Hrubá vláknina je vláknina, ktorá stimuluje črevá — čo je skvelé pre väčšinu ľudí, ale nie pre tých, ktorí majú kŕče a hnačku spôsobenú záchvatom Crohnovej choroby.
Dodržiavanie diéty s nízkym obsahom vlákniny a rezíduí (nestráviteľná časť potravy, vrátane vlákniny, semien a šupiek) môže zmierniť príznaky Crohnovej choroby.
Ak sa pýtate, čo môžete jesť pri diéte s nízkym obsahom vlákniny, tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu začať. Vezmite prosím na vedomie, že zdravotnícky pracovník môže odporučiť konzultáciu s registrovaným dietológom, ktorý môže prispôsobiť výživový plán vašim konkrétnym potrebám.
Vláknina je druh sacharidu — nachádza sa v ovocí, zelenine, celozrnných produktoch, orechoch a semenách — ktorý nie je stráviteľný, takže sa nerozkladá ani nevstrebáva pri prechode telom. Diéta s nízkym obsahom vlákniny pozostáva z potravín, ktoré obsahujú veľmi málo vlákniny, ako napríklad:
Niekedy sa diéta s nízkym obsahom vlákniny nazýva aj diéta s nízkym obsahom rezíduí a vláknina je jedným z rezíduí. Ale neexistuje špecifická definícia pre žiadnu z týchto diét a v praxi sa tieto pojmy často používajú zamieňane.
Diéta s nízkym obsahom vlákniny sa zvyčajne odporúča na zníženie hnačky a počtu stolíc počas záchvatu. Nie je odporúčaná ako dlhodobý stravovací plán, pretože môže byť náročné získať všetky potrebné živiny pri diéte s nízkym obsahom vlákniny, takže by sa mala používať len počas záchvatu.
Keď sa príznaky zlepšia a budete sa cítiť lepšie, je najlepšie postupne sa vrátiť k normálnym stravovacím vzorcom s rôznorodosťou a potravinami bohatými na živiny, vrátane čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov, nízkotučných mliečnych výrobkov a zdravých tukov.
Pri tráviacich problémoch môže byť to, čo najlepšie funguje pre jednu osobu, odlišné od toho, čo funguje pre iného človeka, takže je často potrebný určitý pokus a omyl. Tieto tipy vás môžu nasmerovať k zdravšiemu stravovaniu počas záchvatu.
Byť si vedomý toho, ako sú potraviny pripravené a zahrnutie niektorých zdravých návykov môže pomôcť znížiť pravdepodobnosť výskytu záchvatov Crohnovej choroby.
Na tejto diéte sú väčšinou surové ovocie a zelenina zakázané. Jedným zo spôsobov, ako zaradiť viac ovocia a zeleniny, je konzumácia varených alebo konzervovaných verzií.
""Pri mnohých z týchto zelenín stále zostáva vláknina, keď sú varené, ale nie je tam toľko rezíduí,"" povedala Jeannie Gazzaniga-Moloo, PhD, RD, registrovaná dietologička a profesorka na California State University v Sacramente, CA.
Zelenina ako špenát, maslová tekvica, tekvica, paštrnák a mrkva by mali byť v poriadku, ak sa konzumujú takto. Zemiaky môžu byť konzumované bez šupky (šupky obsahujú väčšinu vlákniny), a brokolica a kel sú tiež v poriadku, ak sú veľmi mäkko uvarené.
Určité denné zvyky môžu pomôcť znižovať príznaky záchvatu a sú všeobecne zdravé návyky, ktoré je dobré dlhodobo udržiavať, ako napríklad:
Mnoho ľudí s Crohnovou chorobou zistilo, že určitým potravinám je pre nich najlepšie vyhnúť sa, aby predišli záchvatom. A tiež je užitočné vedieť, ktoré potraviny je najlepšie zahrnúť, pretože poskytujú cenné živiny a sú menej pravdepodobné, že spôsobia príznaky.
Mastné jedlá niekedy môžu zhoršiť príznaky, najmä počas záchvatu Crohnovej choroby, takže voľba bielkovín s nízkym obsahom tuku je zdravšia a s nízkym obsahom vlákniny. Odstráňte kožu a vyberajte chudé červené mäso, ako je mletý hovädzí zadok – ak jete hovädzie a tolerujete ho.
Ďalšie zdravé zdroje bielkovín zahŕňajú:
Nadácia Crohnovej a kolitídovej choroby (Crohn's & Colitis Foundation) odporúča varenie, grilovanie, parenie jedla, aby bolo jednoduché a ľahšie stráviteľné.
Ovocie a zelenina bez šupky alebo semien a tie, ktoré sú dobre uvarené, konzervované alebo rozmixované, sa odporúčajú počas záchvatu. Džús z ovocia bez dužiny alebo ochutená voda by mohla byť tiež v poriadku (niekedy môže pomôcť zriedenie džúsu vodou).
Niektoré príklady zahŕňajú:
Takmer všetkej surovej zelenine je najlepšie vyhýbať sa počas záchvatu. Avšak, ak máte chuť na šalát, mnoho ľudí toleruje ľadový šalát, ak sa konzumuje v malých množstvách.
Vyskúšajte šalát s ľadovým šalátom, kuracím mäsom, ošúpanými a nakrájanými uhorkami a nízkotučným dresingom bez semienok.
Kvôli intolerancii na laktózu mnoho ľudí s Crohnovou chorobou netoleruje mliečne výrobky ani v remisii.
Ak je to váš prípad, laktózou zbavené mlieko, sójové mlieko alebo mandľové mlieko môžu byť vašou najlepšou voľbou.
Pretože potraviny s vyšším obsahom tuku môžu byť ťažšie stráviteľné, je najlepšie uprednostňovať nízkotučné varianty vašej obľúbenej zmrzliny, mlieka alebo jogurtu.
Niektorým potravinám je najlepšie úplne sa vyhnúť, ak často spôsobujú symptómy, zatiaľ čo iné je možné vynechať len počas výskytu záchvatu.
Keďže celozrnné potraviny sú dobrým zdrojom vlákniny, je dobrým pravidlom počas záchvatu uprednostňovať rafinované, biele obilniny. Najlepšie možnosti sú potraviny neobsahujúce celozrnnú pšeničnú múku, ako napríklad:
Ovsená kaša obsahuje vlákninu, ale je to rozpustný druh vlákniny, čo znamená, že absorbuje vodu a pomalšie prechádza tráviacim traktom ako nerozpustný typ, ktorému sa snažíte vyhnúť.
Hľadajte obilniny s menej ako pol gramom vlákniny na porciu a počas záchvatu sa vyhýbajte všetkým druhom celozrnných produktov.
Vo všeobecnosti by sa malo počas záchvatu Crohnovej choroby vyhnúť surovému ovociu. Bobule, pomaranče a ovocie so semenami a väčším obsahom vlákniny - ako sú slivky, hrozienka a figy - môžu byť obzvlášť ťažko stráviteľné.
Surovej zelenine, zelenine so šupkou a krížovitej zelenine - brokolica, karfiol, kapusta, ružičkový kel a rukola - by sa malo počas záchvatu vyhnúť, pretože niektoré z nich môžu spôsobovať plynatosť a sú ťažšie stráviteľné v porovnaní s varenou zeleninou.
Celým orieškom by sa malo vyhnúť, ale krémové arašidové maslo môžu byť v poriadku - len sa poraďte s lekárom, aby ste si boli istí.
Tieto potraviny môžu byť niekedy ťažko stráviteľné aj v remisii, preto by sa im mohlo byť potrebné väčšinou vyhnúť, ale určite počas záchvatu. Potraviny s vysokým obsahom tuku zahŕňajú:
Okrem zistenia, ktoré potraviny sú pre vás najlepšie na zahrnutie alebo vynechanie, existuje niekoľko ďalších faktorov, ktoré stojí za to vedieť.
Diéta s nízkym obsahom vlákniny je veľmi individuálna - môžete tolerovať niektoré potraviny a iné nie, povedala Gazzaniga-Moloo. A to, čo jeden človek s Crohnovou chorobou toleruje, môže byť pre iného človeka veľmi odlišné.
Môže byť tiež potrebné vyhnúť sa alkoholu, nápojom s obsahom kofeínu a pikantným jedlám.
„Ak niekto zistí, že mu potravina robí problémy, môže ju skúsiť uvarenú, vybrať variant s nižším obsahom tuku, alebo pri mliečnych výrobkoch zvoliť verziu bez laktózy,“ povedala Gazzaniga-Moloo.
Ak budete jesť pestrú škálu potravín na tejto diéte, mali by ste byť schopní získať väčšinu vitamínov a minerálov, ktoré potrebujete každý deň. Ale Gazzaniga-Moloo uviedla, že môže byť ťažké získať vitamín B12, vápnik, kyselinu listovú a železo, takže by ste mohli potrebovať užívať vitamínovo-minerálny doplnok.
Táto diéta tiež spomalí vaše črevné pohyby, takže pitie väčšieho množstva vody a iných tekutín, ktoré znášate, môže pomôcť predchádzať zápche.
Doplnky diéty sú minimálne regulované FDA (Americkou agentúrou pre potraviny a liečivá) a môžu, ale nemusia byť pre vás vhodné. Účinky doplnkov sa líšia od človeka k človeku a závisia od mnohých premenných, vrátane typu, dávkovania, frekvencie používania a interakcií s aktuálnymi liekmi. Prosím, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti alebo lekárnikom, skôr ako začnete užívať akékoľvek doplnky.
Pri liečbe záchvatu Crohnovej choroby je najlepší stravovací plán často jedinečný pre každého človeka, a môže byť potrebné vyskúšať niekoľko možností metódou pokus-omyl. Vo všeobecnosti môže diéta s nízkym obsahom vlákniny pomôcť krátkodobo s plánom pridávať viac pestrosti a výživných potravín, ako sa symptómy zmiernia.
Môže byť užitočné porozprávať sa so zdravotníckym pracovníkom a registrovaným dietológom, ak je to možné, ktorý môže prispôsobiť váš stravovací plán vašim individuálnym zdravotným a výživovým potrebám.
Crohn's and Colitis Foundation. What should I eat?
Medline Plus. Fiber.
Vanhauwaert E, Matthys C, Verdonck L, De Preter V. Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Adv Nutr. 2015;6(6):820-827. Published 2015 Nov 13. doi:10.3945/an.115.009688