8 potravín, ktoré by ste mali jesť, keď máte bolesti v krku

Aktualizované: 
09. máj 2024
11 zdrojov k článku
7 minút čítania
Zaujímate sa, aké potraviny jesť pri bolestiach hrdla? Tieto potraviny sú najlepšie na zmierňovanie bolesti a zároveň posilňujú vašu imunitu.

Možno nebudete mať chuť jesť veľa toho, keď vás pálí v krku. Napriek tomu určité potraviny môžu zmierniť vašu bolesť, znižovať zápal a posilňovať imunitný systém vášho tela. Dávanie prednosti dobrej výžive, keď ste chorý, je jedným z najlepších spôsobov, ako si pomôcť uzdraviť sa.

Nižšie nájdete osem najlepších potravín na jedenie pri bolesti hrdla. Sú všetky upokojujúce, ľahko sa prehĺtajú a sú bohaté na živiny. A ak sa necítite dostatočne dobre na to, aby ste išli do obchodu, objednajte si doručenie potravín online, alebo požiadajte priateľa, aby vám kúpil to, čo potrebujete.

Ľadové lízanky z čistého ovocia

Chladný pocit chutnej ľadovej lízanky môže poskytnúť okamžitú úľavu pri bolesti hrdla. Mnohé predpripravené možnosti sú však osladené vysoko fruktozovým kukuričným sirupom alebo inými pridanými cukrami a nežiaducimi prísadami, ako sú umelé farbivá a arómy.

Mali by ste hľadať značky vyrobené z pyré z ovocia alebo džúsu (a nič iného, ako pridané cukry). Alebo si môžete vyrobiť ľadové lízanky vo formách bez BPA s ovocím bohatým na antioxidanty, ako sú čučoriedky, šťava z granátového jablka a čerešne. Môžete tiež zahrnúť zeleninu mixovaním listovej zeleniny alebo špenátu so zeleným ovocím, ako je kivi.

Šťava z kyslých čerešní je ďalšou zdravou zložkou. Okrem potlačenia zápalu môže pomôcť aj pri získavaní odpočinku. To preto, že čerešne sú jedným z mála potravín, ktoré prirodzene obsahujú melatonín.

Štúdie zistili, že okrem zlepšenia spánku, konzumácia čerešní prináša mnohé zdravotné výhody, vrátane zníženia:

  • Oxidačného stresu
  • Zápalu
  • Bolesti svalov spôsobenej cvičením a stratu sily
  • Krvného tlaku
  • Artritídy

Čaj z harmančeka s citrónom

Okrem poskytovania protizápalových zlúčenín môže harmanček pomôcť ľuďom rýchlo zaspať. Niektoré dôkazy naznačujú, že ľudia po pôrode, ktorí pili čaj z harmančeka pred spaním, mali lepšiu kvalitu spánku než tí, ktorí ho nepili. A spánok je obzvlášť dôležitý, keď ste chorý. Spánok umožňuje vášmu telu oddychovať, zatiaľ čo bojuje proti baktériám alebo vírusom, ktoré vás robia chorými.

Okrem toho harmanček môže pomôcť zmierniť svalové kŕče, ak máte kašeľ. Takže, nechajte lúhovať vrecko čaju z harmančeka v šálke horúcej vody a pridajte čerstvý citrón pre zvýšenie vitamínu C a bonusové antioxidanty.

Zázvor

Čerstvý koreň zázvoru je silný antioxidant. Zdravotné prínosy zázvoru tiež zahŕňajú protizápalové a protirakovinové účinky.

Ošúpte, nastrúhajte a pridajte zázvor do vašich domácich ovocných lízaniek, čaju z harmančeka s medom, ovsenej kaše, pyré zo sladkých zemiakov alebo smoothie.

Med

Ak vašu bolesť hrdla sprevádza kašeľ, med môže pomôcť. Táto sladká látka môže byť účinná ako liek na potlačenie kašľa. Okrem toho med vykazuje nasledujúce vlastnosti:

  • Antioxidant
  • Antimikrobiálny
  • Protizápalový
  • Antiproliferatívny
  • Protirakovinový
  • Antimetastatický

Hľadajte organický, surový med alebo manuka med, ktorý pochádza z Nového Zélandu a má neuveriteľne silné antibiotické vlastnosti. Pridajte med do vášho čaju z harmančeka alebo do ovsenej kaše, pokvapkajte ním sladké zemiaky po uvarení, vmiešajte do smoothie – alebo ho jednoducho olížte priamo z lyžice.

Pyré zo sladkých zemiakov so škoricou

Sladké zemiaky poskytujú dve zásadné živiny podporujúce imunitný systém: vitamíny A a C. Oba tieto vitamíny sú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred starnutím a chorobami.

Sladké zemiaky sú tiež plné protizápalových zlúčenín. Výskumy zistili, že tieto koreňové zeleniny, hlavne fialové, preukazujú protizápalovú aktivitu. Navyše, pyré má upokojujúci účinok na boľavé hrdlo.

Škorica pridáva chuť a je tiež silným zdrojom antioxidantov. Škorica podporuje imunitný systém pomáhaním v boji proti vírusom, baktériám a plesniam.

Zmiešajte škoricu s javorovým sirupom alebo medom. Potom zložku vmiešajte do pyré, alebo obidve zložky spolu s niekoľkými dátumami namočenými vo vode, mandľovou múkou a javorovým sirupom rozmixujte, aby ste vytvorili výživný „puding“.

Ovsená kaša s pyré z banánu

Ovsené vločky sú zrnina, ktorá sýti a ľahko sa trávi. Antioxidanty a horčík v ovsených vločkách tiež pomáhajú znižovať zápal, zatiaľ čo zinok podporuje imunitu a hojenie. Výskum zistil, že polyfenoly v ovsených vločkách majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Podobne ako vývar, ovsené vločky ponúkajú základ, do ktorého môžete pridať ďalšie zdravé ingrediencie, ako napríklad pyré z banánu. Banán je skvelou prísadou vďaka svojej kašovitej textúre, obsahuje tiež vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré pridávajú nutričný prínos.

Môžete tiež vmiešať med, zázvor a škoricu. Vychutnajte si teplé ovsené vločky zmiešané s horúcou vodou, namočené v mandľovom mlieku s pyré z ovocia a korením cez noc a jedzte chladené.

Smoothie

Smoothie sa môže rýchlo stať kompletným jedlom. Ak si dobre vyberiete ingrediencie, smoothie môže poskytnúť zdravé bielkoviny, dobré tuky a živiny bohaté na sacharidy, okrem vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Ak máte slabú chuť do jedla, jeden alebo dva smoothie denne vám môžu pomôcť pokryť celkové nutričné potreby a zároveň upokojiť boľavé hrdlo.

Rozmixujte hrsť zeleniny s rastlinným proteínovým práškom, orieškovým maslom alebo avokádom, orieškovým mliekom alebo vodou, mrazeným ovocím, čerstvým koreňom zázvoru, kurkumou a čiernym korením.

Zeleninový vývar s cesnakom, kurkumou a čiernym korením

Teplá šálka vývaru je upokojujúca a para môže pomôcť uvoľniť upchatý nos, ak ste tiež zahlienení. Navyše, zeleninový vývar môže poskytnúť živiny a antioxidanty a stať sa prostriedkom na dodanie ďalších prospešných zložiek, ako je cesnak.

Cesnak obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré bojujú proti zápalu a obsahuje protibakteriálne, protivírusové a protiplesňové zlúčeniny, ktoré môžu posilniť imunitu. Výskum preukázal, že extrakt zo starnutého cesnaku môže zlepšiť funkciu imunitných buniek, čím znižuje príznaky nachladnutia a chrípky (ako aj dni strávené mimo práce alebo školy).

Nezabudnite pridať do svojho vývaru aj kurkumu. Ázijské krajiny dlhodobo využívajú kurkumu, korenie, pre jej liečivé vlastnosti už storočia. Aktívna zložka kurkumy, kurkumín, pomáha znižovať hladiny enzýmov v tele, ktoré podporujú zápal.

Avšak, kurkumín nie je dobre využitý bez pridania piperínu, látky nájdenej v čiernom korení, takže nezabudnite pridať aj korenie.

Stručný prehľad

Dúfame, že tieto ľahko prehĺtateľné a zdravé potraviny upokoja vaše hrdlo. Sú vynikajúcou voľbou pre úľavu od bolesti hrdla a pre dlhodobé zdravie.

11 zdrojov k článku

  1. Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD. A review of the health benefits of cherries. Nutrients. 2018;10(3):368. doi:10.3390/nu10030368

  2. Chang SM, Chen CH. Effects of an intervention with drinking chamomile tea on sleep quality and depression in sleep disturbed postnatal women: a randomized controlled trial. J Adv Nurs. 2016;72(2):306-315. doi:10.1111/jan.12836

  3. Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013;4(Suppl 1):S36-S42.

  4. Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and health: A review of recent clinical research. Pharmacognosy Res. 2017;9(2):121-127. doi:10.4103/0974-8490.204647

  5. Department of Agriculture. Sweet potato, cooked, boiled, without skin.

  6. Sugata M, Lin CY, Shih YC. Anti-inflammatory and anticancer activities of Taiwanese purple-fleshed sweet potatoes (Ipomoea batatas L. Lam) extracts. Biomed Res Int. 2015;2015:768093. doi:10.1155/2015/768093

  7. Rao PV, Gan SH. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942. doi:10.1155/2014/642942

  8. Smulders MJM, van de Wiel CCM, van den Broeck HC, et al. Oats in healthy gluten-free and regular diets: A perspective. Food Res Int. 2018;110:3-10. doi:10.1016/j.foodres.2017.11.031

  9. Department of Agriculture. Bananas, ripe and slightly ripe, raw.

  10. Percival SS. Aged garlic extract modifies human immunity. J Nutr. 2016;146(2):433S-436S. doi:10.3945/jn.115.210427

  11. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A review of its effects on human health. Foods. 2017;6(10):92. doi:10.3390/foods6100092

100
%
prečítané
Copyright 2024 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle