Črevný trakt: Poloha, funkcia a súvisiace ochorenia

Aktualizované: 
19. máj 2024
20 zdrojov k článku
7 minút čítania
Črevný trakt je časťou hrubého čreva, ktorá absorbuje živiny a vodu z nepretrávenej potravy a premieňa ju na stolicu. Naučte sa viac o črevách.

Črevo je dlhý, rúrkovitý orgán, ktorý tvorí väčšinu hrubého čreva v tráviacom trakte (gastrointestinálny trakte).

Črevo je spojené s tenkým črevom na jednom konci a konečníkom na druhom, čím sa stáva kľúčovou súčasťou procesu trávenia. Zodpovedá za absorbovanie vody a živín z nestrávenej potravy a formovanie ju do pevnej stolice pred defekáciou.

Niekoľko stavov môže ovplyvniť zdravie vášho čreva, ako napríklad syndróm dráždivého čreva (IBS) a rakovina hrubého čreva. Je dôležité pravidelne sa testovať na rakovinu hrubého čreva a prijímať opatrenia na udržanie zdravia vášho čreva.

Anatómia čreva

Spolu s análnym kanálom a konečníkom tvorí črevo časť hrubého čreva, ktoré je súčasťou tráviaceho systému. Tu sa dočítate, čo by ste mali vedieť o anatómii čreva:

  • Štruktúra: Črevo je svalový, rúrkovitý orgán a obvykle má približne päť stôp dĺžky. Je širšie než tenké črevo. Črevo sa skladá zo štyroch segmentov: vzostupné črevo (na pravej strane brucha), priečne črevo (prechádza z pravej na ľavú stranu), zostupné črevo (ktoré prenáša potravu a odpad nadol na ľavej strane) a sigmové črevo na spodku.
  • Poloha: Najvyššia časť čreva je slepé črevo, vrecko tesne pod ileum (posledná časť tenkého čreva). Slepé črevo sa nachádza na spodnej pravej strane brucha. Črevo potom prechádza na ľavú stranu brucha predtým, než sigmové črevo vyprázdni do konečníka, nasledované análom.
  • Anatomické varianty: Redundantné črevo, nazývané aj kľukaté črevo, má viacnásobné slučky, zákruty alebo ohnutia, pretože je neobvykle dlhé a rozťahané. Môže spôsobiť bolesti v bruchu, nadmerný plyn, ako aj zápchu a potenciálne obštrukciu čriev.

Čo robí črevo?

Keď jete, potrava prechádza dolu pažerákom (trubicou, ktorá spája vaše hrdlo so žalúdkom) a do žalúdka, kde sa mení na tekutinu. Potom nestrávená potrava je rozkladaná tráviacimi enzýmami v tenkom čreve.

Tu prichádza na rad črevo. Čiastočne strávená potrava prechádza z najnižšej časti tenkého čreva do slepého čreva na vrchu hrubého čreva (čreva). Črevo absorbuje vodu z potravy, ktorá ju mení na stolicu. Po presune stolice do konečníka a anusu sa vypudzuje ako stolica.

Okrem pomáhania tráviacemu procesu črevo tiež pomáha udržiavať rovnováhu elektrolytov v tele. Črevo absorbuje tekutiny a elektrolyty – minerály s elektrickým nábojom – z trávenej potravy a postupne ich uvoľňuje do zvyšku tela.

Súvisiace stavy

Existuje niekoľko rôznych stavov, ktoré ovplyvňujú zdravie a funkciu čreva, vrátane:

  • Divertikulitída: Divertikulitída zahŕňa zápal alebo infekciu v divertikulách - malých, vybočujúcich vreckách v sliznici hrubého čreva. Symptómy zahŕňajú bolesť na ľavej strane brucha, horúčku, zimnicu, zvracanie, krvácanie z konečníka a silnú zácpu. Obyčajne sa lieči antibiotikami.
  • Colon polypy: Polypy - malé oblasti nezvyčajného rastu tkaniva - sa niekedy vyvinú v sliznici hrubého čreva. Väčšina kolónnych polypov je benígna, ale niektoré môžu viesť k rakovine hrubého čreva. Príznaky kolónnych polypov zahŕňajú krvavé stolice, krvácanie z konečníka, hnačku a zápchu.
  • Syndróm podráždeného čreva: Syndróm podráždeného čreva (IBS) je gastrointestinálny poruchový stav, ktorý vedie k symptómom ako hnačka, zápcha, nadúvanie a kŕče. IBS môže postihnúť každého, ale je najčastejší u žien do 45 rokov.
  • Ulcerózna kolitída: Ulcerózna kolitída (UC), typ zápalovej črevnej choroby (IBD), spôsobuje vznik vredov vnútri hrubého čreva a konečníka. Symptómy, ktoré môžu zahŕňať bolesť v bruchu, krv a hnis v stolici, hnačku, anémiu, únavu, chudnutie a stratu chuti do jedla, sa obvykle objavujú pred 30. rokom.
  • Rakovina hrubého čreva: Rakovina hrubého čreva alebo kolorektálna rakovina vedie k symptómom ako zmeny v stolici, krv v stolici, nadúvanie, únava, nevysvetliteľná chudoba a bolesti v bruchu. Rizikové faktory zahŕňajú históriu kolónnych polypov, vek nad 50 rokov, fajčenie, obezitu a určité genetické mutácie. Liečba obvykle zahŕňa chirurgické odstránenie malígneho tkaniva.

Diagnostické testovanie

Nasledujúce postupy umožňujú lekárom posúdiť zdravie a funkciu vášho hrubého čreva:

  • Kolonoskopia: Počas kolonoskopie lekár vloží dlhú, tenkú trubicu pripojenú k malému fotoaparátu do análneho otvoru a vedie ju až do konečníka a hrubého čreva, aby hľadal polypy a iné nepravidelnosti. Tento postup obvykle trvá približne 30 až 60 minút. Môže sa vykonať, keď ste omámení alebo pod narkózou.
  • Flexibilná sigmoidoskopia: Flexibilná sigmoidoskopia tiež zahŕňa použitie dlhého endoskopu na preskúmanie sigmoidného hrubého čreva (spodný segment hrubého čreva) a konečníka. Avšak obvykle trvá len približne 20 minút a nevyžaduje anestéziu.

Odporúča sa, aby väčšina ľudí začala pravidelne podstupovať kolonoskopie od 45 rokov na skríning rakoviny hrubého čreva a polypov. Ak máte vyššie riziko rakoviny hrubého čreva, váš lekár vám môže odporučiť začať testovanie skôr.

Tipy na udržanie zdravia vášho hrubého čreva

Existujú spôsoby, ako znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a ďalších chorôb hrubého čreva. Zmeny životného štýlu a stravy, ktoré môžu pomôcť udržať zdravie vášho hrubého čreva, zahŕňajú:

  • Udržiavanie hydratácie: Pitie dostatku vody pomáha urýchliť proces trávenia a znižuje riziko chronickej zápchy. Tým sa umožňuje črevu odplavovať toxíny a fungovať efektívnejšie.
  • Konzumácia dostatku vlákniny: Konzumácia stravy s vysokým obsahom vlákniny pomáha kontrolovať príznaky niekoľkých ochorení hrubého čreva, vrátane IBS a divertikulitídy. Zvýšte príjem vlákniny konzumáciou dostatku ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín, orechov a semien.
  • Zníženie príjmu červeného mäsa: Výskum ukazuje, že konzumácia veľkého množstva červeného a spracovaného mäsa môže zvýšiť riziko rôznych druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka. Prechod na iné druhy mäsa alebo stravu založenú na rastlinách môže znížiť riziko.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Fyzická aktivita pomáha regulovať tráviaci systém, umožňujúc potrave a odpadu pohybovať sa hladko cez tráviaci trakt. Jedno štúdium zistilo, že pravidelné cvičenie môže predchádzať 15% prípadov rakoviny hrubého čreva.
  • Prestať fajčiť: Štúdie ukázali, že fajčenie súvisí s vyšším rizikom vzniku kolónnych polipov a rakoviny hrubého čreva. Prestaňte fajčiť čo najskôr a obráťte sa na lekára o podporu a zdroje, ak je to potrebné.

Stručný prehľad

Črevo je dlhý orgán vo forme trubice, ktorý tvorí väčšinu hrubého čreva. Po prechode jedla žalúdkom a tenkým črevom črevo pracuje na odstránení tekutiny z čiastočne stráveného jedla a premeňuje ju na pevné výkaly. Udržiavanie zdravia čreva je kľúčom k správnemu fungovaniu tráviaceho systému.

Časté ochorenia hrubého čreva zahŕňajú rakovinu hrubého čreva, syndróm dráždivého čreva, divertikulitídu, kolónne póly a ulceróznu kolitídu. Udržiavanie hydratácie, konzumácia stravy s vysokým obsahom vlákniny a prestať fajčiť môžu pomôcť predchádzať a riadiť tieto stavy.

20 zdrojov k článku

  1. MedlinePlus. Large intestine (colon).

  2. National Cancer Institute. Small & large intestine.

  3. National Cancer Institute. Anatomy of colon and rectum.

  4. American Cancer Society. What is colorectal cancer?.

  5. Cuda T, Gunnarsson R, de Costa A. The correlation between diverticulosis and redundant colon. Int J Colorectal Dis. 2017;32(11):1603-1607. doi:10.1007/s00384-017-2894-5

  6. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Your digestive system and how it works.

  7. The American Society of Colon and Rectal Surgeons. The colon: What it is, what it does and why it is important.

  8. Negussie AB, Dell AC, Davis BA, Geibel JP. Colonic fluid and electrolyte transport 2022: An update. Cells.2022;11(10),1712. doi:10.3390/cells11101712

  9. MedlinePlus. Colonic diseases.

  10. MedlinePlus. Diverticulosis and diverticulitis.

  11. MedlinePlus. Colonic polyps.

  12. MedlinePlus. Irritable bowel syndrome.

  13. MedlinePlus. Ulcerative colitis.

  14. MedlinePlus. Colorectal cancer.

  15. MedlinePlus. Colonoscopy.

  16. Keren Y, Magnezi R, Carmon M, Amitai Y. Investigation of the association between drinking water habits and the occurrence of women breast cancer. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(20):7692. doi:10.3390/ijerph17207692

  17. Yusuf K, Saha S, Umar S. Health benefits of dietary fiber for the management of inflammatory bowel disease. Biomedicines. 2022;10(6):1242. doi:10.3390/biomedicines10061242

  18. Farvid MS, Sidahmed E, Spence ND, et al. Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol. 2021;36(9):937-951. doi:10.1007/s10654-021-00741-9

  19. Oruç Z, Kaplan MA. Effect of exercise on colorectal cancer prevention and treatment. World J Gastrointest Oncol. 2019;11(5):348-366. doi:10.4251/wjgo.v11.i5.348

  20. Gram IT, Park SY, Wilkens LR, Haiman CA, Le Marchand L. Smoking-related risks of colorectal cancer by anatomical subsite and sex. Am J Epidemiol. 2020;189(6):543-553. doi:10.1093/aje/kwaa005

100
%
prečítané
Copyright 2024 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle