Crohnova choroba je typom zápalového ochorenia čriev (IBD), ktoré postihuje viac ako pol milióna Američanov. U ľudí s Crohnovou chorobou neštandardná imunitná reakcia spôsobuje zápal v tráviacom trakte, ktorý vedie k príznakom ako:
Hoci neexistuje odporúčaná diéta pre všetkých ľudí s Crohnovou chorobou, niektorí sa cítia lepšie a majú menej príznakov, keď vylúčia špecifické zložky ako lepok a pridaný cukor, alebo keď dodržiavajú špecifické diéty ako stredomorská diéta alebo diéta paleo štýlu. U niektorých ľudí môžu určité potraviny vyvolať zhoršenie príznakov a zhoršiť symptómy Crohnovej choroby.
Tu je niekoľko informácií o potravinách, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak máte Crohnovu chorobu.
Keď ste v remisii – lekársky termín pre obdobie, keď je aktivita Crohnovej choroby nízka – väčšina ľudí dokáže tolerovať rôzne druhy ovocia. V skutočnosti pravidelné zahrnutie ovocia do vašej diéty môže pomôcť zabezpečiť, že dostanete optimálne množstvo dôležitých živín ako vitamíny a minerály, ako aj protizápalové látky ako flavonoidy.
Avšak, väčšina ľudí s Crohnovou chorobou hlási, že určité druhy ovocia zhoršujú ich príznaky. Ovocie s vysokým obsahom sacharidov zvaných fermentovateľné oligo-, di- a monosacharidy a polyoly – bežne známe ako FODMAP – môže zosilniť príznaky Crohnovej choroby ako hnačka a nadúvanie.
Z tohto dôvodu sa mnohí ľudia s Crohnovou chorobou cítia lepšie, keď sa vyhýbajú ovociu s vysokým obsahom FODMAP ako:
Aj keď FODMAP neovplyvňujú každého s Crohnovou chorobou, môžete skúsiť experimentovať s ovocím s nízkym obsahom FODMAP, ako sú napríklad paradajky.
Keď prežívate zhoršenie Crohnovej choroby – zhoršenie príznakov – budete musieť výrazne zmeniť svoju stravu, aby ste znížili zaťaženie tráviaceho systému a pomohli minimalizovať príznaky. Vyberanie ovocia, ktoré je ľahšie stráviteľné – ako varené ovocie a mäkké ovocie s nízkym obsahom FODMAP, ako je napríklad melón – je najlepšie.
Podobne ako ovocie, určité druhy zeleniny majú vyšší obsah FODMAP než iné. Ak zistíte, že ste citliví na potraviny s vysokým obsahom FODMAP, zvážte vyhýbanie sa nasledujúcej zelenine:
Namiesto toho uprednostnite potraviny s nízkym obsahom FODMAP, ako sú špenát a zemiaky.
Kruciferózne zeleniny ako kapusta, brokolica a ružičkový kel obsahujú vlákniny, ktoré môžu zhoršovať príznaky Crohnovej choroby ako nadúvanie a hnačka, takže sa im možno bude tiež treba vyhnúť.
Počas záchvatu choroby by ste sa mali vyhýbať aj surovej zelenine a zelenine so šupkou a semienkami, pretože tieto sú pre telo ťažšie stráviteľné.
Ak ste v remisii, môžete konzumovať rôzne uhľohydráty vrátane obilnín a škrobovanej zeleniny.
Ale určitým uhľohydrátom je lepšie vyhýbať sa, keď máte záchvat. Obilniny a iné zdroje uhľohydrátov, ktoré sú vysoko vlákninové, sú ťažšie stráviteľné a môžu zhoršovať príznaky ako hnačka, bolesť brucha a nadúvanie.
Uhľohydráty, ktoré sú vysoko vlákninové, zahŕňajú:
Niektoré uhľohydráty môžu byť tiež vysoko FODMAP, čo môže spôsobiť problémy, ak máte Crohnovu chorobu. Napríklad výrobky na báze pšenice a kuskus.
Niektoré štúdie ukazujú, že bezlepková diéta by mohla pomôcť znížiť príznaky Crohnovej choroby. Lepok je kolektívny názov pre skupinu proteínov, ktoré sa nachádzajú v pšenici, jačmeni, žite a tritikale – kríženci medzi pšenicou a žitom.
Z tohto dôvodu by ste mohli skúsiť na niekoľko mesiacov vyradiť z vašej stravy potraviny obsahujúce lepok, aby ste zistili, či to ovplyvní vaše príznaky. Na výber máte množstvo zdrojov bezlepkových uhľohydrátov, vrátane quinoy, ovocia, zemiakov, hnedej ryže a bezlepkového chleba.
Proteín je nevyhnutný pre celkové zdravie a je obzvlášť dôležitý, keď máte záchvat, pretože zápal v čreve spôsobuje stratu proteínov. Väčšina ľudí s Crohnovou chorobou potrebuje 1,2–1,5 gramov na kilogram proteínu, keď majú záchvat. V remisii sú potreby proteínu zvyčajne okolo 1,0 gramu na kilogram.
Hoci je pre každého s Crohnovou chorobou dôležitý optimálny príjem proteínov, typ proteínu, ktorý si vyberiete, môže veľmi ovplyvniť vaše príznaky, najmä počas záchvatu.
Všeobecne odborníci odporúčajú vyhýbať sa zdrojom proteínov s vysokým obsahom tuku, ako sú:
Mnoho ľudí s Crohnovou chorobou sa cíti lepšie, keď sa držia chudých zdrojov proteínov ako hydina, ryby a vajcia.
Moje Skúsenosti Gaylyn Henderson, MPH Advokátka pri chorobe Crohnovej Diagnostikovaná v roku 1998 Zvládanie obmedzenej diéty
Kvôli závažnosti mojej choroby bola moja diéta na začiatku veľmi obmedzená a jedlo bolo niekedy nesmierne bolestivé. Vyvarovala som sa jedlám, ktoré mi môj lekár odporúčal vynechať, ako sú listové zeleniny a 'hrubá strava'. Vyvarovala som sa orechov, kukurice, popcornu, kukuričných lupienkov a červeného mäsa. Vyvinula som si k jedlu vzťah lásky a nenávisti, ktorý sa niekedy stále objavuje.
Cítim sa teraz oveľa lepšie, keďže som podstúpila proktokolektómiu. Teraz si môžem vychutnať veci, ktoré som predtým nemohla.
Najlepšie jedlá pre chorobu Crohnovu Dozviete sa viac o našich advokátoch
Jedlá s vysokým obsahom tuku, obzvlášť mastné a vyprážané jedlá, môžu zhoršiť symptómy choroby Crohnovej. Napríklad vyprážané jedlá sú bohaté na peroxidované lipidy (POLs) — škodlivé zlúčeniny, ktoré môžu spustiť zápal čriev a poškodiť črevnú výstelku.
Jedlá s vysokým obsahom tuku môžu tiež vyvolať symptómy choroby Crohnovej, ako je hnačka. V štúdii z roku 2020, ktorá zahŕňala 223 ľudí s chorobou Crohnovou, 60% účastníkov uviedlo, že vyprážané jedlá zhoršili ich symptómy.
Ďalšie jedlá, ktoré môžu vyvolať symptómy Crohnovej choroby alebo zhoršiť záchvaty, zahŕňajú:
Avšak tuk je dôležitým živinou a nie je potrebné vyhýbať sa všetkým jedlám s vysokým obsahom tuku. Keď ste v remisii, môžete tolerovať jedlá s vyšším obsahom tuku.
Nepretržitosť laktózy — keď vaše telo nemôže správne rozložiť cukor v mlieku nazývaný laktóza — je u ľudí s chorobou Crohnovou bežnejšia v porovnaní so všeobecnou populáciou.
U ľudí s nepretržitosťou laktózy môže konzumácia produktov obsahujúcich mlieko alebo mliečne výrobky spôsobiť symptómy ako nadúvanie, hnačka a plynatosť.
Ak ste citliví na laktózu, je dôležité vyhýbať sa mliečnym výrobkom ako:
Niektorí ľudia s nepretržitosťou laktózy môžu tolerovať malé množstvá fermentovaných mliečnych výrobkov ako jogurt a tvrdé syry, takže môžete experimentovať a zistiť, čo vám najlepšie vyhovuje.
Zostať hydratovaný pitím dostatočného množstva tekutín je dôležité pre ľudí s Crohnovou chorobou, obzvlášť ak zažívate hnačku, ktorá môže viesť k dehydratácii. Je však dôležité vyberať si nápoje, ktoré nevyvolajú alebo nezhoršia symptómy. Vyhnite sa sladeným a sýteným nápojom ako:
Tieto nápoje môžu byť problematické pre ľudí s chorobou Crohnovou, pretože môžu zhoršiť symptómy.
V štúdii z roku 2020, ktorá zahŕňala 223 ľudí s Crohnovou chorobou, 49% účastníkov uviedlo, že alkohol zhoršil ich príznaky.
Mlieku a mliečnym nápojom ako milkshaky by ste sa mali vyhnúť, ak ste citliví na laktózu.
Každý človek s Crohnovou chorobou má odlišné potreby živín a preferencie v jedle, preto je dôležité vyvinúť si diétu, ktorá je výživná a zároveň príjemná. Počas záchvatu musíte vynechať niekoľko potravín, aby ste znížili príznaky. Avšak, keď sa cítite dobre, odporúča sa zahrnúť rôzne zdravé potraviny, ako napríklad:
National Library of Medicine. Crohn's disease.
National Library of Medicine. Crohn disease.
Morton H, Pedley K, Stewart R, Coad J. Inflammatory bowel disease: Are symptoms and diet linked? Nutrients .2020 Oct; 12(10): 2975. doi:10.3390/nu12102975
Sultan N, Varney J, Halmos E, et al. How to implement the 3-phase FODMAP diet into gastroenterological practice. J Neurogastroenterol Motil. 2022 Jul 30; 28(3): 343–356. doi:10.5056/jnm22035
Crohn’s and Colitis Foundation. What should I eat?
Weaver K, Herfarth H. Gluten-free diet in IBD: Time for a recommendation?. Mol Nutr Food Res. 2021 Mar;65(5):e1901274. doi:10.1002/mnfr.201901274
Celiac Disease Foundation. Gluten-free foods.
Peters V, Tigchelaar-Feenstra E, Imhann F, et al. Habitual dietary intake of IBD patients differs from population controls: a case–control study. Eur J Nutr. 2021; 60(1): 345–356. doi:10.1007/s00394-020-02250-z
Guida L, Di Giorgio F, Busacca A, et al. Perception of the role of food and dietary modifications in patients with inflammatory bowel disease: Impact on lifestyle. Nutrients. 2021 Mar; 13(3): 759. doi:10.3390/nu13030759
Asfari M, Sarmini M, Kendrick K, Hudgi J, Uy P, Sridhar S, Sifuentes H. Association between inflammatory bowel disease and lactose intolerance: Fact or fiction. Korean J Gastroenterol. 2020 Oct 25;76(4):185-190. doi:10.4166/kjg.2020.76.4.185
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Definition & facts for lactose intolerance.
National Library of Medicine. Dehydration.