Ako predísť alergiám: Stratégie na zníženie rizika

Aktualizované: 
08. apr 2025
21 zdrojov k článku
10 minút čítania
Alergie nie sú vždy predchádzateľné, ale existujú určité veci, ktoré môžeme urobiť na zníženie rizika ich vzniku, ako napríklad vyhýbanie sa alergénom.

Alergie vznikajú, keď imunitný systém prehnane reaguje na cudziu látku, známu ako alergén, ktorá je normálne neškodná. Nie vždy je možné alergiám predísť, ale existujú určité veci, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili riziko ich vzniku.

Bežnými alergénmi sú peľ, plesne, roztoče a určité potraviny. Keď sú ľudia s alergiami vystavení alergénu, imunitný systém si ho zamieňa za škodlivú látku a produkuje protilátky na jeho boj. Tieto protilátky stimulujú uvoľňovanie histamínov, čo vedie k príznakom alergie, ako sú kýchanie, nádcha a svrbenie.

Ak už máte alergie, prijímanie krokov na predchádzanie alergickým reakciám a zmiernenie príznakov môže pomôcť zlepšiť kvalitu vášho života.

Kto je najviac ohrozený?

Alergie sú bežným ochorením, ktoré postihuje ľudí všetkých vekových skupín. Viac ako 50 miliónov Američanov má alergie, čo ich činí šiestou najčastejšou príčinou chronickej choroby v USA.

Určité rizikové faktory sú spojené so zvýšeným rizikom alergií, vrátane:

  • Biologické pohlavie: Výskumné štúdie zistili, že ľudia priradení k ženskému pohlaviu pri narodení sú náchylnejší na vznik alergií ako ľudia priradení k mužskému pohlaviu pri narodení. Ženské pohlavné hormóny, ako je napr. estrogén, sú považované za dôvod tohto zvýšeného rizika.
  • Vek: Alergie sa môžu vyvinúť v akomkoľvek veku, ale niektoré sú pravdepodobnejšie vo vývoji v určitom veku. Napríklad väčšina ľudí so sezónnymi alergiami (napr. senná nádcha) si ich vyvinie pred 20. rokom. Potravinové alergie sú najčastejšie u dojčiat a detí, hoci sa môžu objaviť v akomkoľvek veku.
  • Etnicita: Výskum ukazuje, že určité rasové skupiny sú náchylnejšie na vznik alergií ako iné. Napríklad černošské a hispánske deti sú náchylnejšie na potravinové alergie ako biele deti. U dospelých je senná nádcha bežnejšia u pôvodných Američanov a bielych ľudí ako u černošských a hispánskych dospelých.
  • Geografia: Alergie sú častejšie v mestských oblastiach a rozvinutých krajinách. Môže to byť spôsobené zvýšeným vystavením alergénom a znečisťujúcim látkam v týchto oblastiach a rozdielmi v strave a životnom štýle.
  • Rodinná anamnéza: Ak máte členov rodiny s alergiami, je pravdepodobnejšie, že si tiež vyviniete alergie.
  • Antibiotiká: Niektoré štúdie naznačujú, že skoré vystavenie antibiotikám môže zvýšiť riziko vzniku alergií. Vyvarovanie sa zbytočných antibiotík môže pomôcť znížiť riziko alergií.

Genetika

Predpokladá sa, že genetika zohráva úlohu vo vývoji alergií a výskum naznačuje, že alergie sú dedičné. Deti s jedným rodičom s alergiou majú o 50% vyššiu pravdepodobnosť vzniku alergií a o 75% vyššiu, ak majú alergie obaja rodičia.

Výskumníci objavili genetické varianty spojené so zvýšeným rizikom vzniku alergií. Variácie v géne, ktorý reguluje produkciu filagrínu—proteínu, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v schopnosti kože fungovať ako bariéra—boli spojené so zvýšeným rizikom ekzému, sennou nádchou a potravinovými alergiami. Rovnako variácie v géne, ktorý kóduje proteín TSLP (produkovaný určitými imunitnými bunkami), sú spojené so zvýšeným rizikom alergickej rinitídy (sennej nádchy) a astmy.

Hoci genetika zohráva úlohu vo vývoji alergií, genetická predispozícia k alergiám nezaručuje, že sami vyviniete alergiu. Environmentálne faktory tiež zohrávajú úlohu, takže aj keď máte rodinnú anamnézu alergií, vyhýbanie sa známym alergénom alebo znečisťujúcim látkam môže pomôcť predchádzať alergiám.

Ako znížiť riziko

Hoci alergie nie sú vždy predchádzateľné, existujú určité veci, ktoré môžete urobiť, ktoré by vám mohli pomôcť znížiť riziko vzniku alergie.

Testovanie na alergie

Ak máte podozrenie, že máte alergie alebo ste ohrození ich vývojom, požiadajte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o odporúčanie k alergológovi. Alergológovia sú špeciálne vyškolení lekári so špecializáciou na diagnostiku a liečbu alergií a astmy. Váš alergológ môže odporučiť testy na alergie na posúdenie vášho rizika vzniku alergií.

Štandardné testy na alergie zahŕňajú:

  • Bodový kožný test: Tento test spočíva v položení malej časti alergénu na kožu a následnom pichnutí kože ihlou. Ak ste alergickí na alergén, na mieste vpichu sa objaví vypuklá hrčka. Bodovým kožným testom je možné identifikovať peľ, plesne, zvieracie chlpy a určité potravinové alergie.
  • Krvný test: Krvný test nazývaný RAST alebo ImmunoCAP test meria hladinu imunoglobulínových protilátok (IgE) v krvi, ktoré vznikajú ako reakcia na konkrétne alergény. Tento test je užitočný pre ľudí, ktorí nemusia dobre reagovať na kožný test, napríklad pre tých s ekzémom.
  • Náplasťový test: Tento test spočíva v aplikácii malých množstiev alergénu na náplasť, ktorá sa aplikuje na kožu na 48 hodín. Náplasťový test pomáha identifikovať kontaktné alergie, ktoré môžu viesť k kožnej vyrážke, ako je alergia na konkrétnu chemickú látku alebo kov.
  • Test ústneho podania potravín: Tento typ testu sa zvyčajne používa na potvrdenie diagnózy potravinovej alergie. Vykonáva sa podávaním malých dávok podozrivého alergénu a postupným zvyšovaním množstva časom na sledovanie vývoja príznakov.

Niektorí ľudia môžu po testovaní na alergie zažiť mierne vedľajšie účinky, ako sú začervenanie, svrbenie alebo opuch na mieste testu. Tieto sú zvyčajne krátkodobé a v prípade potreby je možné ich liečiť antihistaminikami (lieky používané na potlačenie uvoľňovania histamínu pri alergickej reakcii).

Skoré vystavenie alergénom

Niektoré výskumy naznačujú, že skorá expozícia určitým alergénom môže pomôcť predchádzať vzniku potravinových alergií. Rodičia a opatrovatelia malých detí by mohli byť nápomocní, keď svojmu rastúcemu dieťaťu predstavia rôzne potraviny, čo môže pomôcť predchádzať potravinovým alergiám. Napríklad zavedenie arašidov do stravy detí vo veku 4-11 mesiacov znížilo riziko alergie na arašidy.

Vyhnúť sa známym alergénom

Ak viete, na čo ste alergickí alebo ak majú vaši rodičia alebo súrodenci špecifické alergie, môžete znížiť svoje riziko vzniku alergie vyhýbaním sa týmto alergénom. Napríklad, ak máte riziko vzniku alergie na peľ, môžete znížiť svoju expozíciu peľu tým, že zostanete v interiéri počas období, keď je výskyt peľu najvyšší, budete mať zatvorené okná a budete nosiť masku pri pobyte vonku.

Udržiavať čisté domáce prostredie

Alergény ako prach, zvieracie chlpy a plesne sa môžu v domácnosti hromadiť, takže udržiavanie čistého prostredia môže pomôcť znížiť expozíciu alergénom. Existuje niekoľko spôsobov, ako udržať váš domov čo najviac bez alergií, vrátane:

  • Použitie nepriepustných obalov na posteľnej bielizne na alergény
  • Pranie posteľnej bielizne v horúcej vode a sušenie v horúcej sušičke raz týždenne
  • Udržiavať vlhkosť v dome pod 50%
  • Nefajčite a vyhnite sa vystaveniu pasívnemu fajčeniu
  • Utierajte prach a vysávajte aspoň raz týždenne
  • Nedovoľte zvieratám ležať na nábytku, ako je váš gauč alebo posteľ

Dojčenie

Dojčenie môže podľa niektorých štúdií znížiť riziko alergií a ekzému u dojčených detí. Avšak je potrebný ďalší výskum. Výskumníci si nie sú istí, či vplyvom dojčenia na prevenciu alergií alebo mechanizmami, ktoré stoja za jeho vplyvom na vznik alergií. Dojčené deti majú nižšie riziko vzniku dýchacích a iných infekcií a dojčenie zdá sa mať ochranný účinok, ktorý pomáha znížiť riziko mnohých chorôb neskôr v živote.

Imunoterapia

Alergénová imunoterapia je liečba, ktorá zahŕňa expozíciu malým, stúpajúcim množstvám alergénu na vybudovanie tolerancie a postupné odstránenie alergických reakcií. Ide o dlhodobú liečbu, ktorá zahŕňa aplikáciu injekcií alebo podjazykových tabliet na zníženie alebo odstránenie alergií. Injekcie sa začínajú týždenne a potom prejdú na mesačný režim na tri až päť rokov (štandardný časový rámec pre terapiu) a podjazykové tabletky sa užívajú denne počas celej doby liečby.

Hoci sa imunoterapia obvykle odporúča ľuďom s existujúcimi alergiami, môže tiež pomôcť predchádzať vzniku alergií u ľudí s vysokým rizikom.

Probiotiká

Probiotiká môžu pomôcť znížiť riziko vzniku alergií, najmä u dojčiat a detí. Probiotiká sú prospešné baktérie a kvasinky, ktoré môžu mať zdravotné výhody. Jogurt, kefír a fermentované potraviny (napr. kyslá kapusta, uhorky) sú bohaté na probiotiká. Probiotiká možno tiež konzumovať ako doplnok stravy. Niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká môžu pomôcť znížiť riziko vzniku alergií, najmä u dojčiat.

Presný spôsob, ako probiotiká pomáhajú predchádzať alergiám, nie je úplne pochopený. Predpokladá sa, že probiotiká podporujú rast prospešných baktérií v čreve, čím pomáhajú predchádzať nadmernému rastu baktérií, ktoré môžu prispievať k vzniku alergií. Probiotiká môžu tiež pomôcť regulovať imunitný systém a znižovať alergické zápaly.

Doplnky stravy sú minimálne regulované FDA a môžu alebo nemusia byť pre vás vhodné. Účinky doplnkov sa líšia od osoby k osobe a závisia od mnohých premenných, vrátane typu, dávky, frekvencie používania a interakcií s aktuálnymi liekmi. Pred začatím akýchkoľvek doplnkov sa, prosím, poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Konzultujte so svojím lekárom

Porozprávajte sa so svojím lekárom o vašich obavách týkajúcich sa vzniku alergií a opýtajte sa ich na preventívne opatrenia, ktoré môžete prijať. Pred zavedením akýchkoľvek veľkých životných alebo lekárskych zmien sa uistite, že ich konzultujete so svojím lekárom.

Ak máte príznaky, oplatí sa navštíviť alergológa. Testy na pokožke môžu tiež s časom meniť, takže ich možno budete musieť opakovane vykonať, keď budete starší.

Rýchle zhrnutie

Neexistuje istý spôsob, ako predchádzať alergiám, ale určité metódy a životné návyky môžu pomôcť znížiť riziko vzniku alergie alebo alergií. Zahrňuje to skorú expozíciu alergénom, napr. konzumáciu rôznych potravín v dojčenskom veku, vyhýbanie sa známym alergénom, udržiavanie čistoty v domácnosti, dojčenie a špecifickú imunoterapiu voči alergénom. Konzultujte to s alergológom alebo imunológom, aby ste vypracovali osobný akčný plán na prevenciu alebo riadenie alergií.

21 zdrojov k článku

  1. Asthma and Allergy Foundation of America. Allergy facts.

  2. Institute for Quality and Efficiency in Health Care. Allergies: Overview.

  3. De Martinis M, Sirufo MM, Suppa M, Di Silvestre D, Ginaldi L. Sex and gender aspects for patient stratification in allergy prevention and treatment. Int J Mol Sci.2020;21(4):1535. doi:10.3390/ijms21041535

  4. Nemours Kids Health. Season allergies (hay fever).

  5. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Food allergies.

  6. Mahdavinia M, Fox SR, Smith BM, et al. Racial differences in food allergy phenotype and health care utilization among US children. J Allergy Clin Immunol Pract.2017;5(2):352-357.e1. doi:10.1016/j.jaip.2016.10.006

  7. U.S. Department of Health and Human Services. Selected respiratory diseases among adults aged 18 and over.

  8. Tizek L, Redlinger E, Ring J, Eyerich K, Biedermann T, Zink A. Urban vs rural - Prevalence of self-reported allergies in various occupational and regional settings. World Allergy Organ J.2022;15(1):100625. doi:10.1016/j.waojou.2022.100625

  9. Loh W, Tang MLK. The epidemiology of food allergy in the global context. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(9):2043. doi:10.3390/ijerph15092043

  10. Herman RA. Increasing allergy: Are antibiotics the elephant in the room? Allergy Asthma Clin Immunol.2020;16(35). doi:10.1186/s13223-020-00432-2

  11. Portelli MA, Hodge E, Sayers I. Genetic risk factors for the development of allergic disease identified by genome‐wide association. Clin Exp Allergy. 2015;45(1):21-31. doi:10.1111/cea.12327

  12. Allergy & Asthma Network. Allergy statistics in the United States.

  13. Kalb B, Marenholz I, Jeanrenaud ACSN, et al. Filaggrin loss-of-function mutations are associated with persistence of egg and milk allergy. J Allergy Clin Immunol.2022;150(5):1125-1134. doi:10.1016/j.jaci.2022.05.018

  14. Cianferoni A, Spergel J. The importance of TSLP in allergic disease and its role as a potential therapeutic target. Expert Rev Clin Immunol.2014;10(11):1463-1474. doi:10.1586/1744666X.2014.967684

  15. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Testing and diagnosis.

  16. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. What do patients and caregivers need to know about oral food challenges?

  17. Yakaboski E, Robinson LB, Arroyo A, et al. Early introduction of food allergens and risk of developing food allergy. Nutrients.2021;13(7):2318. doi:10.3390/nu13072318

  18. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Prevention of allergies and asthma in children.

  19. Nuzzi G, Di Cicco ME, Peroni DG. Breastfeeding and allergic diseases: What's new?. Children (Basel).2021;8(5):330. doi:10.3390/children8050330

  20. Allergy & Asthma Network. Immunotherapy - allergy.

  21. Lopez-Santamarina A, Gonzalez EG, Lamas A, Mondragon ADC, Regal P, Miranda JM. Probiotics as a possible strategy for the prevention and treatment of allergies. A narrative review. Foods.2021;10(4):701. doi:10.3390/foods10040701

100
%
prečítané
Copyright 2025 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle