8 tipov ako jesť vonku s Crohnovou chorobou

Aktualizované: 
19. máj 2024
10 zdrojov k článku
9 minút čítania
Jedlo si môžete vychutnať vonku, aj keď máte Crohnovu chorobu. Stačí len dôkladne čítať jedálny lístok, plánovať si jedlo a dodržiavať tieto tipy.

Choroba Crohnova je zápalové črevné ochorenie, ktoré sa objavuje nepredvídateľne a neexistuje naň liek. Môže spôsobiť nepríjemné príznaky ako hnačka, bolesti brucha, krvácanie z konečníka, horúčka, chudnutie a únava.

Ak trpíte Crohnovou chorobou, pravdepodobne už o tom všetkom viete. Tiež určite viete, že musíte byť opatrní pri tom, čo jete, pretože konzumácia spúšťacích potravín môže spôsobiť alebo zhoršiť vaše príznaky. Pri výbere správneho jedla, keď idete jesť von, to môže byť náročné, obzvlášť ak máte zhoršenie.

"Pacienti s Crohnovou chorobou majú obavy z jedenia ako takého," povedala Tamara Duker Freuman, registrovaná dietologička v New Yorku, špecializujúca sa na tráviace poruchy. "Ale keď nie ste vo svojom dome a kúpeľni, môže to spôsobiť veľa úzkosti."

Avšak, ak sa cítite na to, aby ste išli jesť von, vyskúšajte týchto osem tipov, aby ste si čo najviac užili vaše stravovanie.

Vyberte si jedlo skôr, než pôjdete

Ak plánujete jedlo vonku, pozrite si menu ešte predtým, ako pôjdete. Hľadajte menu reštaurácie online. Alebo sa nebojte zavolať do reštaurácie.

"Je to presne to isté, čo robia ľudia s potravinovými alergiami," vysvetlila Martha Rosenau, registrovaná dietologička a majiteľka spoločnosti Peak Nutrition z Colorado Springs, Colorado.

Mnohé reštaurácie upravia svoje jedlá - napríklad nahradia smotanu nízkotučným mliekom v polievke alebo v zemiakovom pyré - zvlášť ak ich o to požiadate vopred. (Tip: Pri žiadaní o zmeny majte na pamäti potraviny, ktorým sa chcete vyhnúť.)

Ak ste v remisii, Nadácia pre Crohnovu a kolitídu odporúča zamerať sa na tieto potraviny:

  • Potraviny bohaté na vlákninu ako otruby, fazuľa, orechy a celozrnné produkty (ale najprv sa poraďte so svojím lekárom, ak ste mali operáciu alebo komplikácie)
  • Proteíny ako chudé mäso, ryby, vajcia, orechy a tofu
  • Ovocie a zelenina (farebné), s odstránenou šupkou a semenami, ak vám robia problémy.
  • Potraviny bohaté na vápnik ako kel alebo jogurt, kefír a mlieko (ak znášate mliečne výrobky)
  • Potraviny s probiotikami ako jogurt, kimchi, miso, kyslá kapusta a tempeh

Ak máte zhoršenie, nadácia odporúča namiesto toho tieto:

  • Ovocie s nízkym obsahom vlákniny ako banány a melón
  • Chudé proteíny, vrátane ryby, chudých rezov z bravčového mäsa, hydiny s bielym mäsom, sóje, vajec a pevného tofu
  • Rafinované obilniny ako kváskový, zemiakový alebo bezlepkový chlieb, biela cestovina, biela ryža a ovsená kaša
  • Úplne uvarená, bezsemenná, olúpaná, nekrížová zelenina ako špičky špargle, zemiaky a tekvica

Držte sa jednoduchosti, aby ste sa vyhli spúšťačom

Hoci každý znáša jedlo inak, určité skupiny potravín bývajú častým problémom: mliečne výrobky, hlboko vyprážané alebo tučné jedlá, jedlá s vysokým obsahom vlákniny a niektoré surové ovocie a zelenina. Kofeín a alkohol tiež zvyšujú riziko zhoršenia stavu.

Jednoduchšie jedlá ako biely chlieb, banány, biela ryža a bielo mäso, ako je hydina, môžu byť ľahšie stráviteľné. Skúste sendviče s chudým mäsom ako moriak a avokádo namiesto šalátu a paradajok. Alebo môžete vyskúšať dobre uvarené jedlá ako zemiakovú kašu, ryžu a zeleninu.

Reťazcové reštaurácie s rozsiahlym menu pravdepodobne ponúknu niečo, čo budete môcť jesť.

Hľadajte reštauráciu s bohatým výberom jedál.

Vyhnite sa pikantnej kuchyni

Ľudia s Crohnovou chorobou zvyčajne lepšie tolerujú niektoré kuchyne než iné.

Pikantné jedlá ako ostré curry madras alebo čili s jalapeno (chiles toreados) nemusia byť tak dobre stráviteľné ako menej pikantné jedlá. A keďže steakové reštaurácie sa zameriavajú na tučné červené mäso, ktoré môže byť spúšťačom, nemusia byť najlepšou voľbou.

Avšak, japonské jedlá ako miso polievka, lepkavá ryža alebo losos môžu byť dobrými možnosťami. Takisto reštaurácie, ktoré ponúkajú iné typy polievok, teplé jedlo pre pohodu.

Freuman navrhol zistiť, čo vám vyhovuje.

"Jedzte do miery vašej tolerancie pre kvalitu života a tiež pre výživu," povedal Freuman.

Rýchle občerstvenie je možnosťou

Niekedy môže byť jedlo, ktoré môže pomôcť pri zhoršení Crohnovej choroby, protiintuitívne. Príkladom je rýchle občerstvenie.

Niektoré výskumy naznačujú, že počas zhoršenia stavu ľudia najlepšie znášajú jednoduché jedlá ako bielu múku, biele mäso a uvarené zemiaky. Mnohé reťazce rýchleho občerstvenia to ponúkajú vo veľkom množstve. Existujú však aj nevýhody: Jedlá z rýchleho občerstvenia môžu obsahovať veľa tukov, niekedy trans tuky a obsahujú veľa kalórií na štvorcový palec jedla.

Napriek tomu Stephen Hanauer, MD, profesor medicíny na Feinbergovej lekárskej fakulte v Chicagu, nemal proti tomu nič počas zhoršenia stavu.

"Dáva vám kalórie, ktoré chcete a jedlo je chutné," povedal Hanauer.

Hanauer však poukázal na to, že vysoký obsah tuku môže zhoršiť príznaky. Pre ľahšie jedlá skúste reťazce, ktoré vám umožňujú vybrať si zložky s nižším obsahom tuku, ako sú reštaurácie na objednávku alebo burrito bary.

Pozvite priateľa (alebo viacerých)

Obedy alebo večere sú často najlepšou príležitosťou stretnúť sa s priateľmi a rodinou. Nemusíte sa vzdávať, len pretože sa necítite dostatočne dobre na to, aby ste zjedli celé jedlo.

Okrem toho má spoločenský život mnoho zdravotných výhod, vrátane menej častej chorobnosti.

"Dokonca aj keby ste si len dali horúci čaj alebo pohár džúsu alebo kurací vývar, môžete byť s ľuďmi, s ktorými chcete byť," povedal Rosenau. "Buďte tam pre čisté potešenie z vašej spoločnosti."

Rosenau odporúčal mať so sebou niečo malé na zahryznutie, ako je granola alebo fľaškový výživový nápoj, pre prípad, že dostanete hlad. Tiež zvážte, že niečo zjete predtým.

Strávte menej času čakaním

Jednoduché kroky, ako napríklad chodenie do reštaurácie mimo špičkových obedových a večerných hodín, môžu spraviť stravovanie v reštaurácii menej stresujúcim. Výskumy tiež zistili, že stres môže spôsobiť bolesti brucha a zhoršenie stavu pri zápalových ochoreniach čriev, ako je napríklad Crohnova choroba. Ak sa dá, je najlepšie vyhnúť sa mu!

Zistite, či by sa vaši priatelia alebo rodina mohli stretnúť na neskorý obed alebo skorú večeru. Pravdepodobne budete mať väčšiu kontrolu nad tým, ako dlho budete čakať a stráviť čas v reštaurácii. Môžete tiež zvážiť požiadanie o stôl blízko toalety, pretože záchvaty môžu spôsobiť, že vaša potreba ísť na toaletu bude nepredvídateľná.

Buďte pozorní, snažte sa uvoľniť a užívajte si svoje jedlo

Ako sme už spomenuli, zvládanie stresu je kritické pri zvládaní Crohnovej choroby. Byť čo najviac uvoľnený a bez stresu vám pomáha lepšie tráviť jedlo. (Rovnako ako dôkladné rozžutie jedla).

Mať pozitívny prístup k jedlu je skvelý spôsob, ako začať. Tak isto ako praktizovanie vedomého jedenia. Vedomé jedenie je jedenie v stave nenáročnej pozornosti, zameriavanie sa na jedlo a spojenie mysle a tela.

Americká kardiologická asociácia ponúka nasledujúce tipy pre vedomé jedenie:

  • Premýšľajte: Pred jedlom sa spýtajte, aký hladný ste.
  • Hodnoťte: Keď máte jedlo pred sebou, venujte chvíľu tomu, ako vyzerá a vonia.
  • Spomaľte: Jedzte veľmi pomaly a odložte vidličku medzi jednotlivými sústami. Dobre si jedlo rozžujte a vychutnajte si ho.
  • Vychutnávajte si: Užívajte si jedlo. Aká je textúra v ústach? Aké sú všetky zložité chute, ktoré cítite? Venujte chvíľu na vychutnanie spokojnosti z každého sústa.
  • Zastavte sa: Zastavte sa, keď ste sýti. Tým, že si všimnete, kedy ste sýti a zastavíte, môžete sa vyhnúť zbytočným kalóriám a tráviacim ťažkostiam.

Staňte sa pravidelným návštevníkom

Nájsť reštaurácie s dobrým jedlom, rozumnými cenami a priateľskou atmosférou môže byť výzva. Môže to byť ešte väčšia výzva, ak máte kvôli Crohnovej chorobe diétne obmedzenia. Akonáhle nájdete takú, ktorá vám vyhovuje a cítite sa v nej pohodlne, neváhajte navrhnúť, aby ste sa tam vrátili.

„Nájsť reštauráciu, ktorá vám vyhovuje, je skvelá stratégia,“ povedal Rosenau.

Niektoré reštaurácie vám môžu dokonca prejaviť vďaku za to, že ste pravidelným návštevníkom, tým, že si zapamätajú vaše preferencie alebo vám ponúknu zľavy a špeciálne jedlá. A je to skvelý spôsob, ako si vytvoriť uvoľňujúcu rutinu, ktorú si môžete vychutnať s priateľmi a rodinou.

Rýchle zhrnutie

Chodiť do reštaurácie, keď máte Crohnovu chorobu alebo inú zápalovú črevnú chorobu, môže byť náročné. Dôvodom je, že táto chronická choroba môže spôsobiť záchvaty s nepríjemnými príznakmi, ako sú bolesti brucha alebo časté behanie na toaletu.

Niektoré stratégie, ktoré môžu uľahčiť jedenie v reštaurácii, zahŕňajú poznanie, aké jedlá jesť v období remisie a počas záchvatu. Pozrieť si jedálny lístok pred návštevou, chodiť počas menej rušného obdobia a sústrediť sa na zážitok.

10 zdrojov k článku

  1. StatPearls. Crohn Disease.

  2. Veauthier B, Hornecker JR. Crohn’s disease: diagnosis and management. afp. 2018;98(11):661-669.

  3. The Crohn's and Colitis Foundation. What should I eat?

  4. Morton H, Pedley KC, Stewart RJC, Coad J. Inflammatory bowel disease: are symptoms and diet linked? Nutrients. 2020;12(10):2975. doi: 10.3390/nu12102975

  5. Crohn's and Colitis Canada. Eating and drinking with IBD.

  6. NIH News In Health. Do social ties affect our health?

  7. Sun Y, Li L, Xie R, Wang B, Jiang K, Cao H. Stress triggers flare of inflammatory bowel disease in children and adults. Front Pediatr. 2019;7:432. doi: 10.3389/fped.2019.00432

  8. Oligschlaeger Y, Yadati T, Houben T, Condello Oliván CM, Shiri-Sverdlov R. Inflammatory bowel disease: a stressed “gut/feeling.” Cells. 2019;8(7):659. doi: 10.3390/cells8070659

  9. Cherpak CE. Mindful eating: a review of how the stress-digestion-mindfulness triad may modulate and improve gastrointestinal and digestive function. Integr Med (Encinitas). 2019;18(4):48-53.

  10. American Heart Association. Mindful eating: savor the flavor.

100
%
prečítané
Copyright 2024 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle