Najlepšie potraviny pre ľudí s Crohnovou chorobou

Aktualizované: 
19. máj 2024
11 zdrojov k článku
10 minút čítania
Keď máte Crohnovu chorobu, niektoré potraviny môžu byť pre váš organizmus ľahšie stráviteľné ako iné. Zistite, čo jesť a čomu sa vyhnúť.

Crohnova choroba je chronické, zápalové ochorenie ovplyvňujúce gastrointestinálny systém. Považuje sa za autoimunitné ochorenie, pretože imunitný systém nesprávne útočí na zdravé bunky vystielajúce tráviaci trakt.

Crohnova choroba spôsobuje symptómy ako bolesť brucha, silnú hnačku, únavu, stratu hmotnosti a podvýživu.

Zmeny v stravovaní môžu pomôcť znížiť frekvenciu a závažnosť záchvatov Crohnovej choroby a uľahčiť vám splnenie vašich nutričných potrieb. Avšak zistenie, ako sa stravovať pri Crohnovej chorobe, nie je úplne jednoduché.

Istým potravinám by ste sa mali vyhýbať, keď máte záchvat Crohnovej choroby, ale sú v poriadku na konzumáciu, keď ste v remisii - lekársky termín pre stav, keď symptómy Crohnovej choroby zmiznú alebo sa výrazne zlepšia.

Hoci neexistuje jedna strava, ktorá by fungovala pre každú osobu s Crohnovou chorobou, odborníci zúžili zoznam potravín, ktoré sú najlepšie tolerované ľuďmi s Crohnovou chorobou a ktoré potraviny môžu spúšťať záchvaty a zhoršovať symptómy.

Najlepšie ovocie pri Crohnovej chorobe

Počas remisie väčšina ľudí s Crohnovou chorobou toleruje rôzne druhy ovocia vrátane čerstvého, konzervovaného a mrazeného.

Niektorí ľudia s Crohnovou chorobou zistia, že konzumácia ovocia s nízkym obsahom fermentovateľných oligo-, di-, monosacharidov a polyolov (FODMAP) — uhľohydrátov, ktoré sú slabo absorbované tráviacim traktom — im pomáha zvládať ich symptómy.

Možnosti s nízkym obsahom FODMAP zahŕňajú:

  • Melón
  • Kivi
  • Pomaranče
  • Ananás
  • Malé porcie ovocia ako jahody a čučoriedky

Odstránenie šupiek a semien z ovocia ich môže urobiť ľahšie stráviteľnými.

Ak máte záchvat, je dôležité vyhýbať sa ovociu s vysokým obsahom vlákniny, ako sú ovocia so šupkou a semenami. Ak ste nedávno podstúpili operáciu alebo máte zúženie čriev, ktoré sťažuje prechod jedla — odporúča sa ovocie s nízkym obsahom vlákniny, ako sú banány a varené ovocie bez semien alebo šupiek.

Najlepšia zelenina pri Crohnovej chorobe

Keď sa cítite dobre a ste v remisii, Nadácia pre Crohnovu a kolitídovú chorobu odporúča denne jesť rôznu farebnú zeleninu. Avšak mnohí ľudia s Crohnovou chorobou zisťujú, že niektorá zelenina je ľahšie tolerovateľná než iná.

Podobne ako ovocie, v niektorej zelenine sú nízke FODMAP. Tu sú niektoré príklady zeleniny s nízkym obsahom FODMAP:

  • Baklažán
  • Zelené fazule
  • Mrkva
  • Uhorky
  • Zemiaky
  • Šalát
  • Cuketa

Ak nie ste citliví na FODMAP, môžete si vychutnať akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi, ale môže trvať nejaký čas a spraviť pokusy, kým zistíte, ktorá zelenina sú pre vás najvhodnejšia. Odstránenie častí zeleniny bohatých na vlákninu, ako sú šupky a semienka, ju urobí ľahšie stráviteľnou.

Keď zažívate vzplanutie choroby, odporúča sa, aby ste si vyberali plne uvarenú, bezsemennú, olúpanú zeleninu a vyhýbali sa krížovitej zelenine ako brokolica, kapusta a karfiol, ktoré môžu zhoršiť symptómy ako plynatosť a nadúvanie.

Najlepšie obilniny a škroby pre ľudí s Crohnovou chorobou

Keď ste v remisii, odborníci odporúčajú konzumáciu rôznych obilnín a škrobov, vrátane:

  • Fazuľa
  • Celozrnné obilniny ako ovsené vločky, quinoa a hnedá ryža
  • Škrobnatá zelenina ako zemiaky a maslová tekvica

Štúdie ukazujú, že približne jedna tretina ľudí trpiacich zápalovým črevným ochorením ako Crohnova choroba má neceliakálnu gluténovú senzitivitu (NCGS) — keď ľudia, ktorí nemajú celiakiu ani alergiu na pšenicu, zažívajú symptómy po konzumácii gluténu.

Ak zistíte, že po konzumácii potravín obsahujúcich glutén máte symptómy ako bolesti hlavy, nadúvanie, hnačka alebo úzkosť, môže byť vhodné vyskúšať vylúčiť glutén zo stravy a zistiť, či sa budete cítiť lepšie.

Mnoho potravín, vrátane obilnín a obilných výrobkov ako sú sušienky a chlieb, obsahuje glutén. Našťastie, mnoho obchodov ponúka rôzne možnosti bezgluténových produktov. Okrem toho, niektoré obilniny ako quinoa, hnedá ryža a pohánka sú prirodzene bez gluténu.

Keď zažívate vzplanutie, je najlepšie vyhnúť sa celozrnným obilninám s vysokým obsahom vlákniny a namiesto nich si vybrať rafinované obilniny ako biela ryža, kysnutý chlieb a biela cestovina, ktoré sú ľahšie stráviteľné.

Najlepšie bielkoviny pre Crohnovu chorobu

Väčšina zdrojov bielkovín je bezpečná na konzumáciu, keď ste v remisii. Pridanie zdroja rastlinných alebo živočíšnych bielkovín k vašim jedlám a snackom môže pomôcť udržať vás sýtych a zabezpečiť, že vaše telo dostáva optimálne bielkoviny pre udržanie svalovej hmoty.

Môžete zistiť, že štíhlejšie zdroje bielkovín sú šetrnejšie k vášmu tráviacemu systému. Určité potraviny s vysokým obsahom tukov môžu u niektorých ľudí s Crohnovou chorobou spôsobiť symptómy, ale môžete tolerovať zdroje bielkovín s vyšším obsahom tuku, ako sú orechové maslá a celé vajcia, bez problémov.

Napriek tomu, väčšina ľudí s Crohnovou chorobou sa rozhoduje pre zdroje bielkovín s nízkym obsahom tuku, ako:

  • Chudé hydinové mäso ako kura a moriak
  • Ryby a morské plody
  • Bielka vajec
  • Tofu
  • Grécky jogurt s nízkym obsahom tuku

Majte na pamäti, že keď zažívate vzplanutie, potrebujete viac bielkovín kvôli zvýšeným energetickým požiadavkám spojeným so zápalom. V takomto prípade sú vaše potreby bielkovín medzi 1,2–1,5 gramov na kilogram, čo je oveľa viac ako 0,8–1,0 gramov na kilogram odporúčané pre všeobecnú populáciu alebo ľudí s Crohnovou chorobou v remisii.

To znamená, že budete musieť zabezpečiť, aby ste do svojej stravy pridávali dostatok štíhlych, bohatých na bielkoviny potravín, keď zažívate vzplanutie.

Najlepšie tuky pre Crohnovu chorobu

Keď sa cítite dobre, potraviny obsahujúce zdravé tuky by mali byť pravidelnou súčasťou vašej stravy. Zdravé tuky, ktoré sú obzvlášť prospešné, sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v potravinách ako sú tučné ryby a morské plody, a zdroje tukov bohaté na antioxidanty ako olivový olej. Tieto zdroje tukov môžu pomôcť znižovať zápal súvisiaci s Crohnovou chorobou a chrániť pred poškodením buniek.

Na druhej strane, diéty s vysokým obsahom omega-6 tukov, ktoré majú tendenciu byť zápalové, môžu zhoršiť zápal a symptómy Crohnovej choroby. Potraviny s vysokým obsahom omega-6 tukov zahŕňajú sójový olej, repkový olej, margarín a ultra-spracované potraviny ako rýchle občerstvenie.

Tu sú niektoré príklady zdravých tukov:

  • Olivový olej, ľanový olej a avokádový olej
  • Orechy, semienka a orechové maslá
  • Tučné ryby ako sardinky, pstruh a losos
  • Žĺtky
  • Mliečne výrobky ako jogurt
  • Avokádo

Ak máte akútne príznaky, mali by ste sa vyhnúť potravinám s vysokým obsahom tuku, ktoré môžu prispievať k symptómom, ako sú maslo, smotana, syr a vyprážané jedlá.

Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak máte Crohnovu chorobu

Keď máte Crohnovu chorobu, vaša strava sa výrazne zmení v závislosti od toho, či ste v remisii alebo zažívate akútne príznaky.

Keď máte akútne príznaky, budete musieť dodržiavať obmedzenejšiu diétu, aby ste kontrolovali svoje symptómy a znížili zaťaženie vášho tráviaceho systému.

Nadácia Crohns and Colitis Foundation odporúča vyhýbať sa nasledujúcim potravinám počas akútnych príznakov:

  • Ovocie so šupkou a semenami
  • Surové zelené zeleniny ako brokolica, karfiol alebo zelenina so šupkou
  • Celé orechy
  • Celozrnné výrobky
  • Mliečne výrobky ako kravské mlieko a smotanový syr
  • Cukrové alkoholy ako sorbitol, manitol a ďalšie cukrové alkoholy, ktoré sa nachádzajú v žuvačkách bez cukru, cukrovinách, zmrzline a niektorom ovocí a džúsoch ako hrušky a slivky.
  • Sladké potraviny ako koláče, sušienky, cukrovinky a džúsy
  • Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov ako maslo, sadlo, kokos, margarín, smotana a vyprážané a mastné jedlá
  • Alkohol vrátane piva, vína a liehovín
  • Kofeínové nápoje vrátane sódy, kávy a energetických nápojov
  • Pikantné jedlá

Keď ste v remisii, môžete dodržiavať menej obmedzenú diétu. Avšak výskumy ukazujú, že určité potraviny môžu spôsobiť problémy mnohým ľuďom s Crohnovou chorobou, bez ohľadu na to, či majú akútne príznaky alebo sú v remisii.

Ľudia so zápalovým črevným ochorením ako Crohnova choroba sú častejšie intolerantní na laktózu — typ cukru, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch — a na glutén — skupinu bielkovín, ktoré sa nachádzajú v pšenici, jačmeni, žite a triticale.

Okrem toho, mnoho ľudí s Crohnovou chorobou sa cíti lepšie, ak sa vyhýbajú potravinám s vysokým obsahom FODMAPov.

Potraviny, ktoré prispievajú k zápalu, ako tie s vysokým obsahom pridaného cukru a ultra-spracované potraviny ako rýchle občerstvenie, by mali byť obmedzené tiež.

Každý človek s Crohnovou chorobou má rozdielne stravovacie potreby, preto je dôležité spolupracovať so zdravotníckym profesionálom, ako je registrovaný dietológ, na vytvorení plánu, ktorý bude pre vás najvhodnejší.

Stručný prehľad

Ak máte Crohnovu chorobu, pravdepodobne viete, že by ste sa mali vyhýbať určitým potravinám, najmä keď máte zhoršenie. Avšak, keď ste v remisii (fáza dočasného ustúpenia symptómov) a cítite sa dobre, dodržiavanie výživnej, vyváženej stravy, ktorá zahŕňa rôzne ovocie, zeleninu, škroby, proteíny a zdroje tukov, je najlepšie pre celkové zdravie.

Nájdenie správnej diéty pre Crohnovu chorobu môže byť zložité, pretože každý človek má rozdielne potreby a stravovacie požiadavky. Ak sa cítite ohromení alebo nie ste si istí, čo by ste mali jesť na kontrolu vašej Crohnovej choroby, zvážte objednanie sa na schôdzku s registrovaným dietológom, ktorý sa špecializuje na zápalové črevné ochorenia.

11 zdrojov k článku

  1. National Library of Medicine. Crohn disease.

  2. Crohn's and Colitis Foundation. What should I eat?

  3. National Library of Medicine. Low-FODMAP diet.

  4. Monash University. High and low FODMAP foods.

  5. Monash University. Retested foods (just in time for Aussie summer!) – strawberries & grapes.

  6. Peng Z, Yi J, Liu X. A low-FODMAP diet provides benefits for functional gastrointestinal symptoms but not for improving stool consistency and mucosal inflammation in IBD: A systematic review and meta-analysis. Nutrients. 2022 May; 14(10): 2072. doi:10.3390/nu14102072

  7. Weaver K, Herfarth H. Gluten-free diet in IBD: Time for a recommendation?. Mol Nutr Food Res. 2021 Mar;65(5):e1901274. doi:10.1002/mnfr.201901274

  8. Peters V, Tigchelaar-Feenstra E, Imhann F, et al. Habitual dietary intake of IBD patients differs from population controls: A case–control study. Eur J Nutr. 2021; 60(1): 345–356. doi:10.1007/s00394-020-02250-z

  9. Naqvi S, Taylor L, Panaccione R, et al. Dietary patterns, food groups and nutrients in Crohn’s disease: Associations with gut and systemic inflammation. Sci Rep. 2021; 11: 1674. doi:10.1038/s41598-020-80924-8

  10. Mariamentatu A, Abdu E. Overconsumption of omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) versus deficiency of omega-3 PUFAs in modern-day diets: The disturbing factor for their “balanced antagonistic metabolic functions” in the human body. J Lipids. 2021; 2021: 8848161. doi:10.1155/2021/8848161

  11. Asfari M, Sarmini M, Kendrick K, Hudgi J, Uy P, Sridhar S, Sifuentes H. Association between inflammatory bowel disease and lactose intolerance: Fact or fiction. Korean J Gastroenterol. 2020 Oct 25;76(4):185-190. doi:10.4166/kjg.2020.76.4.185

100
%
prečítané
Copyright 2024 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle