Pravda za vyjadrením "Nakŕmte prechladnutie, vyhladujte horúčku"

Aktualizované: 
08. apr 2025
1 zdroj k článku
5 minút čítania
Máte naozaj kŕmiť prechladnutie a hladovať pri horúčke? Dočítajte sa, čo si myslia odborníci a zistíte, aké potraviny sú najlepšie pri chorobe.
  • „Nakŕmiť nádchu, vyhladovať horúčku“ je založené na storočných presvedčeniach.
  • Telo potrebuje energiu a hydratáciu pri boji s nádchou alebo chrípkou, ale nevynucujte si jedlo, ak nie ste hladní.
  • Pitie výživných tekutín a vyhýbanie sa určitým potravinám môže pomôcť s procesom zotavenia.

„Nakŕmiť nádchu, hladovať pri horúčke.“ Toto klasické príslovie naznačuje, že bežná nádcha môže byť potlačená dostatočným príjmom potravy, zatiaľ čo horúčka sa rýchlejšie vypáli, ak hladujete. V období chrípkovej sezóny sme sa nemohli ubrániť otázke: Je toto lekárske motto fakt alebo fikcia? „Staré porekadlo 'nakŕmiť nádchu, hladovať pri horúčke' vzniklo pred storočiami, keď sa verilo, že nádcha je spôsobená poklesom telesnej teploty,“ povedal Albert Ahn, MD, klinický inštruktor vnútorného lekárstva na NYU Langone Health. Myslelo sa, že väčší príjem jedla by mohol pomôcť zvýšiť telesnú teplotu a tým odstrániť nádchu. „Odporúčanie 'hladovať pri horúčke' pravdepodobne vzniklo z presvedčenia, že prijímanie potravy aktivuje gastrointestinálny systém a zvyšuje telesnú teplotu, čo by mohlo negatívne ovplyvniť telo, ak už trpí horúčkou,“ povedal Dr. Ahn.

Sú tieto odporúčania rozumné?

Áno - a nie. Keď telo bojuje s nádchou, potrebuje energiu vo forme kalórií na boj proti infekcii a zotavenie. Ale to isté platí aj pre horúčku. „Telo vyžaduje viac kalórií v oboch scenároch na výrobu imunitných buniek, ktoré bránia proti vnikajúcemu patogénu,“ povedala Sharon Horesh Bergquist, MD, asistentka profesorka medicíny na Emory School of Medicine, čo znamená, že myšlienka, že by sme mali hladovať pri horúčkach, je mýtus. V skutočnosti môže byť kŕmenie (a hydratácia) horúčky ešte kritickejšie ako kŕmenie prechladnutia. „Keď máte horúčku, v podstate zvyšuje teplotu tela, aby bojovala proti infekcii a tým zvyšuje aj váš metabolizmus a využitie kalórií v tele,“ povedal Dr. Ahn. „Preto by ste pravdepodobne mali mať prospech z vyššieho príjmu kalórií počas horúčky.“ Horúčky môžu sprevádzať aj iné symptómy - ako je potenie, zvracanie alebo hnačka - ktoré vedú k zvýšenej strate telesných tekutín, takže primeraná hydratácia je rovnako, ak nie viac, dôležitá, keď trpíte horúčkou.

Jedlo pri nádche alebo horúčke

Väčšina z nás nie je práve hladná, keď sa cítime zle. To je preto, že keď sme chorý, chuť do jedla je prirodzene potlačená, aby energia mohla smerovať k imunitnému systému namiesto trávenia, vysvetlila Dr. Bergquist. Tak čo má chorý človek robiť? „Aj keď je dôležité reagovať na potrebu viac kalórií na podporu imunitného systému, nemusíte sa nútiť do jedla,“ povedala Dr. Bergquist. „Väčšina z nás môže čerpať zo svojich energetických rezerv.“ Navyše, jedenie príliš veľa jedla by mohlo len zhoršiť symptómy ako nevoľnosť, zvracanie alebo hnačku.

Pite tekutiny s kalóriami

Ak si neviete predstaviť zjesť celé jedlo, uprednostnite nápoje obsahujúce kalórie, ako je kokosová voda alebo športový nápoj, ktorý obsahuje elektrolyty. "Dobrá hydratácia pomáha udržiavať vlhkosť dýchacích ciest, čo podporuje našu prvú líniu obrany proti mikróbom," vysvetlila Dr. Bergquist. Ak sa cítite na to, pripravte si smoothie z ovocia a zeleniny bohatej na vitamín C, ako sú jahody, kivi, pomarančový džús a hrsť kelu.

Pite horúce tekutiny

Horúce tekutiny ako bylinný čaj alebo vývar udržujú hlien tekutý, čo môže pomôcť jeho vykašliavaniu z nosa a hrdla. Bonusové body sú, ak tiež poskytujú dôležité živiny. "Kuracia polievka je vždy na zozname hojivých potravín, pretože je to dokonalá kombinácia horúcich tekutín, ktoré otvárajú dutiny a poskytujú elektrolyty, zeleninu bohatú na antioxidanty a korenie podporujúce imunitný systém," povedal Dr. Bergquist.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Dr. Ahn odporúča vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom cukru alebo tuku a obmedziť mliečne výrobky pri chorobe, keďže trávenie laktózy môže byť narušené pri chorobách tráviaceho traktu. "Potraviny s vysokým obsahom cukru môžu ovplyvňovať imunitný systém a mať skutočne protizápalový účinok, čo je pravý opak toho, čo chcete," povedal Dr. Ahn. "Vysokotučné jedlo sa trávi pomaly a môže zhoršiť podkladové problémy so žalúdkom." Vyhnite sa kofeínovej káve, čaju a aj alkoholu. Všetky tri sú diuretiká, čo znamená, že môžu zvýšiť riziko dehydratácie.

1 zdroj k článku

  1. National Library of Medicine. Fever.

100
%
prečítané
Copyright 2025 © Zdravie365.sk
chevron-down-circle