7 diét pre autoimunitné ochorenia

Aktualizované: 
20. máj 2024
13 zdrojov k článku
5 minút čítania
Aj keď neexistuje jedna konkrétna strava na liečbu autoimunitných ochorení, existujú určité potraviny, ktoré môžu byť prospešné. Zistite viac o najlepších možnostiach stravy pre ľudí s autoimunitným ochorením.

Neexistuje jedna univerzálne akceptovaná definícia "diéty pre autoimunitné ochorenia"—taká, ktorá by mohla pomôcť zmierňovať symptómy autoimunitných ochorení ako sú roztrúsená skleróza (RS), reumatoidná artritída (RA) a lupus. Napriek tomu, niektoré výskumy naznačujú, že konzumácia potravín ako sú ovocie, ryby a celozrnné produkty môže prospievať ľuďom s autoimunitnými ochoreniami.

Hoci existujú spoločné prvky takzvaných diét pre autoimunitné ochorenia—napríklad, väčšina zahŕňa protizápalové potraviny—špecifické zmeny v strave musia byť prispôsobené jednotlivcovi. Tu je prehľad niektorých z najpopulárnejších diét pre autoimunitné ochorenia, vrátane toho, čo predstavujú a ktoré potraviny môžete alebo nemusíte jesť, ak dodržiavate tieto diéty.

Protizápalová diéta

Jedna štúdia zistila, že protizápalová diéta pozitívne ovplyvnila aktivitu ochorenia u ľudí s RA. Potraviny vhodné do protizápalovej diéty môžu zahŕňať:

  • Ryby
  • Ovocie a zelenina
  • Strukoviny
  • Orechy a semienka

Potraviny by mali byť čo najprirodzenejšie, ako napríklad ryby ulovené v oceáne, povedala Zhaoping Li, MD, profesorka medicíny a riaditeľka Centra pre ľudskú výživu na David Geffen School of Medicine na UCLA, magazínu Health.

Autoimunitná Paleo diéta

Táto populárna diéta presadzuje návrat k potravinám, ktoré jedli naši paleolitickí predkovia. S touto diétou sa vyhýbate ultra-spracovaným potravinám a konzumujete viac:

  • Čerstvé ovocie a zeleninu
  • Chudé mäso a morské plody
  • Orechy a olivový olej

Hoci výskum je obmedzený, dostupné štúdie naznačujú, že paleo diéta môže pomáhať v manažmente autoimunitných ochorení. Niektoré časti diéty sú prospešné pre trávenie, kontrolu imunitnej odpovede a zápal.

Diéta autoimunitného protokolu

Diéta autoimunitného protokolu (AIP) je extrémnou verziou paleo diéty. AIP nasleduje eliminačný protokol, kde rôzne skupiny potravín, ktoré môžu prispievať k zápalu, sú odstránené zo stravy a potom pomaly znovu zavádzané.

Stále však neexistuje štandard pre implementáciu týchto eliminačných protokolov. Niektoré protokoly sú prísne, odstraňujú viacero skupín potravín naraz, povedala Alicia Romano, RD, registrovaná klinická dietologička z Frances Stern Nutrition Center na Tufts Medical Center v Bostone, magazínu Health.

Potenciálne potraviny, ktorým sa vyhýbať v AIP

Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, ak skúšate AIP, môžu zahŕňať:

  • Alkohol
  • Káva
  • Mliečne výrobky
  • Vajcia
  • Potravinové aditíva
  • Obilniny
  • Priemyselné semenné oleje
  • Strukoviny
  • Nightshade rastliny (napr. paradajky, baklažány)
  • Orechy a semienka
  • Spracované potraviny
  • Rafinované cukry

DASH Diéta

V oblasti špecifického výskumu spojitosti medzi diétou s názvom Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) a autoimunitnými ochoreniami nie je veľa konkrétnych štúdií. Napriek tomu môže diéta DASH pomáhať ľuďom s autoimunitnými stavmi, keďže niektoré potraviny sú súčasťou protizápalovej diéty. Pri tejto diéte sa sústredíte na konzumáciu:

  • Strukovín a orechov
  • Mliečnych výrobkov bez tuku alebo s nízkym obsahom tuku
  • Ryby a hydiny
  • Ovocie a zelenina
  • Rastlinné oleje
  • Celozrnné výrobky

Zároveň obmedzíte potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, sladkosti a sladené nápoje.

Bezlepková diéta

Glutén je názov pre bielkoviny v pšenici, žite a jačmeni. Poškodzujú tenké črevo ľudí s celiakiou, ďalším autoimunitným ochorením. Jediným spôsobom, ako zvládnuť celiakiu, je vyhýbanie sa gluténu, ktorý sa môže vyskytovať v produktoch ako:

  • Chlieb alebo pečivo
  • Cestoviny
  • Polievky
  • Omáčky alebo dresingy do šalátov

Prechod na bezlepkovú diétu pomáha ľuďom s celiakiou, ktorí majú aj iné autoimunitné ochorenia. Jedna malá štúdia, napríklad zistila výhody bezlepkovej diéty u žien s autoimunitnými problémami štítnej žľazy.

Stredomorská diéta

Protizápalová diéta je podobná veľmi propagovanej stredomorskej diéte, ktorá preukázateľne znižuje riziko chronických ochorení a predlžuje životnosť. Ovocie, zelenina a celozrnné výrobky sú niektoré z hlavných stálic tejto diéty. Okrem toho sa sústredíte na konzumáciu:

  • Mliečnych výrobkov
  • Ryby a malé množstvá mäsa
  • Olivový olej, dochucovadlá a korenia

Rastlinná diéta

Existujú dôkazy, že rastlinné diéty môžu všeobecne priniesť úžitok ľuďom s autoimunitnými ochoreniami, ako je preukázané v štúdii o RA (reumatoidnej artritíde) a štúdii o lupus.

Rastlinné diéty sú také, kde sú potraviny rastlinného pôvodu primárnou súčasťou stravy. Napríklad, osoba nasledujúca vegetariánsky spôsob stravovania nebude jesť mäso, ale môže konzumovať vajcia a mliečne výrobky, ktoré sú živočíšne produkty. Osoba nasledujúca vegánsky spôsob života nebude jesť žiadne živočíšne produkty. Človek môže tiež jesť prevažne rastlinnú stravu, ale:

  • Sústrediť sa iba na celé rastlinné potraviny
  • Zahrnúť morské plody - známe ako pesketeriánstvo
  • Občas zahrnúť mliečne výrobky, mäso a morské plody - známe ako flexiteriánstvo

Rýchla rekapitulácia

Diéty pri autoimunitných ochoreniach môžu ponúknuť možnú úľavu od niektorých autoimunitných stavov. Avšak nemusíte nutne dodržiavať špecifickú autoimunitnú diétu, aby ste získali tieto výhody. Najvhodnejšia autoimunitná diéta sa bude líšiť v závislosti od osoby. ""[Avšak], pacienti, ktorí sú ochotní venovať čas skúmaniu svojich symptómov a zlepšeniu celkovej kvality svojej stravy, sa zdajú byť najúspešnejší,"" povedal Romano.

13 zdrojov k článku

  1. Vadell AKE, Bärebring L, Hulander E, Gjertsson I, Lindqvist HM, Winkvist A. Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (Adira)—a randomized, controlled crossover trial indicating effects on disease activity. Am J Clin Nutr. 2020;111(6):1203-1213. doi:10.1093/ajcn/nqaa019

  2. Leech B, McEwen B, Sekyere EO. Diet, digestive health, and autoimmunity: the foundations to an autoimmune disease food pyramid—part 2. Alternative and Complementary Therapies. 2020;26(4):158-167. doi:10.1089/act.2020.29287.ble

  3. Singh A, Singh D. The Paleolithic diet. Cureus. 2023;15(1):e34214. doi:10.7759/cureus.34214

  4. Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, et al. Efficacy of the autoimmune protocol diet for inflammatory bowel disease. Inflammatory Bowel Diseases. 2017;23(11):2054-2060. doi:10.1097/MIB.0000000000001221

  5. Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An autoimmune protocol diet improves patient-reported quality of life in inflammatory bowel disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019

  6. National Heart, Lung, and Blood Institute. DASH eating plan.

  7. MedlinePlus. Learn about gluten-free diets.

  8. Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The effect of gluten-free diet on thyroid autoimmunity in drug-naïve women with Hashimoto’s thyroiditis: a pilot study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(7):417-422. doi:10.1055/a-0653-7108

  9. Martinez-Gonzalez MA, Martin-Calvo N. Mediterranean diet and life expectancy; beyond olive oil, fruits, and vegetables. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. 2016;19(6):401-407. doi:10.1097/MCO.0000000000000316

  10. Mazzucca CB, Raineri D, Cappellano G, Chiocchetti A. How to tackle the relationship between autoimmune diseases and diet: well begun is half-done. Nutrients. 2021;13(11):3956. doi:10.3390/nu13113956

  11. Knippenberg A, Robinson GA, Wincup C, Ciurtin C, Jury EC, Kalea AZ. Plant-based dietary changes may improve symptoms in patients with systemic lupus erythematosus. Lupus. 2022;31(1):65-76. doi:10.1177/09612033211063795

  12. Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, et al. Nutrition interventions in rheumatoid arthritis: the potential use of plant-based diets. A review. Front Nutr. 2019;6:141. doi:10.3389/fnut.2019.00141

  13. Clem J, Barthel B. A look at plant-based diets. Mo Med. 2021;118(3):233-238.

100
%
prečítané
Copyright 2024 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle