mrkve, piť mrkvovú šťavu alebo pridať niekoľko kusov do polievky alebo pri výrobe vývaru.

5. Harmančekový čaj

Horúca šálka harmančekového čaju môže pozitívne ovplyvniť nespavosť, čo vám môže pomôcť rýchlejšie sa cítiť lepšie.

Vedci tiež zistili, že harmanček je užitočný antioxidant. To je spôsobené chemikáliami nájdenými v tejto byline nazývanými flavonoidy. Flavonoidy - tiež nájdené v jablkách, kelu a cibuli - majú protizápalové vlastnosti, ktoré vám pomáhajú cítiť sa lepšie, keď ste chorí.

Nápoj si vychutnajte horúci alebo ľadový, alebo použite namočený harmančekový čaj ako kvapalnú základňu pre smoothies alebo ovsené vločky.

6. Čerešne

Vysoký obsah antioxidantov v trpkých a sladkých čerešniach je spôsobený ich vysokým obsahom vitamínu C. Hoci potraviny obsahujúce vitamín C nezabraňujú chyteniu nachladnutia, môžu pomôcť zmierniť príznaky, ak ochoriete.

Okrem toho čerešne podporujú zdravý spánok vďaka svojmu prirodzenému obsahu melatonínu. Pokojný spánok je kľúčový pri boji proti vírusom a baktériám, kvôli ktorým môžeme ochorieť. Nedostatok spánku môže oslabiť váš imunitný systém.

Vyskúšajte sušené trpké čerešne alebo ich primiešajte do orieškového masla a vychutnajte si ich ako snack.

7. Citrusové Plody

Citrusové plody ako pomaranče, citróny a limetky obsahujú vitamín C a kyselinu listovú (folát). Tieto dva živiny môžu pomôcť podporiť funkciu vášho imunitného systému.

Okrem pitia pomarančového džúsu môžete zvážiť pridanie citrónovej alebo limetkovej šťavy do vody. Užitočné môže byť aj konzumovanie pomarančov alebo iných citrusových plodov.

8. Cesnak

Cesnak sa už odpradávna používa na odstraňovanie chorôb, boj proti infekciám a liečenie rán. Niektoré výskumy podporujú cesnakové schopnosti podpory imunity, ako napríklad obsah fruktánov podobne ako v banánoch. Avšak výsledky výskumov sú zmiešané a je potrebné viac štúdií na určenie účinnosti cesnaku pri prevencii alebo liečbe bežného nachladnutia.

Ak si myslíte, že by pre vás cesnak mohol byť užitočný, pridajte strúčik do vášho ďalšieho jedla alebo zahrňte doplnok cesnaku do vašich denných vitamínov. Môžete tiež opiecť kúsok kváskového chleba, pokvapkať ho olivovým olejom a posypať nasekaným surovým cesnakom, morskou soľou a bylinkami pre ďalší chutný spôsob, ako konzumovať cesnak.

Doplnky stravy sú minimálne regulované FDA a môžu aj nemusia byť pre vás vhodné . Účinky doplnkov sa líšia od osoby k osobe a závisia od mnohých premenných, vrátane typu, dávkovania, frekvencie používania a interakcií s aktuálnymi liekmi. Pred začatím akýchkoľvek doplnkov sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti alebo lekárnikom.

9. Zázvor

Zázvor najmä pomáha zmierniť nevoľnosť a vracanie. Avšak tiež obsahuje mnoho protizápalových živín, ktoré môžu eliminovať infekcie v horných dýchacích cestách. Napriek tomu, obmedzené štúdie dokazujú efektivitu protizápalových účinkov zázvoru.

Pre využitie jeho výhod, zvoľte čerstvý zázvorový koreň. Nakrájajte alebo nastrúhajte a pridajte ho do čaju, vývaru, smoothie alebo džúsu. Alebo posypte niečo čerstvého ovocia.

10. Kel

Kel je považovaný za krížovú zeleninu s mnohými vitamínmi a minerálmi. Táto zelenina podporuje fungovanie imunitného systému vďaka svojmu obsahu vitamínu C a flavonoidov.

Kel môžete pridať do šalátov a smoothie alebo si pochutiť na pečenom keli.

11. Papriky

Papriky, vrátane prášku z kajenského korenia, pomáhajú zriediť hlien a uľavujú od upchatého nosa. Výskumníci zistili, že kapsaicín - látka, ktorá dáva pikantným paprikám ich teplo - môže tiež pomôcť potlačiť záchvaty kašľu.

Pridajte štipku mletej kajenskej papriky do vášho čaju, polievky alebo vývaru.

12. Šťava z granátového jablka

Čistá šťava z granátového jablka je ďalším nápojom, ktorý podporuje imunitu vďaka svojej antimikrobiálnej a protizápalovej aktivite. Polyfenoly sú antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v šťave z granátového jablka a bojujú proti vírusom a môžu minimalizovať symptómy.

Popíjajte šťavu z granátového jablka, pridávajte ju do vody alebo harmančekového čaju, mixujte ju do smoothie, alebo zamrazte v BPA-free formách—spolu s pretlačeným banánom a koreňom zázvoru—a vytvorte tak nanuky.

13. Surový med

Okrem svojich antimikrobiálnych a protizápalových vlastností, niektoré výskumy ukazujú, že surový med zmierňuje kašeľ u detí. Výskumníci hlásili, že manuka med pomáha posilňovať imunitu a chráni ľudí pred mnohými vírusmi a baktériami.

Zjedzte ho lyžicou pred spaním, aby ste upokojili hrdlo a potenciálne zmiernili kašeľ, alebo ho rozmiešajte vo vašom harmančekovom čaji.

14. Špenát

Špenát je ďalšou krížovou zeleninou, ktorá môže pomôcť vášmu imunitnému systému pri nachladnutí. Obsahuje vitamíny podporujúce imunitu, ako sú vitamíny C a E. Vitamín E udržuje imunitný systém silný, má antioxidačné vlastnosti a pomáha bunkám plniť rôzne funkcie.

Ak chcete jesť viac špenátu, pridajte ho do šalátov alebo smoothie. Môžete ho tiež napariť alebo osmažiť, prípadne ho pridať do omáčok alebo polievok.

15. Polievka

Hoci horúca miska kuracej polievky s rezancami nie je nutne liekom na bežné nachladnutie, môže uľaviť od trápnych symptómov.

Parné výpary z polievok pomáhajú odstraňovať hlien z nosa a zmierňujú upchatie. Navyše, polievka je hlavne tekutina; pomôže vám zostať hydratovaný. Ak ste vegetarián alebo vegán, zvoľte cícerovú polievku s rezancami alebo inú teplú zeleninovú polievku.

16. Kurkuma

Kurkumín, je prírodná zlúčenina kurkumy zodpovedná za jej živú farbu, je silným protizápalovým prostriedkom. Kurkumín má niekoľko zdravotných výhod, ako je napríklad znižovanie zápalu.

Samotná kurkuma je však slabým antioxidantom. Výskumníci naznačujú, že v kombinácii s čiernym korením sa zvyšuje účinnosť kurkumínu a zosilňujú sa účinky kurkumy.

Posypte kombináciu kurkumy a čierneho korenia do smoothie, polievky, vývaru, alebo na tanier varenej zeleniny.

17. Vlašské orechy

Okrem toho, že sú jednými z najbežnejších protizápalových potravín, vlašské orechy obsahujú niekoľko živín, ktoré sú kľúčové pri podpore imunitného systému. Patria medzi nich vitamíny E a B6, meď a kyselina listová.

Ukázalo sa, že niektoré zložky vlašských orechov môžu zvýšiť vašu schopnosť sústrediť sa a zlepšiť vašu energiu. To je dôležité, pretože nekontrolovaný stres môže oslabiť váš imunitný systém.

Spárujte vlašské orechy so sušenými višňami ako rýchle občerstvenie, alebo ich nasekajte a použite ako ozdobu na čerstvé ovocie alebo varenú zeleninu.

Rýchle zhrnutie

Mnohé potraviny a nápoje, ako napríklad citrusové ovocie alebo granátový džús, môžu byť prospešné pri konzumácii v prípade bežnej nádchy. Tieto potraviny a nápoje nádchu nevyliečia, ale môžu pomôcť zmierniť príznaky. V prípade zhoršenia príznakov nádchy alebo ak neodznejú, vyhľadajte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti pre ďalšie liečebné postupy a liečbu nádchy.

25 zdrojov k článku

  1. MedlinePlus. How to treat the common cold at home.

  2. Thirumdas R, Kothakota A, Pandiselvam R, Bahrami A, Barba FJ. Role of food nutrients and supplementation in fighting against viral infections and boosting immunity: A review. Trends Food Sci Technol. 2021;110:66-77. doi:10.1016/j.tifs.2021.01.069

  3. Bernier C, Goetz C, Jubinville E, Jean J. The new face of berries: a review of their antiviral proprieties. Foods. 2021;11(1):102. doi:10.3390/foods11010102

  4. Hawkins J, Durham P. Enriched chicken bone broth as a dietary supplement reduces nociception and sensitization associated with prolonged jaw opening. J Oral Facial Pain Headache. 2018;32(2):208-215. doi:10.11607/ofph.1971

  5. Barber MS, Barrett R, Bradley RD, Walker E. A naturopathic treatment approach for mild and moderate COVID-19: A retrospective chart review. Complement Ther Med. 2021;63:102788. doi:10.1016/j.ctim.2021.102788

  6. Office of Dietary Supplements. Vitamin A and carotenoids - fact sheet for health professionals.

  7. National Center for Complementary and Integrative Health. Chamomile.

  8. Parham S, Kharazi AZ, Bakhsheshi-Rad HR, et al. Antioxidant, antimicrobial and antiviral properties of herbal materials. Antioxidants (Basel). 2020;9(12):1309. doi:10.3390/antiox9121309

  9. Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD. A review of the health benefits of cherries. Nutrients. 2018;10(3):368. doi:10.3390/nu10030368

  10. MedlinePlus. Vitamin C.

  11. The National Institute for Occupation Safety and Health (NIOSH). Sleep and the immune system.

  12. Miles EA, Calder PC. Effects of citrus fruit juices and their bioactive components on inflammation and immunity: a narrative review. Front Immunol. 2021;12:712608. doi:10.3389/fimmu.2021.712608

  13. Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, et al. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends in Food Science & Technology. 2020;104:219-234. doi:10.1016/j.tifs.2020.08.006

  14. National Center for Complementary and Integrative Health. The common cold and complementary health approaches: what the science says.

  15. National Center of Complementary and Integrative Health. Ginger.

  16. Rasheed N. Ginger and its active constituents as therapeutic agents: Recent perspectives with molecular evidences. Int J Health Sci (Qassim). 2020;14(6):1-3.

  17. Ortega-Hernández E, Antunes-Ricardo M, Jacobo-Velázquez DA. Improving the health-benefits of kales (Brassica oleracea L. var. acephala DC) through the application of controlled abiotic stresses: a review. Plants (Basel). 2021;10(12):2629. doi:10.3390/plants10122629

  18. Fokkens W, Hellings P, Segboer C. Capsaicin for rhinitis. Curr Allergy Asthma Rep. 2016;16(8):60. doi:10.1007/s11882-016-0638-1

  19. Danesi F, Ferguson LR. Could pomegranate juice help in the control of inflammatory diseases? Nutrients. 2017;9(9):958. doi:10.3390/nu9090958

  20. Johnston M, McBride M, Dahiya D, Owusu-Apenten R, Nigam PS. Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview. AIMS Microbiol. 2018;4(4):655-664. doi:10.3934/microbiol.2018.4.655

  21. Mitra S, Paul S, Roy S, et al. Exploring the immune-boosting functions of vitamins and minerals as nutritional food bioactive compounds: a comprehensive review. Molecules. 2022;27(2):555. doi:10.3390/molecules27020555

  22. MedlinePlus. Vitamin E.

  23. MedlinePlus. Chicken soup and sickness.

  24. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: a review of its effects on human health. Foods. 2017;6(10):92. doi:10.3390/foods6100092

  25. American Psychological Association. Stress effects on the body.

100
%
prečítané
Copyright 2024 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle