Neexistuje jedna univerzálne akceptovaná definícia "diéty pre autoimunitné ochorenia"—taká, ktorá by mohla pomôcť zmierňovať symptómy autoimunitných ochorení ako sú roztrúsená skleróza (RS), reumatoidná artritída (RA) a lupus. Napriek tomu, niektoré výskumy naznačujú, že konzumácia potravín ako sú ovocie, ryby a celozrnné produkty môže prospievať ľuďom s autoimunitnými ochoreniami.
Hoci existujú spoločné prvky takzvaných diét pre autoimunitné ochorenia—napríklad, väčšina zahŕňa protizápalové potraviny—špecifické zmeny v strave musia byť prispôsobené jednotlivcovi. Tu je prehľad niektorých z najpopulárnejších diét pre autoimunitné ochorenia, vrátane toho, čo predstavujú a ktoré potraviny môžete alebo nemusíte jesť, ak dodržiavate tieto diéty.
Jedna štúdia zistila, že protizápalová diéta pozitívne ovplyvnila aktivitu ochorenia u ľudí s RA. Potraviny vhodné do protizápalovej diéty môžu zahŕňať:
Potraviny by mali byť čo najprirodzenejšie, ako napríklad ryby ulovené v oceáne, povedala Zhaoping Li, MD, profesorka medicíny a riaditeľka Centra pre ľudskú výživu na David Geffen School of Medicine na UCLA, magazínu Health.
Táto populárna diéta presadzuje návrat k potravinám, ktoré jedli naši paleolitickí predkovia. S touto diétou sa vyhýbate ultra-spracovaným potravinám a konzumujete viac:
Hoci výskum je obmedzený, dostupné štúdie naznačujú, že paleo diéta môže pomáhať v manažmente autoimunitných ochorení. Niektoré časti diéty sú prospešné pre trávenie, kontrolu imunitnej odpovede a zápal.
Diéta autoimunitného protokolu (AIP) je extrémnou verziou paleo diéty. AIP nasleduje eliminačný protokol, kde rôzne skupiny potravín, ktoré môžu prispievať k zápalu, sú odstránené zo stravy a potom pomaly znovu zavádzané.
Stále však neexistuje štandard pre implementáciu týchto eliminačných protokolov. Niektoré protokoly sú prísne, odstraňujú viacero skupín potravín naraz, povedala Alicia Romano, RD, registrovaná klinická dietologička z Frances Stern Nutrition Center na Tufts Medical Center v Bostone, magazínu Health.
Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, ak skúšate AIP, môžu zahŕňať:
V oblasti špecifického výskumu spojitosti medzi diétou s názvom Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) a autoimunitnými ochoreniami nie je veľa konkrétnych štúdií. Napriek tomu môže diéta DASH pomáhať ľuďom s autoimunitnými stavmi, keďže niektoré potraviny sú súčasťou protizápalovej diéty. Pri tejto diéte sa sústredíte na konzumáciu:
Zároveň obmedzíte potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, sladkosti a sladené nápoje.
Glutén je názov pre bielkoviny v pšenici, žite a jačmeni. Poškodzujú tenké črevo ľudí s celiakiou, ďalším autoimunitným ochorením. Jediným spôsobom, ako zvládnuť celiakiu, je vyhýbanie sa gluténu, ktorý sa môže vyskytovať v produktoch ako:
Prechod na bezlepkovú diétu pomáha ľuďom s celiakiou, ktorí majú aj iné autoimunitné ochorenia. Jedna malá štúdia, napríklad zistila výhody bezlepkovej diéty u žien s autoimunitnými problémami štítnej žľazy.
Protizápalová diéta je podobná veľmi propagovanej stredomorskej diéte, ktorá preukázateľne znižuje riziko chronických ochorení a predlžuje životnosť. Ovocie, zelenina a celozrnné výrobky sú niektoré z hlavných stálic tejto diéty. Okrem toho sa sústredíte na konzumáciu:
Existujú dôkazy, že rastlinné diéty môžu všeobecne priniesť úžitok ľuďom s autoimunitnými ochoreniami, ako je preukázané v štúdii o RA (reumatoidnej artritíde) a štúdii o lupus.
Rastlinné diéty sú také, kde sú potraviny rastlinného pôvodu primárnou súčasťou stravy. Napríklad, osoba nasledujúca vegetariánsky spôsob stravovania nebude jesť mäso, ale môže konzumovať vajcia a mliečne výrobky, ktoré sú živočíšne produkty. Osoba nasledujúca vegánsky spôsob života nebude jesť žiadne živočíšne produkty. Človek môže tiež jesť prevažne rastlinnú stravu, ale:
Diéty pri autoimunitných ochoreniach môžu ponúknuť možnú úľavu od niektorých autoimunitných stavov. Avšak nemusíte nutne dodržiavať špecifickú autoimunitnú diétu, aby ste získali tieto výhody. Najvhodnejšia autoimunitná diéta sa bude líšiť v závislosti od osoby. ""[Avšak], pacienti, ktorí sú ochotní venovať čas skúmaniu svojich symptómov a zlepšeniu celkovej kvality svojej stravy, sa zdajú byť najúspešnejší,"" povedal Romano.
Vadell AKE, Bärebring L, Hulander E, Gjertsson I, Lindqvist HM, Winkvist A. Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (Adira)—a randomized, controlled crossover trial indicating effects on disease activity. Am J Clin Nutr. 2020;111(6):1203-1213. doi:10.1093/ajcn/nqaa019
Leech B, McEwen B, Sekyere EO. Diet, digestive health, and autoimmunity: the foundations to an autoimmune disease food pyramid—part 2. Alternative and Complementary Therapies. 2020;26(4):158-167. doi:10.1089/act.2020.29287.ble
Singh A, Singh D. The Paleolithic diet. Cureus. 2023;15(1):e34214. doi:10.7759/cureus.34214
Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, et al. Efficacy of the autoimmune protocol diet for inflammatory bowel disease. Inflammatory Bowel Diseases. 2017;23(11):2054-2060. doi:10.1097/MIB.0000000000001221
Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An autoimmune protocol diet improves patient-reported quality of life in inflammatory bowel disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
National Heart, Lung, and Blood Institute. DASH eating plan.
MedlinePlus. Learn about gluten-free diets.
Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The effect of gluten-free diet on thyroid autoimmunity in drug-naïve women with Hashimoto’s thyroiditis: a pilot study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(7):417-422. doi:10.1055/a-0653-7108
Martinez-Gonzalez MA, Martin-Calvo N. Mediterranean diet and life expectancy; beyond olive oil, fruits, and vegetables. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. 2016;19(6):401-407. doi:10.1097/MCO.0000000000000316
Mazzucca CB, Raineri D, Cappellano G, Chiocchetti A. How to tackle the relationship between autoimmune diseases and diet: well begun is half-done. Nutrients. 2021;13(11):3956. doi:10.3390/nu13113956
Knippenberg A, Robinson GA, Wincup C, Ciurtin C, Jury EC, Kalea AZ. Plant-based dietary changes may improve symptoms in patients with systemic lupus erythematosus. Lupus. 2022;31(1):65-76. doi:10.1177/09612033211063795
Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, et al. Nutrition interventions in rheumatoid arthritis: the potential use of plant-based diets. A review. Front Nutr. 2019;6:141. doi:10.3389/fnut.2019.00141
Clem J, Barthel B. A look at plant-based diets. Mo Med. 2021;118(3):233-238.