Najlepšie a najhoršie potraviny na astmu

Aktualizované: 
19. máj 2024
12 zdrojov k článku
6 minút čítania
Strava môže mať vplyv na ľudí s astmou. Dozviete sa o najlepších a najhorších potravinách, ktoré treba konzumovať na zvládanie príznakov astmy a prevenciu zhoršení.

Astma je chronické ochorenie, pri ktorom dôjde k zápalu dýchacích ciest, čo sťažuje dýchanie. Z nejakou formou tohto ochorenia trpí jeden z 13 ľudí v USA.

Hoci to môže znieť nesúvisiaco, strava zohráva dôležitú úlohu v manažmente astmy.

Keďže astma zahŕňa zápalové procesy, potraviny ovplyvňujúce zápal môžu vyvolať symptómy a ovplyvniť závažnosť astmatických záchvatov u niektorých ľudí. Alergické reakcie na rôzne potraviny môžu tiež vyvolať symptómy astmy. Živiny vrátane vitamínov C, D a E, ako aj selén, vláknina a určité druhy tukov, môžu všetky zohrať úlohu v manažmente astmy.

Najlepšie potraviny pre astmatikov

Tieto potraviny bohaté na živiny sú univerzálne, ľahko dostupné vo vašom miestnom obchode a môžu tiež pomôcť pri manažmente symptómov astmy.

Mrkva

Bohatá na betakarotén a vitamín C, mrkva obsahuje protizápalové antioxidanty, ktoré môžu pomôcť ochrániť dýchacie cesty pred poškodením. Vitamín C zohráva dôležitú úlohu pri ochrane respiračných buniek a tekutín pred oxidatívnym stresom a poškodením.

Používajte mrkvu v šalátoch, smoothies a v šťavách lisovaných za studena. Mrkvu môžete tiež opekať alebo grilovať - krátke varenie zabezpečí, že si zachová trochu chrumkavosti a viac vitamínu C.

Citrusy

Pomaranče, citróny, limetky a grapefruity bohaté na vitamín C sú čerstvým a dostupným spôsobom, ako oživiť sladké aj slané recepty. Vysoký obsah vody v citrusových plodoch môže tiež pomôcť zabezpečiť hydratáciu, čo bolo preukázané, že znižuje záchvaty astmy vyvolané cvičením.

Mandle

Siahnite po hrsti mandlí, ktoré obsahujú vitamín E, aby ste pomohli chrániť jemné membrány respiračného systému. Jedna unca mandlí obsahuje 45% odporúčaného denného príjmu vitamínu E.

Losos

Ak máte astmu, tuky, ktoré konzumujete, môžu urobiť veľký rozdiel. Proti zápalová sila omega-3 tukov v losose je len jedným z mnohých dôvodov prečo konzumovať viac tohto zdravého mastného rybieho mäsa.

Orechy vlašské

Orechy vlašské sú ďalším vynikajúcim zdrojom omega-3 tukov, ktoré zohrávajú úlohu pri ochrane respiračného systému pred nadmerným množstvom zápalu. Táto rastlinná možnosť môže byť zapracovaná do cereálnych, ovocných misiek, smoothies, granoly, šalátov a pečiva.

Sardinky

Sardinky obsahujú vysoké množstvo selénu, minerálu s antioxidačnými vlastnosťami chrániacimi bunky. Existujú dôkazy naznačujúce, že ľudia s astmou môžu mať prospech z väčšieho príjmu selénu vo svojej dennej strave. Keďže bolo zistené, že selén pomáha kontrolovať zápal dýchacích ciest a znižuje sekréciu hlienu v dýchacích cestách, najmä keď je kombinovaný s vitamínom E.

Hrsť sardiniek obsahuje 82% odporúčanej dennej hodnoty.

Ovsené vločky

Zdravé črevo môže pomôcť funkčnosti pľúc. Podporujte zdravú črevnú mikroflóru konzumáciou rozpustnej vlákniny z ovsa. Sladká aj slaná ovsená kaša a granola sú len niektoré zo spôsobov, ako si môžete vychutnať toto celozrnné obilie.

Potraviny, ktorým by ste sa mali pri astme vyhýbať

Niektoré potraviny môžu zhoršiť astmu kvôli ich schopnosti vyvolať alergické reakcie. Vyvarovanie sa týchto potravín môže pomôcť kontrolovať symptómy. Iné potraviny podporujú zápal, čo môže negatívne ovplyvniť stav astmy.

Arašidy a orechy

Toto sú dve z najčastejších alergénov, obzvlášť u detí. Starostlivo kontrolujte etikety potravín, aby ste najlepšie určili, ktoré potraviny môžu obsahovať arašidy a orechy alebo sú spracované v zariadeniach s arašidmi a orechmi. Tí, ktorí nemajú diagnostikované alergie, si môžu tieto orechy vychutnať ako zdravý spôsob, ako získať zdravé tuky a vlákninu.

Spracované mäso

Veľké množstvá potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, vrátane spracovaného mäsa ako sú klobásy, slanina a salámy, môžu vyvolať nadmerný zápal v celom tele, vrátane pľúc. Užívajte tieto potraviny s mierou a zamerajte sa na chudé mäso, hydinu a ryby, aby ste optimalizovali príjem bielkovín.

Mliečne výrobky

Dôkazy o tom, či mliečne produkty, vrátane mlieka, jogurtu a syra, môžu zhoršiť astmu, sú zmiešané. Mlieko je bežný alergén, ale niektoré údaje tiež naznačujú, že mliečne výrobky v neprítomnosti alergií môžu viesť k problémom s pľúcami.

Siričitany

Milovníci vína často môžu čerpať výhody z antioxidantov nájdených v červenom víne, ale siričitany tiež nájdené vo vašom pohári môžu zhoršiť astmu. Hoci príčina nie je jasná, citlivosť na siričitany sa vyskytuje u 3%-10% ľudí s astmou, naznačujú štúdie. Siričitany môžu byť tiež nájdené ako konzervačné látky v potravinách a v niektorých formách liekov.

Kedy navštíviť lekára

Astma a diéta sú komplexná téma, ktorá vyžaduje individualizovanú starostlivosť. Pracujte so svojím všeobecným lekárom a špecialistami, vrátane alergológov a registrovaných dietológov, aby ste vytvorili personalizovaný plán.

Zhrnutie

Zdravá strava pri astme nemusí byť komplikovaná. Navyše, mnohé z najlepších potravín pre astmu majú aj ďalšie zdravotné výhody.

Ovocie, zelenina a celé zrná sú bohaté na antioxidanty chrániace bunky a bojujúce proti zápalu, ktoré pomáhajú chrániť respiračný systém pred poškodením a opuchom. Orechy a mastné ryby poskytujú ďalšiu ochranu proti zápalu. Vyvarovanie sa veľkého množstva spracovaných potravín, siričitanov a mäsa, ktoré predstavujú vysoké riziko alergickej reakcie u tých, ktorí sú na to náchylní, môže pomôcť kontrolovať symptómy astmy a znížiť spúšťače astmy.

12 zdrojov k článku

  1. Asthma and Allergy Foundation of America. Asthma.

  2. Alwarith J, Kahleova H, Crosby L, et al. The role of nutrition in asthma prevention and treatment. Nutr Rev. 2020;78(11):928-938. doi:10.1093/nutrit/nuaa005

  3. Kim KB, Kwak YS. Dehydration affects exercise-induced asthma and anaphylaxis. J Exerc Rehabil. 2019;15(5):647-650. Published 2019 Oct 28. doi:10.12965/jer.1938470.235

  4. Hanson C, Lyden E, Furtado J, et al. Serum tocopherol levels and vitamin E intake are associated with lung function in the normative aging study. Clin Nutr. 2016;35(1):169-174. doi:10.1016/j.clnu.2015.01.020

  5. Stoodley I, Garg M, Scott H, Macdonald-Wicks L, Berthon B, Wood L. Higher omega-3 index is associated with better asthma control and lower medication dose: A cross-sectional study. Nutrients. 2019;12(1):74. doi:10.3390/nu12010074

  6. MedlinePlus. Omega-3 fatty acids.

  7. Miyata J, Arita M. Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergol Int.2015;64(1):27-34.

  8. Allam MF, Lucane RA. Selenium supplementation for asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(2):CD003538.

  9. Espírito Santo C, Caseiro C, Martins MJ, Monteiro R, Brandão I. Gut microbiota, in the halfway between nutrition and lung function. Nutrients. 2021;13(5):1716.

  10. American Academy of Pediatrics. Common food allergies.

  11. Guilleminault L, Williams EJ, Scott HA, Berthon BS, Jensen M, Wood LG. Diet and asthma: is it time to adapt our message? Nutrients. 2017;9(11):1227.

  12. Vally H, Misso NL. Adverse reactions to the sulphite additives. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2012;5(1):16-23

100
%
prečítané
Copyright 2024 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle