Čo spôsobuje alergie? Pohľad na imunitnú reakciu

Aktualizované: 
08. apr 2025
27 zdrojov k článku
13 minút čítania
Alergie sú reakcie spôsobené prehnanou reakciou imunitného systému na určité látky, čo vedie k príznakom ako sú kýchanie, upchatý nos a svrbenie.

Alergie sa vyskytujú v mnohých formách a môžu byť spôsobené rôznymi faktormi. Alergie vzniká, keď vaše telo mylne považuje neškodnú látku za škodlivú, čím spúšťa zbytočnú imunitnú reakciu známu ako alergická reakcia.

Alergickú reakciu môžete zažiť na veci v okolí, ako sú peľ, zvieracie chlpy, plesne, hmyzí jedy a roztoče, ako aj na veci, ktoré konzumujete - od určitých potravín až po lieky. Každá alergia môže viesť k rôznym príznakom, ako je kýchanie, slzenie očí, kožné vyrážky a svrbenie.

V tomto článku diskutujeme o tom, čo spôsobuje, že u niekoho vzniknú alergie a čo môže spúšťať bežné alergické reakcie.

Reakcia imunitného systému

Alergie sú spôsobené tým, že váš imunitný systém reaguje na neškodnú látku známu ako alergén. Váš imunitný systém tieto látky mylne považuje za nebezpečných votrelcov a posiela špeciálne imunitné bielkoviny - nazývané protilátky - aby ich odstránil. To vedie k alergickej reakcii.

Pojmy "alergia" a "hypersenzitivita" sa často zamieňajú. Avšak hypersenzitivita opisuje skutočnú reakciu imunitného systému, zatiaľ čo alergická reakcia zvyčajne odkazuje na príznaky a symptómy, ktoré by ste mohli zažiť.

Existujú dva hlavné typy alergií - hypersenzitivita sprostredkovaná imunoglobulínom E (IgE) a hypersenzitivita nesprostredkovaná IgE.

Alergia sprostredkovaná IgE

Alergia sprostredkovaná IgE sa tiež nazýva hypersenzitivita typu 1. Pri prvom kontakte s alergénom, na ktorý ste citliví, vaše telo produkuje veľké množstvo protilátok IgE - typu imunitnej bielkoviny. Tieto protilátky sa viažu na iné bunky imunitného systému nazývané mastné bunky.

Keď sa pri druhom kontakte stretávate s rovnakým alergénom, mastné bunky uvoľňujú imunoglobulín E (IgE) a ďalšie chemikálie, vrátane histamínu. Toto uvoľňovanie vedie ku klasickým príznakom alergickej reakcie, ako sú dýchavičnosť, problémy s dýchaním, žihľavka a tečúci nos.

Závažné, život ohrozujúce reakcie sú známe ako anafylaxia. Konkrétne anafylaxia spôsobená hypersenzitivitou typu I sa nazýva anafylaktický šok. Anafylaxia môže viesť k problémom s dýchaním, rýchlemu tepu, zníženému krvnému tlaku a ďalším príznakom. Anafylaxia je život ohrozujúca a vyžaduje okamžitý lekársky zásah.

Alergie nesprostredkovaná IgE

Reakcia nesprostredkovaná IgE zahrňuje váš imunitný systém, ale nezahrňuje protilátky IgE. Zatiaľ čo reakcie sprostredkované IgE sú okamžité alebo sa takmer vždy vyskytnú do dvoch hodín, reakcie nesprostredkované IgE sú oneskorené. Tieto reakcie môžu nastať hodiny až dni po vystavení antigénu (toxická alebo cudzia látka, ktorá spúšťa imunitnú reakciu).

Hoci anafylaxia môže tiež nastať s týmto typom, je oveľa zriedkavejšia ako pri reakciách sprostredkovaných IgE. Príznaky sú podobné anafylaxii a vyžadujú okamžitý lekársky zásah.

Núdzová liečba anafylaxie: Epinefrín

Ak máte v minulosti zaznamenané alergie, konzultujte ich so svojím lekárom o získaní autoinjektorov epinefrínu. Ide o jednorazové injekcie epinefrínu, ktoré si môžete aplikovať sami v prípade vážnej alergickej reakcie alebo anafylaxie. Bežná značka je EpiPen. Odborníci odporúčajú mať pri sebe dva autoinjektory epinefrínu v prípade núdze. Epinefrín pôsobí rýchlo takto:

  • Zvyšuje nízky krvný tlak
  • Zlepšuje dýchanie
  • Znižuje opuchy

Aj keď ste použili epinefrín na anafylaxiu, stále musíte ísť do nemocnice na ďalšie ošetrenie.

Bežné alergény

Okrem reakcie vášho imunitného systému, alergén tiež zohráva úlohu pri spúšťaní alergie. Najbežnejšie typy alergénov sú potraviny, latex, jedy z hmyzu alebo výkaly a environmentálne alergény ako peľ a plesne.

Potraviny

Ako alergén môže pôsobiť akákoľvek potravina. Avšak takmer 9 z 10 alergií na potraviny je spôsobených nasledovnými potravinami:

  • Mlieko a mliečne výrobky
  • Vajcia
  • Arašidy
  • Orechy, ako sú mandle, kešu a vlašské orechy
  • Sója
  • Pšenica
  • Sezam
  • Ryby
  • Morské plody, ako krab, krevety a homár

Zvyčajne sú určité proteíny v potravine hlavným alergénom, ktorý vyvoláva alergiu. Alergie na potraviny môžu byť IgE-mediované alebo non-IgE-mediované. IgE-mediované alergie na potraviny sú bežnejšie a príznaky sa objavia do dvoch hodín po konzumácii potraviny. Medzi tieto príznaky patrí nevoľnosť, bolesť brucha, vyrážka, svrbenie a opuch na perách, jazyku, nose, krku alebo pokožke.

Non-IgE alergie na potraviny sú nezvyčajné a zvyčajne postihujú bábätká alebo batoľatá. Tento typ alergie na potraviny zvyčajne spôsobuje gastrointestinálne príznaky. Príklady zahŕňajú:

  • Syndróm enterokolitídy indukovanej potravinovým proteínom (FPIES): Toto sa zvyčajne vyskytuje u dojčiat mladších ako 9 mesiacov. Príznaky zahŕňajú zvracanie, hnačku a dehydratáciu a zvyčajne sa objavia a vyriešia do 24 hodín.
  • Alergická proktokolitída indukovaná potravinovým proteínom (FPIAP): Táto alergia, známa aj ako alergická proktokolitída, vedie k zápalu dolnej časti čreva. Zvyčajne je spôsobená alergiou na kravské mlieko alebo sóju a objavuje sa u dojčiat pred tým, ako dosiahnu vek jedného roka.
  • Enteropatie indukované potravinovým proteínom: Táto alergia postihuje dojčatá a batoľatá vo veku 3 rokov alebo mladších. Príznaky zahŕňajú hnačku, mastnú stolicu (steatorrhea) a zlyhávajúci rast (pomalý prírastok na váhe u dojčiat). Kravské mlieko, sója a ryža sú najbežnejšími spúšťačmi.

Alergie na potraviny vs. neznášanlivosť potravín

Alergie na potraviny sa často môžu zamieňať s neznášanlivosťou potravín. Hoci obidva môžu po konzumácii určitých potravín spôsobiť nepríjemné príznaky, môžu ovplyvniť telo rôznymi spôsobmi.

Na rozdiel od alergií, intolerancia na potraviny nezahŕňa imunitný systém. Miesto toho intolerancia spôsobuje, že tráviaci systém má ťažkosti s rozkladaním určitých potravín. Príznaky môžu zahŕňať nevoľnosť, bolesť žalúdka a bolesti hlavy.

Prostredie

Niektoré environmentálne alergény, ktoré môžu spustiť alergie u niektorých ľudí, zahŕňajú:

  • Peľ z trávy, stromov a burín
  • Niektoré plesne, ktoré často prekvitajú vo vlhkých, vnútorných priestoroch, ako sú Alternaria , Aspergillus , Cladosporium a Penicillium
  • Zvieracia perutina (odumreté kožné častice) v kožušine alebo perách
  • Šváby, najmä proteín zo sliny hmyzu, fekálnych látok a častí tela
  • Roztoče (maličké chrobáky žijúce v prachu), konkrétne proteín v ich fekálnych látok

Tieto alergény sa šíria vzduchom a môžu viesť ku kýchaniu, svrbeniu očí, sopleniu, zápche a ďalším príznakom alergie.

Latex

Latex, známy aj ako prírodný kaučukový latex, je flexibilný materiál, ktorý je vyrobený z mliečnej šťavy amazonského kaučukového stromu ( Hevea brasiliensis ). Bežné predmety, ako sú gumové rukavice, balóny a hračky, môžu byť vyrobené z latexu. Keď niekto s alergiou na latex príde do kontaktu s týmito výrobkami, môže to viesť k IgE-sprostredkovanej alergickej reakcii. Príznaky alergie na latex môžu zahŕňať vyrážky na koži, opuchy, pískanie v hrudi a kýchanie.

Hmyz

Či už je to bodnutie alebo uhryznutie, hlavným alergénom alergií súvisiacich s hmyzom je jeho jed.

Bodnutia od hmyzu ako sú včely, osy a sršne môžu spôsobiť alergické reakcie u niektorých ľudí. Príznaky alergie na bodnutie hmyzom zahŕňajú opuch okolo očí a pier, vyrážky a ťažkosti s dýchaním alebo pískanie v hrudi. Tieto alergie môžu byť od miernej až po život ohrozujúcu anafylaxiu. Približne 85% alergií na bodnutie hmyzom sú IgE-sprostredkované reakcie.

Uhryznutia od komárov, bĺch, ploštíc a iného hmyzu zvyčajne spôsobujú mierne príznaky ako svrbenie, začervenanie a opuch na postihnutej koži. Anafylaxia je menej bežná. Alergie na uhryznutie hmyzom môžu byť IgE-sprostredkované alebo non-IgE-sprostredkované, v závislosti od hmyzu a osoby.

Medikácia

Ľudia s alergiou na lieky majú nadmernú imunitnú reakciu na liečivo.

Alergie na lieky môžu byť IgE-sprostredkované alebo non-IgE-sprostredkované. Príznaky sa môžu líšiť podľa typu alergie:

  • IgE-sprostredkované: Často môže prvý kontakt s liekom spôsobiť žiaden symptóm a podnietiť imunitný systém, aby bol citlivý na daný podnet. Pri druhom kontakte s liekom môžete zažiť okamžité symptómy, zvyčajne do niekoľkých minút až hodiny. Bežné symptómy môžu zahŕňať svrbiacu vyrážku alebo vo závažných prípadoch príznaky anafylaxie, ako sú pískanie pri dýchaní, problémy s dýchaním a opuch v ústach a v krku.
  • Nie-IgE-sprostredkované: Toto je menej bežné v porovnaní s IgE-sprostredkovanými alergiami na lieky. Existuje niekoľko typov nie-IgE-sprostredkovaných alergií a môžu zahŕňať iné typy imunitných buniek a protilátok, ktoré nie sú IgE. Niektoré alergie môžu vzniknúť z vysokých dávok alebo z dlhodobého a častého užívania lieku, ako je to v prípade nesteroidných protizápalových liekov (NSAID). Symptómy môžu byť rôznorodé, vrátane nízkych hodnôt krvných buniek, zápalu krvných ciev, horúčky a ďalších.

Niektoré alergie na lieky môžu byť kombináciou rôznych imunitných odpovedí. Ako príklad uvedieme alergie na penicilín - typ antibiotika (alebo lieku na liečbu bakteriálnych a plesňových infekcií). Alergie na penicilín môžu byť IgE-sprostredkované, nie-IgE-sprostredkované alebo obe.

Nie všetky negatívne reakcie na lieky sú nevyhnutne alergie - niektoré môžu byť dôsledkom vedľajších účinkov lieku alebo zdravotných komplikácií vyplývajúcich z základného zdravotného stavu. Napríklad, zatiaľ čo niektorí ľudia užívajúci chemoterapeutiká môžu zažiť alergickú reakciu, vrátane anafylaktického šoku, iní môžu zažiť nealergické symptómy a vedľajšie účinky, ako je vypadávanie vlasov a nevoľnosť.

Nealergické reakcie na lieky sú oveľa bežnejšie ako alergické reakcie. Napríklad, antibiotiká sú často hláseným alergénom na lieky, avšak iba približne 2% hlásených alergií pri prijatí do nemocnice sa po ďalšom testovaní ukážu ako skutočné alergie.

Počas pravidelných návštev alebo pred akoukoľvek liečbou vás váš lekár vyzve, aby ste uviedli akékoľvek alergie na lieky, nasledované príznakmi a symptómami reakcie. Tieto informácie môžu vášmu lekárovi pomôcť určiť, či máte alergickú alebo nealergickú reakciu.

Hygienická hypotéza

Hoci zdravotnícki odborníci a výskumníci rozumejú, že alergie sú spôsobené kombináciou hyperaktívnej imunitnej reakcie a expozície alergénu, hygienická teória skúma, prečo sú niektorí ľudia náchylnejší na rozvoj alergií ako iní.

Hygienická hypotéza, niekedy nazývaná aj hygienická teória, naznačuje, že niektoré deti môžu byť príliš chránené pred baktériami. Obzvlášť ak sú ich životné podmienky príliš čisté, niektoré deti nemusia byť vystavené rovnakým typom mikróbov, ktoré pomáhajú učiť ich imunitné systémy rozpoznať rozdiel medzi škodlivými a neškodnými vecami.

Táto teória naznačuje, že mnohé časti sveta majú životné podmienky, ktoré sú príliš čisté. Tí, ktorí žijú na farmách alebo sú vystavení farmárskym zvieratám a prostrediu, môžu mať silnejšie imunitné systémy, pretože mali túto expozíciu dodatočnú.

Avšak na overenie tejto hypotézy je potrebný ďalší výskum.

Sú alergie dedičné?

Alergie často majú rodinnú súvislosť, ale to neznamená, že budete mať rovnaké ako vaši rodičia alebo súrodenci. Často môžu byť alergie dedičné, čo znamená, že sa môžu prenášať z jednej generácie na ďalšiu. Tí, ktorí trpia alergiami, môžu zažívať odlišné príznaky ako ich príbuzní. Menej často môžete mať alergiu, aj keď nikto vo vašej rodine nemá históriu alergií.

Kto má alergie?

Každý môže mať alergie, hoci určité faktory vás môžu predurčiť k vývoju alergie na bežné alergény. Medzi ne patria:

  • Rodinná anamnéza alergie
  • Vystavenie domácim alergénom, ako sú roztoče alebo plesne
  • Určité povolania, ktoré môžu mať latexové rukavice alebo iné predmety (napr. zdravotníctvo, laboratórny výskum)
  • História inej alergie alebo alergického stavu, ako je astma, senná nádcha (tiež nazývaná alergická rinitída) alebo ekzém (kožné ochorenie)

Majte na pamäti, že zistenie presných rizikových faktorov pre alergiu nie je jednoduché. Toto je spôsobené tým, že váš imunitný systém je komplexný a na alergickú reakciu môže vplývať viacero faktorov.

Kedy navštíviť lekára

Ak si myslíte, že máte alergiu alebo zažívate alergické príznaky, navštívte zdravotníckeho poskytovateľa na diagnostiku. Napríklad alergológ - lekár špecializujúci sa na alergie a alergické choroby - môže poskytnúť testy na vylúčenie iných zdravotných stavov a zistenie, či máte alergiu a na aký konkrétny alergén ste alergický. Taktiež môže odporučiť liečbu a spôsoby, ako sa alergénu vyvarovať.

Ak zažívate vážne alergické príznaky alebo príznaky anafylaxie, vyhľadajte okamžitú lekársku pomoc a liečbu.

Rýchly prehľad

Alergie sú spôsobené nadmernou reakciou imunitného systému na určité spúšťače známe ako alergény. Medzi bežné alergény patria peľ, hmyzí jed, roztoče, určité potraviny, niektoré lieky a ďalšie.

Hoci sa stále skúmajú presné príčiny každej alergie, alergie sú vo všeobecnosti dôsledkom kombinácie imunitnej reakcie a environmentálnych faktorov. Ľudia, ktorí majú v rodine členov s alergiami, môžu byť tiež náchylnejší na vznik alergií.

Navštívte lekára, aby ste zistili, čo spôsobuje alergiu a ako ju liečiť.

27 zdrojov k článku

  1. American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. Allergies overview.

  2. Böhm R, Proksch E, Schwarz T, Cascorbi I. Drug hypersensitivity. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(29-30):501-512. doi:10.3238/arztebl.2018.0501

  3. Stokes J, Casale TB. The biology of IgE. In: Bochner BS, Feldweg AM, eds. UpToDate. UpToDate; 2022.

  4. Zhang S, Sicherer S, Berin MC, Agyemang A. Pathophysiology of non-IgE-mediated food allergy. ImmunoTargets Ther. 2021;10:431-446. doi:10.2147/ITT.S284821.

  5. McLendon K, Sternard BT. Anaphylaxis. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2022.

  6. American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Epinephrine auto-injector.

  7. American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Food allergies.

  8. Turnbull JL, Adams HN, Gorard DA. Review article: The diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Aliment Pharmacol Ther. 2015;41(1):3-25. doi: 10.1111/apt.12984

  9. Connors L, O’Keefe A, Rosenfield L, et al. Non-IgE-mediated food hypersensitivity. Allergy Asthma Clin Immunol2018;14(2). doi:10.1186/s13223-018-0285-2

  10. Commons SP. Food intolerance and food allergy in adults: An overview. In: Sicherer SH, Feldweg AM, eds. UpToDate. UpToDate; 2022.

  11. Asthma and Allergy Foundation. Dust mite allergy.

  12. American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Environmental allergy avoidance.

  13. Asthma and Allergy Foundation. Mold allergy.

  14. Asthma and Allergy Foundation. Cockroach allergy.

  15. Nguyen K, Kohli A. Latex allergy. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2022.

  16. Golden DBK. Stinging insect allergy. Am Fam Physician.2003;67(12):2541–2546.

  17. Asthma and Allergy Foundation. Insect allergies.

  18. Elston DM, Kells S. Bedbugs. In: Dellavalle RP, Rosen T, Ofori AO, eds. UpToDate.UpToDate; 2022.

  19. Kelso JM. Allergic reactions to mosquito bites. In: Golden DBK, Feldweg AM, eds. UpToDate. UpToDate; 2022.

  20. Pichler WJ. Drug allergy: Pathogenesis. In: Adinson NF Jr, Feldweg AM, eds. UpToDate. UpToDate; 2022.

  21. American Academy of Allergy and Immunology. Medications and drug allergic reactions.

  22. Blumenthal KG, Peter JG, Trubiano JA, Phillips EJ. Antibiotic allergy. Lancet. 2019;393(10167):183–198. doi:10.1016/S0140-6736(18)32218-9

  23. American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. Increasing rates of allergies and asthma.

  24. American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Who gets allergies?

  25. American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Latex allergy.

  26. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Identifying causes of food allergy and assessing strategies for prevention.

  27. Huang CF, Chie WC, Wang IJ. Effect of environmental exposures on allergen sensitization and the development of childhood allergic diseases: A large-scale population-based study. World Allergy Organ J. 2021;14(1):100495. doi:10.1016/j.waojou.2020.100495

100
%
prečítané
Copyright 2025 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle