Vždy by ste si mali umyť ruky po tom, čo ste boli na veľkej potrebe. Nielen že tým chránite seba pred ochoreniami, ale tiež pomáhate zastaviť šírenie mikróbov ďalším osobám. A majte na pamäti, že výkaly — v lekárskych termínoch fekálie — môžu šíriť mikróby, ktoré spôsobujú hnačky a respiračné infekcie.
Štúdia z roku 2019 publikovaná v časopise The Lancet Infectious Diseases, sa snažila zistiť, ako sa šíria baktérie Escherichia coli produkujúce beta-laktamázu širokého spektra (označované ako ESBL-E. coli alebo antibiotikám odolné E. coli). Odolnosť voči liekom znamená, že mnohé z našich bežne používaných liekov na liečbu nie sú proti tejto konkrétnej baktérii účinné.
Výskumníci zistili, že neumývanie rúk po vykonaní veľkej potreby pravdepodobnejšie šíri antibiotikám odolné E. coli ako konzumácia surového alebo nedostatočne uvareného mäsa.
Výskumná štúdia vysvetlila, že určitý typ E. coli žije v črevách ľudí a zvierat a je väčšinou neškodný, avšak niektoré kmene môžu spôsobiť príznaky otravy jedlom, ako sú:
Ak ste nakazení baktériou E. coli, väčšina ľudí začne pociťovať chorobu 3–4 dni po tom, čo zjedia alebo vypijú niečo, čo obsahovalo E. coli, ale príznaky sa môžu objaviť až do 10 dní po.
Pre štúdiu výskumníci z Národného infekčného úradu, Agentúry pre zdravie zvierat a rastlín a ďalších verejnozdravotných agentúr a univerzít po celej Veľkej Británii testovali vzorky antibiotikám odolného E. coli z hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa a porovnali výsledky so vzorkami z ľudských výkalov, kanalizácie a krvi.
Zistili, že kmene pochádzajúce z ľudských vzoriek boli podobné jeden druhému, ale líšili sa od tých, ktoré sa nachádzali u zvierat. "Väčšina kmeňov ESBL-E. coli, ktoré spôsobujú infekcie u ľudí, nepochádza z konzumácie kuracieho mäsa alebo čohokoľvek iného v potravinovom reťazci," povedal vedúci autor štúdie David Livermore, PhD, profesor na Norwichskej lekárskej škole Univerzity východnej Anglie, v tlačovej správe.
Čo sa týka spôsobu, akým sa ESBL-E. coli šíri z človeka na človeka, Livermore uviedol, že dochádza k mimoriadne nepríjemnému fekálno-orálnemu spôsobu prenosu. "Skôr—aj keď to nie je príjemné—najpravdepodobnejšia cesta prenosu ESBL-E. coli je priamo z človeka na človeka, pričom častice výkalov z jednej osoby dosiahnu ústa druhej," povedal Livermore.
Infekcie spôsobené baktériami ESBL-E. coli boli veľkým problémom vo Veľkej Británii, s viac ako 40 000 prípadmi otravy krvi z E. coli každý rok iba v Anglicku—10% z nich pochádza z antibiotikám odolného ESBL-E. coli, podľa Livermorea.
"Infekcie spôsobené baktériami ESBL-E. coli sú ťažko liečiteľné," povedal Livermore v tlačovej správe. "A stávajú sa čoraz bežnejšími v komunitách aj v nemocniciach. Úmrtnosť medzi ľuďmi infikovanými týmito kmeňmi superbaktérií je dvojnásobná v porovnaní s ľuďmi infikovanými kmeňmi, ktoré sú citlivé na liečbu," vysvetlil Livermore.
Existuje niekoľko spôsobov, ako zabrániť infekcii E. coli. Snažte sa vyhnúť pitie surového mlieka alebo konzumácii nepasterizovaných mliečnych produktov a džúsov. A ak plávate v bazéne, jazere alebo rybníku, snažte sa počas plávania neprehĺtať vodu.
Livermore uviedol, že správne umývanie rúk je kľúčové pre zastavenie šírenia ESBL-E. coli.
"V prípade ESBL-E. coli je dôležité si umyť ruky po použití toalety," povedal Livermore. To platí obzvlášť, Livermore vysvetlil, keďže infekcie ESBL-E. coli sú rozšírené v domovoch starostlivosti o seniorov.
Čo sa týka správnej techniky umývania rúk: Vždy ju praktizujte:
A kedykoľvek inokedy, keď to považujete za vhodné. Použitie mydla a vody je vždy najlepšie (aspoň 20 sekúnd), ale alkoholový dezinfekčný prostriedok (aspoň 60% alkoholu) bude stačiť, ak ste bez prístupu k umývadlu.
Ďalším spôsobom, ako predchádzať chorobám spôsobeným E. coli, je uistiť sa, že konzumované mäso je dobre prepečené. Môžete použiť teplomer, aby ste sa uistili, že mäso je upečené na bezpečnú teplotu.
Táto štúdia sa zamerala iba na jeden konkrétny kmeň E. coli—existuje niekoľko ďalších typov E. coli a všeobecne aj iných baktérií. Tieto ďalšie baktérie môžu pochádzať z konzumácie nedostatočne prepečeného mäsa a z jedál, ktoré boli pripravené s nedostatočnými bezpečnostnými postupmi pri príprave jedla. Vyhnúť sa týmto postupom môže pomôcť predchádzať chorobám z týchto kmeňov. "Musíme pokračovať v dobrej príprave kuracieho mäsa a nikdy nestriedať manipuláciu so surovým mäsom a šalátom," povedal Livermore.
Hoci väčšina E. coli sú neškodné, niektoré typy E. coli môžu spôsobiť ochorenie a šíriť sa kontaminovanými potravinami alebo vodou, alebo prostredníctvom kontaktu so zvieratami alebo inými ľuďmi. Je dôležité si umývať ruky po použití toalety alebo po výmene plienky dieťaťa a dôkladne prepekať mäso. Ak si myslíte, že ste mohli byť vystavení E. coli a máte príznaky, kontaktujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.
Day MJ, Hopkins KL, Wareham DW, et al. Extended-spectrum β-lactamase-producing Escherichia coli in human-derived and foodchain-derived samples from England, Wales, and Scotland: an epidemiological surveillance and typing study. The Lancet Infectious Diseases. 2019;19(12):1325-1335. doi:10.1016/S1473-3099(19)30273-7
Marin J, Clermont O, Royer G, et al. The population genomics of increased virulence and antibiotic resistance in human commensal escherichia coli over 30 years in france. Elkins CA, ed. Appl Environ Microbiol. 2022;88(15):e00664-22. doi:10.1128/aem.00664-22
Centers for Disease Control and Prevention E. coli (Escherichia coli) symptoms.
American Association for the Advancement of Science. Poor toilet hygiene, not food, spreads antibiotic-resistant E. coli superbugs.
Centers for Disease Control and Prevention. E. coli (Escherichia coli) Questions & answers.
Centers for Disease Control and Prevention. When & How to Wash Your Hands.